Ayhan Barut'tan Piktes öğretmenlerinin atamalarına olumsuz yanıt veren bakana tepki

"Piktes öğretmenlerine haklarını verin"

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Piktes öğretmenlerinin kamuya atanmasına olumsuz yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sert tepki gösterdi. Mevzuat hükümleri doğrultusunda Piktes öğretmenlerinin kadrolu atamasının mümkün olamadığını belirten Bakan Selçuk'u eleştiren Ayhan Barut, "Piktes öğretmenlerinin hakkını teslim edin. Bahane üretmeyin, Piktes öğretmenlerini atayın" dedi.

SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 8 Mayıs 2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Milli Eğitim Bakanlığı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu arasında Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkan Anlaşması çerçevesinde yürürlüğe giren Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi'nden (PIKTES) söz eden Barut, proje kapsamında KPSS, mülakat ve güvenlik soruşturmalarının ardından işbaşı yaptırılan öğretmenlerin durumunu sordu. 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında belirli süreli işçi olarak çalıştırılan ama disiplin yönünden 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlanan yaklaşık 4 bin Piktes öğretmeninin mağduriyetinin giderilmesini isteyen Barut, soru önergesinde söz konusu öğretmenlerin öğretmen olarak kamuya atanmaları, özlük haklarının ve çalışma koşullarıyla ilgili sorularına yanıt verilmesini istedi.

BAKANDAN OLUMSUZ YANIT

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Piktes Projesi kapsamında 2 bin 298 okulda Haziran 2020 itibariyle 3 bin 954 eğitim sorumlusunun geçici olarak istihdam edildiğini bildirdi. Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan sözleşme uyarınca 26 ilde uygulanan projenin 2021 yılı sonuna dek süreceğini anlatan Bakan Selçuk, Piktes öğretmenlerinin kadrolu olarak kamuya atamalarına ilişkin olumsuz yanıt verdi. Bakan Selçuk önergeye, "2016 yılından itibaren bakanlığımızın öğretmen ihtiyacı 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4'üncü maddesine göre sözleşmeli öğretmen istihdamı ile karşılanmaktadır. Bu nedenle Piktes kapsamında görevlendirilen öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak atanması bugün itibariyle mevcut mevzuat hükümleri doğrultusunda mümkün olamamaktadır" diye cevap verdi.

"PİKTES ÖĞRETMENLERİNİN HAKKINI VERİN"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un Piktes öğretmenlerine yönelik olumsuz yanıtına sert tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
" Piktes projesi kapsamında Suriyeli çocuklara rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunmak, Türkçe öğretmek, çeşitli branşlarda dersler için eğitim vermek amacıyla KPSS, mülakat ve güvenlik soruşturmasının ardından yaklaşık 4 bin öğretmen atanmıştır. 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında belirli süreli işçi olarak çalıştırılan ama disiplin yönünden 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlanan Piktes öğretmenleri, büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Tatil bilmeden Suriyeli çocukların okullaşması için özveriyle çaba gösteren öğretmenlerimiz kadrosuz biçimde çalışıp, yaşama tutunmaya çalışıyor. Bu öğretmenlerimizin mağduriyeti giderilmelidir. Piktes öğretmenlerimizin kamuya kadrolu olarak atanması için verdiğimiz kanun teklifine duyarsız kalan iktidar, fedakar öğretmenlerimizin hakkını vermek istemiyor.

Piktes öğretmenlerinin kadrolu olarak atanmasına karşı çıkan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, mevzuat hükümlerini bahane gösteriyor. Derhal Piktes öğretmenlerinin hakkını teslim edin. Bahane üretmeyin, Piktes öğretmenlerini atayın."

Editör: TE Bilisim