Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB ile  Global Avaiation Services Interior (GASI) şirketi işbirliği protokolünün değerlendirme sürecinin tamamlanması ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Hatay’daki işsizliğin önemli bir sorun haline dönüştüğünü hatırlatan Savaş, HBB ile uluslararası havacılık servis ve eğitim firması olan GASI arasında imzalanan “İşe Yerleştirme Protokolü” kapsamındaki çalışmaların ilk etabının tamamlandığını bildirdi.

“2 BİN 605 KİŞİNİN CV’Sİ İLK ETAPTA DEĞERLENDİRİLDİ”

Protokolü 19 Eylül 2022’de şirket yetkilisi Zeydan Öncü ile imzaladıklarını belirten Savaş, “Şirket bize, Şubat ayı başında yaklaşık 300 kişinin, ondan sonra da yıl sonuna kadar yaklaşık 2 bin 500 kişinin istihdam edilebileceğini bildirdi. İş bulma konusunda şirket, yer verme ve başvuruları alma da bize aitti. Sonuç itibariyle o günden itibaren 6 bin 757 kişi iş başvuru yapmış. Yapılan başvuruların 2 bin 605 kişisinin CV’si ilk etapta değerlendirildi ve bu kişilere sonuçlar bildirildi” dedi.

“SINAVLARDAN BAŞARILI OLANLAR YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA İŞ BULMA İMKANI ELDE EDECEKLER”

Başvuruları kabul edilen kişilerin eğitimlere tabii tutulacağını vurgulayan Savaş, “Seçilenlerden çok iyi dil bilen, teknik bölüm mezunları çoğunlukta olmak üzere ilk 260 kişi 25-26 Kasım’da yapılacak sınavlara çağrılacak. Sınavı geçen arkadaşlarımızın aralık ayından itibaren pratik eğitimleri başlayacak. Sınavı geçemeyen arkadaşlarımızın teorik eğitimleri verilecek. Daha sonra da sınavı geçtikten sonra pratik eğitime geçecekler. Bu 2 bin 605 kişi on etapta değerlendirilecek. Teorik ve pratik sınavlardan başarılı olanlar da yurt içi ve yurt dışında iş bulma imkânı elde edecekler. Bütün bu seçimleri şirketin Almanya’daki şubesi yaptı. Başvuru yapan 6 bin 757 kişinin 2 bin 605 kişisi seçilirken maalesef bazı arkadaşlarımız çok nitelikli olmalarına rağmen başvurularını eksik yaptılar ve elendiler. Şu anda başvuruları kabul edilen herkese gerekli bilgiler e-mail yoluyla verildi. İlk başta bu arkadaşlarımız ile başlayacağız” diye konuştu.

ÖNCÜ: SINAVLARIN SONUÇLARI 30 KASIM’DA BELLİ OLACAK

Başvurular hakkında basın mensuplarına bilgi veren Global Avaiation Services Interior(GASI) şirket sahibi Zeydan Öncü de, “Bayağı yoğun bir sürecimiz oldu. Çok sayıda başvurular yapıldı. Belirlenen kişilere daha ayrıntılı bilgiler yeniden verilecek. Sınavda başarılı olanlarla direkt pratik kısmına geçilecek. Desteğe ihtiyacı olanlar da dil kursuna başlayacaklar. Böylece işe alma prosedürü gerçekleşecek. Sınavların sonuçları 30 Kasım’da belli olacak. Bizler ona göre de programlarımızı hazırladık. Yurt içinde ve yurt dışında eğitimler sürecek. Başvurusu kabul edilmeyen kişilere de yeniden e-mail atacağız ve yeniden başvuru şartlarına uygun bir şekilde başvuru yaparlarsa ileride değerlendirmelere alacağız” dedi.

Basın açıklamasında Başkan Savaş ve Zeydan Öncü basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“BİZ İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU DEĞİLİZ, SADECE ARACIYIZ”

Türkiye’deki ekonomik tablo ve işsizliğin gittikçe kötüye gittiğini de ifade eden Lütfü Savaş, “ Türkiye’de 7 milyon civarında işsizlik var. Gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 30 civarında. Bu insanlar ne okula ne de işe gidebiliyor. Aileler da bu durumda kahroluyor. Bize de günde ortalama 50 civarında başvuru oluyordu. Biz iş ve işçi bulma kurumu değiliz,  sadece aracıyız. Hatay’da 12 yıllık süreç içerisinde Suriye’den gelen kardeşlerimiz var. Bizim buradaki ekonomik pasta gittikçe daraldı. İşsizlik de çok fazla. Tarımda da yüzde 75 daralma var. Ticaret, turizm ve esnaflık gibi birçok alanda daralma var. Bildiğiniz bütün yollar kapanmışsa ya yeni bir yol bulacaksanız ya da yeni bir açacaksınız “ diyerek insanların ekonomik anlamda oldukça zor durumda olduğunu söyledi.

“BİZİM BURADAKİ GÖREVİMİZ İŞSİZLİĞE ÇARE BULMAK VE ÇOCUKLARIMIZI İŞE KAVUŞTURMAKTIR”

Amaçlarının zor durumda olan gençlere iş imkanı bularak gelir seviyelerini yükseltmek olduğunu ifade eden Başkan Savaş, “  Biz aracı kurumla burada iş arayan çocuklarımızı buluşturmak istedik. Buradaki insanlarımızın dertlerine dermek olmak istiyoruz. Belediye toplumun sosyal, ekonomik ve fiziki sıkıntılarını gidermek adına bir çare bulmak zorunda. Şu anda Türkiye’de en önemli konu ekonomik sıkıntı, enflasyon ve işsizlik. İşe kabul edilenlerin çok büyük kısmı Hataylı ya da Hatay’a hizmet eden insanlar. Ama özellikle Suriye’de kardeş kanının dökülmesinden sonra en çok acı çeken, ekonomik sıkıntı çeken Hatay’daki insanlar. Aracılık görevi görürken fiziki imkânlardan çocuklarımızın eğitim almalarını sağlamak ve destek verme konusunda aracılara destek vereceğiz. Bizim buradaki görevimiz işsizliğe çare bulmak ve çocuklarımızı işe kavuşturmaktır.

2 (3) (1)

“ŞİRKET VE BELEDİYEMİZ HİÇBİR PARA TALEP ETMEDİ”

Şirketin ve belediyenin hiçbir para talebinde bulunmadığını da söyleyen Başkan Savaş, “Şirketin sadece çabası ile bu iş olmaz. Seçilen kişilerinde oldukça çaba göstermesi lazım. Sınavlar için gece gündüz demeden sınavlara hazırlanmaları, bu sınavları geçerek sertifikalarını almaları ve emek etmeleri lazım” dedi.

Editör: Haber Merkezi