Ayhan Barut'tan engelliler için yasa teklifi.
"ENGEL YOK, ENGELLEYEN VAR"


Engelliler Haftası döneminde Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunan Ayhan Barut, Türkiye'de 10 milyona yakın engelli yurttaş bulunduğuna dikkat çekti. Herkesin aynı zamanda engelli adayı olduğuna vurgu yapan Barut, "Bu nedenle toplumda engelli yurttaşlarımız konusunda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak zorundayız. Biliyoruz ki, engel yoktur ve engelleyenler vardır. Bu engelleri ortadan kaldırmak için toplumsal farkındalık oluşturup gereğini yapmalıyız. Bugüne kadar engelli yurttaşların yaşadığı sorunların çözümü için verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

"ENGELLİ İSTİHDAMI EN AZ YÜZDE 5 OLSUN"

Toplumsal yaşamda engelli yurttaşların yaşadığı sorunlardan birisinin de istihdam olduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Sosyal devlet anlayışının gereğinden birisi de, engellilerimizin lehine önlemler almak ve onların toplumla bütünleşmelerini sağlamaktır. Onların toplumdan izole ve kimseye yük olmadan, insan onuruna yakışır bir şekilde bağımsız olarak hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlamanın en önemli yolu da onları çalışma yaşamına dahil etmekten geçmektedir. Bu sebeple engelli vatandaşların çalışma hayatına katılmaları ve istihdam olanaklarının artırılması hayati derecede önem taşımaktadır.
Ülkemizde kamu ve özel sektörde çalışan personelin belirli oranda engelli personel çalıştırma zorunluluğu bulunsa da birçok işyeri bu kontenjanı doldurmamaktadır. Bu durum sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik problemlerle boğuşan engelli yurttaşlarımızı daha da mağdur etmektedir.  Sunduğumuz yasa teklifimiz ile engelli bireylerimizi kimseye yük ve muhtaç olmadan sosyal hayata dahil ederek kamu ve özel sektörde engelli istihdam oranını en az yüzde 5 oranına çıkarmayı istiyoruz. Bu teklife herkesin destek vermesini bekliyoruz."

İŞTE O TEKLİF

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi'nde şu ifadeler yer alıyor:

"MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53'üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "%3" ibaresi "%5" şeklinde ve "%3'ün" ibaresi "%5'in" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2-  22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 30'uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yüzde dört" ibaresi "yüzde beş" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Editör: TE Bilisim