Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Mersin-Adana-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Projesine ilişkin gerçekleştirilen toplantıda sert konuştu. Başkan Bozdoğan,’’ Bizler kentimizin ikiye bölünmesini istemiyoruz. Paydaş olan halkla bütünleşik yerel yönetimler projeye ilişkin olarak iyi dinlenmelidir. Gerekli yerlerden detaylı açıklama bekliyoruz. ‘’diye konuştu.

Tarsus Belediye Meclis Salonunda Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği Mersin-Adana-Gaziantep- Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’nin ÇSED Sürecinde Paydaş Katılımı ve Bilgilendirilmesi toplantısı yapıldı. Düzenlenen toplantıda yapılması planlanan Yüksek Standartlı Demiryolu projesine ilişkin ilgili Mühendislik ve Danışmanlık Firmasında Çevre Yüksek Mühendisi ve Proje Yöneticisi Günal Özenirler ve İnşaat Yatırım Sanayi Anonim Şirketi’nden yetkili kişi Gökçem Altıntaş tarafından; proje tanıtımı, mersin hattı, proje paydaşları, inşaat ve işletme dönemi, çevresel sosyal etki değerlendirmeleri hakkında sunum gerçekleştirildi.

Başkan Bozdoğan, yapılan sunum sonrası tren yolu projesinin paydaşları olan yerel yönetimlerin ve halkın fikirlerinin alınmadan hareket edilmesine ve gösterilen tüm çabaya rağmen defalarca Ankara’ya gidilmesine karşın tren hattının yer altından geçirilmesine sıcak bakılmaması hakkında konuştu. Başkan Bozdoğan, ‘’Ne olacak Tarsus? Bu kent ikiye mi bölünecek? Tarsus, yarısının kuzeyde oturduğu diğer yarısının alt tarafta işyerlerinin olduğu bir kent.  Anket çalışması yapıldı, anket çalışmasında ciddi bir şekilde halk ısrarla şunu söyledi. Bu kenti ikiye bölmeyin. Defalarca Ankara’lara gittik, istediklerimizi anlattık, bu kenti ikiye bölmeyin dedik. Sonuç ne? Sonuç yok. Artık gerekli yerlerden gerekli açıklamaların yapılmasını istiyoruz. ‘’ diye konuştu.

‘’KENTİMİZİ 2.7 KM’LİK TREN PROJESİ İLE YOK ETMEYİN’’

Gerçekleştirilen projede yerel yönetimlerin ve vatandaşların dinlenmesi gerektiğine değinen Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,’’ Bu kentin bir kültürü ve kimliği var. Bu kentin ciddi bir belleği var. Burada paydaş diye anlatılan, halk ve yerel yönetimdir. Biz 2 yıldır bu proje için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Sondaj çalışması, dron çekimleri aklınıza gelebilecek her türlü etüt çalışması gerçekleştirdik. Projeye ilişkin her muhatapla toplantılar yaptık, fikir belirttik. Tek bir cevap istedik. Tren yolu; viyadük mü olacak, alt yoldan mı geçecek? Gerekli cevabı alamıyoruz. 2.7 km’lik tren yolu projesinde kent ikiye bölünecek. Biz sonuç istiyoruz. Bu kapsamda yerel yönetimler ve halk dinlenmelidir. Bir proje bir şirket gelir hikâye başlar, sonra hikâye devam eder, ama hikaye devam ederken halkımızın bir direnişi bir sıkıntısı var. Unutmayın ki, Tarsus 10 bin yıllık bir kent. Ve bu kent Hititleri devirdi, Asurluları devirdi, Osmanlıları devirdi, Anadolu Selçuklu Devletini de devirdi. Şu an Türkiye Cumhuriyeti’mizin bir kentidir.  Tarsus hep var ve var olmaya devam edecek. Kentimizi bu tren projesi ile yani 2.7 km ile yok etmeyin. ’’dedi.

