Yakın tarihin en önemli seçimleri olarak değerlendirilen Amerika Birleşik Devletleri seçimleri ile ilgili yapılan bir değerlendirmeyi olduğu gibi sunuyoruz.

78 milyondan fazla kişi şahsen veya postayla oy kullandı, 2016'daki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin yarısından fazlası ve Salı günkü seçimlerde rekor katılım rakamları bekleniyor.

İlk iki aday, Başkan Donald Trump ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden , kararsızları çekmek için en son kampanya etkinlikleri incelendi.

Başkanın genellikle Trump'ın yeniden seçilmesi için sahip olduğu avantaja değecek mi? Koronavirüs salgını dengeyi Biden lehine değiştiren unsur olacak mı?

Mevcut başkanın olanaklarından başlayarak, bir veya daha fazla adayın seçimine karar verebilecek 3 faktör sunuyoruz.

Donald Trump: Yeniden seçilme yolu

1. Sadık bir temel

Donald Trump'ın destekçileri tabanı, o zamanki adayın mitinglerinde Cumhuriyetçi vaatlerine adanmış binlerce katılımcının bulunduğu 2016 kampanyasından bu yana sağlam durdu.

O zamandan beri olan her şeye rağmen , BBC Mundo muhabiri Gerardo Lissardy'nin gözlemlediği gibi , Trump popülaritesinde önemli bir düşüş olmadı (ve büyük artışlar da olmadı).

"Bu sadık bir taban, belki de Cumhuriyetçi Parti'den daha çok ona" diyor.

Bu temeli kim oluşturur? İlk bakışta göründüğünden daha karmaşık bir konu, ancak genel olarak konuşursak, üniversite eğitimi olmayan ve kırsal kesimde yaşayan beyaz erkeklerden bahsediyor .

2016 seçimlerinde, özellikle Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin'de oynadığı rol belirleyiciydi, geleneksel olarak Demokratlar, bu vesileyle Trump'ın lehine döndüğünü belirtiyor.

Bu kampanya boyunca ve mevcut sağlık krizine rağmen, Trump, dört yıl öncesine benzer bir coşkuyla gösteri yapan çok sayıda insanı etkinliklerine çekmeye devam etti.

2. Ekonominin yönetimi

Bu haftanın verileri gün ışığına çıktı ve pandeminin yol açtığı tahribatın ardından ekonomik toparlanmaya işaret etti.

Perşembe günü açıklanan bilgiye göre, ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte görülmemiş bir seviyede büyüdü ve GSYİH'da% 7,4'lük bir artışla yıllık% 33,1'e denk geldi.

Sağlık krizi patlak vermeden önce ekonomi, Trump'ın yeniden seçilmeyi sağlamadaki en büyük değerlerinden biriydi.

Başkanın kendisi, işin Şubat ayından önce "fiilen yapıldığını" ve ekonominin hızla kötüleşmesi nedeniyle "kampanyada çalışmak" zorunda kaldığını söylemekten hoşlandığı bazı konuşmalarında bunu fark etti. sonra.

Her halükarda anketler , ekonomiyi yönetmek söz konusu olduğunda vatandaşların Cumhuriyetçi adaylara Demokratlardan daha fazla güvenme eğiliminde olduğunu gösteriyor ve Trump bunu kampanyasında Biden'ın olası gelişi hakkında endişe veya gerginlik yaratmak için kullandı. Beyaz Saray'a.

3. Muhafazakar değerlerin savunulması

Trump'ın kampanyasının en büyük dayanaklarından biri, rakibini bir sosyalist ya da Demokrat Parti'nin radikal solunun kuklası olarak adlandırarak aşağılamaktı.

Bununla karşı karşıya kalan cumhurbaşkanı, kendisini yasa ve düzeni ve en geleneksel değerleri koruyabilen tek kişi olarak sunuyor.

"Noel'i iptal etmek istiyor!" Diye haykırdı Trump, son mitingde Biden'a atıfta bulunarak.

Cumhuriyetçi, Demokratların yönettikleri her yere yayıldığı "kaos ve kargaşa" uyarısı için son aylarda ülkenin farklı şehirlerinde meydana gelen polis şiddetine karşı protestoları gerçekleştirdi.

Tek bir dönem içinde Yüksek Mahkeme'ye üç muhafazakar yargıç getirmeyi başarmış olma gerçeği, aynı zamanda, Trump'ın yöntemlerine katılmadan, bu atamaları üzerinde kalıcı ve önemli etkileri nedeniyle alkışlayan seçmenlere bir giriş mektubu işlevi görüyor. ülkenin geleceği.

Joe Biden: Üçüncü kez çekicilik mi?

1. Anti-Trump oylaması

Demokrat adayın rolünü ortadan kaldırmak değil, pratikte BBC Mundo'nun danıştığı tüm analistler, Biden'e zafer kazandırabilecek ana faktörün Donald Trump'ın sadece Demokratlar tarafından değil, aynı zamanda bir sektör tarafından da derin bir şekilde reddedilmesi olduğu konusunda hemfikir. hayal kırıklığına uğramış Cumhuriyetçiler.

