Ayhan Barut'tan Ulusal Süt Konseyi'nin süt kararına sert tepki

"Zam yapmayarak süt üreticisine darbe vuruyorlar"

"Süt üretici bu kötülüğü yapanları affetmeyecek"

"Üretmek suç ve günah değil"

"Zalimlerin zulmüne boyun eğmeyeceğiz"

ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, maliyet fiyatları tavan yaparken Ulusal Süt Konseyi'nin 15 Kasım 2019 - 31 Aralık 2020 tarihleri arasında 2 lira 30 kuruş olarak belirlenen 1 kilogram çiğ süt fiyatına zam yapılmaması kararına sert tepki gösterdi. Süt fiyatının belirlendiği 15 Kasım 2019 tarihinde 5 lira 75 kuruş olan doların bugün 8 liraya dayandığını, yem ve saman fiyatlarının fahiş oranda arttığını ifade eden Barut, "Üretici binbir emekle ürettiği sütü satarsa 1 kilogram yem bile alamıyor. Üretmek suç mu, günah mı? Zalimlerin bu zulmüne boyun eğmeyeceğiz. Besicilerimizin ve üreticilerimizin yüzünü halkın iktidarında mutlaka güldüreceğiz" dedi.

"ÜRETİCİ SİZİ AFFETMEYECEK"

15 Kasım 2019-31 Aralık 2020 tarihleri arasında 1 kilogram çiğ süt fiyatının 2 lira 30 kuruş olarak belirlendiğini hatırlatan Ayhan Barut, "Süt fiyatının belirlendiği tarihte dolar 5 lira 75 kuruşken bugün 8 liraya fırladı. Süt fiyatı sabit kalırken bu süreçte temel üretim girdileri de döviz gibi fahiş oranda arttı. Büyük oranda ithalata bağımlı olan sektörde döviz artışı ve krizle birlikte yem fiyatları en az yüzde 20, saman yüzde 30, mısır silajı yüzde 25, yonca yüzde 20 oranında yükselmiştir. 'Süt fiyatları revize edilsin' çağrısına kulak tıkayanları, çif süt fiyatlarına zam yapmayanları tarih ve üretici affetmeyecek ama biz de zalimlerin zulmüne boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

"İTHALAT OYUNUNA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Ulusal Süt Konseyi'nin market ve sanayicilere boyun eğerek süt üreticilerinin feryadına duyarsız kalarak ölümcül darbe vurduğunu, bu kararla birlikte ineklerin kesime gönderileceğini aktaran Barut, şunları kaydetti:

"Bu zalimler memlekete ve üreticilere kötülük yapmaktan vazgeçmiyor. Şimdi süt fiyatlarına zam yapmayarak üreticimize 'süt üretmeyin' diyorlar. Çiftçi ve ülkemiz süt üretmeze bu tuzu kuru beyzadeler pamukta ve mısırda, ayçiçeği ve soyada olduğu gibi sütü de ithal edecekler. Böylelikle ülke ekonomisi ve yerli çiftçimiz zarar ederken gözünü rant hırsı bürüyenler bir avuç yandaşı ve rantiyeciye ithalat yaptırarak bayram edecekler.

Yok öyle bir dünya. Bu oyuna gelmeden, sizlere boyun eğmeden üretici ve besicimizin yanında durmaya devam edeceğiz. Çiğ süt üreticisinin üzerindeki maliyet yükü hemen hafifletilmeli, yetiştiricilerimiz desteklenmelidir. Çünkü ülkemizde hayvancılık sektörümüzün geleceği buna bağlıdır. Besicilerimizin can çekiştiği bu dönemde 1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınabilmelidir.

Yem / süt paritesine uygun bir fiyat belirlenmesi için, süt üreticilerimizin her zaman olduğu gibi yine yanlarındayız. Onlara bu kötülüğü yapanlar iyi bilsin ki, çiftçimiz ve besicimizin ürettiğinden kazanması için biz asla susmayacağız."

Editör: TE Bilisim