 ‘’TREN ALT YOLDAN GEÇERSE 207 DÖNÜM YEŞİL ALAN KAZANDIRILACAK’’

Tren yolu projesinde alt yolun kullanılmasını gerektiğini ifade eden Başkan Bozdoğan, ‘’ Kentimizin öyle bir yaşantısı var ki ve insanların öyle birbirine bağlılığı var ki görmenizi isteriz. Medeniyetin, tarihin, çok kültürlülüğün başkentidir Tarsus. Bi bakıyoruz bir proje geliyor kente, yıllardır insanlar bu proje ile yatıyor bu proje ile kalkıyor. Partilerin hepsi CHP, AKP, MHP dahil olmak üzere bir direnç gösteriyor. Ne olacak 2.7 km diye soruyorlar. Lakin hiçbirimiz kimseden bir yanıt alamıyoruz. Yanlışlarını gösteriyoruz kabul ediliyor ama sonuç sıfır. Sizler mitolojik köprülerden bahsediyorsunuz ama biz burada insanlık köprülerini daha çok önemsiyoruz lütfen bunu unutmayın. Bizler Ankara’ya gittik ayrı ayrı projeler hazırlayıp götürdük ve 8 tane geçiş hattı belirledik hatta bizzat yaptıkları yanlışları tek tek anlattık ve kabul de ettiler, evet hatalıyız dediler. Tren alttan geçerse 207 dönüm yeşil alan ortaya çıkaracağız diyoruz ve bu rakam çok ciddi bir rakam. Ancak yetkililer bize doğru iklimden bahsediyor, bu doğru değildir.  ‘’dedi.

‘’TEK İSTEDİĞİMİZ BU KENT İÇİN DOĞRU OLAN ÇÖZÜMÜ BULMAKTIR’’

Vatandaşların projeye ilişkin açıklama beklediğini belirten Başkan Bozdoğan,’’ Biz yerel yönetim olarak yani Belediye Başkanı olarak hataları göstermekten ziyade kendi görüşlerimizin, kentimizde olması gerekenin dinlenmesini istiyoruz. Bizleri dinlemeyen halkı nasıl dinleyecek? Bizden yer tahsisi istendi her yeri uygun gördük, her tarafı kullanıma açtık. Ama tüm bunlar yapılırken bize anlatın ne oluyor ne bitiyor dedik. Çünkü biz yerel yönetimler de halka bunu açıklamak zorundayız. Tarsus halkının en sevdiğim yanı, yargılayan bir halk değil sorgulayan bir halktır.  Vatandaşlarımız iyi sorgular emin olun her yere gidin iyi sorgular. Ama sonuç şu an yok çünkü kimse bize açıklama yapmıyor. Ve  ben net bir sonuç alamadıktan sonra halkıma neyi anlatacağım? Tek istediğimiz bu kent için doğru olan çözümü bulmaktır.’’ dedi.

‘’PROJE ÖNERİLERİMİZE UYGUN OLARAK YAPILMAZ İSE KENTİMİZDE BÜYÜK SIKINTILARA YOL AÇAR’’

Başkan Bozdoğan, ‘’ Geçmiş yıllarda İyi planlanmadan hayata geçirilen bir diğer projede arabam su içinde kaldı, ben arabamı yaklaşık olarak 1 yıl kullanamadım. Bu ne demektir? Bu halka zarar vermektir. Yapılan alt geçidin ne kadar sıkıntılı olduğunu herkes bilir, su boşaltım sistemleri bile sonradan eklenmiştir. Ben her zaman olaya sistematik yaklaştım. Bu proje için defalarca çok ciddi toplantılar yaptık, Ankara’ya gittik. Önerdiğimiz yöntemlere ciddi emek sarf ettik. Projeler açılıyor, konuşuluyor, tartışılıyor. Gerekli yerlere gittik, biz bu projenin bu şekilde olmasını istemiyoruz bize zararları bu şekilde diye anlattık. Siz bu şekilde yaparsınız bizlere bu sorunlar olur dedik. Ama dinlenmedik.  Ama birilerinden de bir cevap almamız gerekiyor. Biz her konuda her yerde uzlaşmaya hazırız çünkü kentimizi seviyoruz ve çok kadim topraklardayız. Proje önerilerimize uygun olarak yapılmaz ise kentimizde büyük sıkıntılara yol açar. Bu kapsamda yerel yönetimler ve halkın projeye ilişkin fikirleri lütfen dinlensin, gerekli kişilerden açıklama bekliyoruz.’’ diye konuştu.

Konu ile ilgili konuşan ilgili Mühendislik ve Danışmanlık Firmasında Çevre Yüksek Mühendisi ve Proje Yöneticisi Günal Özenirler,’’ Proje kapsamında alt ve üst geçitler ile kentin ikiye bölünmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Çalışmalarımız daha tamamlanmadı. Çalışmalarımızın sonuna geliniyor. Bölünmeyi ortadan kaldıracak proje üzerinde çalışıyoruz. Cevaplar yavaş yavaş oluşmaya başlıyor. Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz. ‘’diye konuştu.

Toplantı, gerçekleştirilen bilgilendirme sunumu ve konuya ilişkin soru cevap ile son buldu.

Editör: TE Bilisim