Cumhurbaşkanının, tarihsel olarak genellikle elde edilen ikinci bir dönemi hedeflediği seçimler, yönetimi hakkında bir referandumdur.

Trump'ın durumunda, düşük popülerlik derecelendirmeleri, özellikle ülkenin 225.000'i aşan ölü sayısına rağmen küçümsemekte ısrar ettiği koronavirüsü ele alması nedeniyle bu referandumu kaybedebileceğini gösteriyor.

Columbia Üniversitesi Siyaset Bilimi profesörü Robert Shapiro, BBC Mundo'ya "Kesinlikle Trump'a karşı bir oy" dedi.

"İnsanlar onu kovmak için daha motive oluyor. Biden'ın gündemini desteklemeyen, ancak Trump'ın gitmesini isteyen Cumhuriyetçilerden oluşan ve kurulan bir grup olan Lincoln Projesi var."

Cumhuriyetçi Partinin Trump'a verdiği resmi desteğin tartışılmaz olduğu unutulmamalıdır, ancak bir zamanlar oluşumda ağırlığı olan ve ilk kez Demokrat Parti'ye oy vereceklerini itiraf eden figürlerin sesi giderek artmaktadır.

Sonuncusu, Perşembe günü sosyal medyada Arizona gibi tartışmalı bir eyalette Biden'a neden oy vermeye karar verdiğini açıkladığı bir video yayınlayan eski senatör Jeff Flake'di.

2. Geniş bir koalisyonu harekete geçirme yeteneği

ABD Seçimleri Projesi'nden alınan verilere göre, 78 milyondan fazla Amerikalı bu haftanın sonuna kadar posta yoluyla veya şahsen erken oy kullandı.

Bu, seçimlere hala birkaç gün kalmasına rağmen 2016 seçimlerinde beklenen toplam oydan daha yüksek bir rakam.

Kaliforniya'daki San Jose Eyalet Üniversitesi'nde sosyal bilimler profesörü olan Matthew Record, "Yüksek katılımın Demokratlara fayda sağladığına dair bir inanç var ve bunun tersi de geçerli" diyor.

Bu kesin bir bilim değil: Bu erken oyların Demokrat aday için mi olduğunu yoksa sadece seçmenlerin koronavirüs tehdidine karşı daha temkinli davrandıklarını ve seçim gününü beklemek yerine oy kullanmayı tercih ettiklerini mi bilmiyoruz.

Her halükarda, halk daha motive görünüyor ve Joe Biden, uzlaşmacı ve birleşik mesajıyla, 2016'da Demokrat Hillary Clinton'a oy vermeye çağrılmayan çeşitli sektörlerin desteğini kazanmayı başardı. .

Üstelik ılımlı karakteri, Bernie Sanders veya Elizabeth Warren'ın Demokrat Parti'nin en sol kanadını temsil ettiği merkez Demokratları ve hatta Cumhuriyetçileri çekmesine izin veriyor.

3. Pandemi

Seçim kampanyası sırasında, Biden'ın covid-19 salgınıyla başa çıkma tarzının Başkan Trump'ınkine tamamen zıt olduğu ortaya çıktı.

Sadece formlarda değil - sürekli bir maske ile ortaya çıkıyor, katılımcıların arabalarından katıldıkları ve konuşmalarında hastalığın kurbanlarını hatırladıkları mitingler düzenliyor - aynı zamanda krizi yönetme önerilerinde de.

Hem kendisi hem de başkan yardımcısı adayı Kamala Harris veya eski Başkan Barack Obama , kampanya etkinliklerinde Trump yönetiminin yaptığı hataları ve virüsün yayılmasını durdurmadaki yetersizliğini defalarca vurguladılar.

Bu krizden en çok etkilenen seçmenlerin önemli gruplarında, özellikle de Demokrat adayı seçiyor gibi görünen yaşlılarda muhtemelen yankılanacak bir mesaj.

Dahası, cumhurbaşkanı pandemiye gösterilen ilgiyle alay etmek için son seçim mitinglerini kullandığında.

"Covid, covid, covid! Medya sadece bundan bahsediyor!" Trump, aynı zamanda ülkenin birçok eyaletindeki günlük enfeksiyon rakamlarının Mart verilerinden daha yüksek rekorlara işaret ettiğini eleştiriyor.

Başkan "eğrinin çoktan büküldüğünde" ısrar etmesine ve salgının yakında üstesinden gelineceği konusunda ısrar etmesine rağmen, önümüzdeki birkaç ay için cesaret kırıcı bir ufuk sunan bir panorama.

  • Beatriz Díez (@bbc_diez)
  • BBC Haber Dünyası
Editör: TE Bilisim