Toplumlar arası şiddet ve aşırılık yanlılarının sürekli saldırıları, Batı Afrika'daki barışı ve güvenliği baltalamaya devam ediyor, BM'nin bölgedeki üst düzey yetkilisi 9 Temmuz Perşembe günü Güvenlik Konseyi'ni uyardı ve barış ile bütüncül bir yaklaşımın acilen bütüncül bir şekilde ilerletilmesi için tüm ortaklarla sürekli katılım çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve BM Batı Afrika ve Sahel Ofisi ( UNOWAS ) Başkanı Mohammed Ibn Chambas, ilgili ülkelerin “yoğun ve sürekli” çabalarına rağmen şiddet içeren aşırılık yanlılarının güvenlik güçlerine ve sivillere saldırmaya devam ettiğini söyledi Burkina Faso, Mali, Nijer ve Nijerya'da kavgaya katılan çocuklarla.

Son raporunu sunan UNOWAS şefi, güvenlik koşullarını “son derece değişken” olarak nitelendirdi. Sadece Burkina Faso'da, Haziran ayı itibarıyla, 921.000 kişi kaçmaya zorlandı ve 2019 rakamlarına göre yüzde 92'lik bir artışa işaret etti.

Mali'de yaklaşık 240.000 kişi ülke içinde yerinden edildi, yüzde 54'ü kadınken, Nijer'de 489.000 kişi kaçmak zorunda kaldı. Buna ülke içinde yerinden olmuş kişiler, Nijeryalı ve Malili mülteciler de dahildir. Nijerya'da, 7,7 milyon kişi 2020 yılında acil yardıma ihtiyaç olacak

Birleştirme zorlukları

Ulusal ve çok uluslu kuvvetler terörle mücadele operasyonlarını yoğunlaştırdıkça, bazı topluluklar koruma için gönüllü gruplar ve kendini savunma milisleri düzenlemişlerdir. İnsan hakları grupları, bu milislerin yanı sıra güvenlik ve savunma güçlerinin suistimal ettiği iddiasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. 

“Terörizm, organize suç ve toplumlararası şiddet arasındaki artan bağlar fazla vurgulanamaz” dedi. “Teröristler, gündemlerini ilerletmek için gizli etnik düşmanlıklardan ve devletin çevre alanlarda bulunmamasından faydalanmaya devam ediyorlar.”

Yetkili, Birleşmiş Milletleri tüm ortaklarla çalışmaya, ulusal ve kurumsal kapasiteyi geliştirmeye, toplumun esnekliğini artırmaya ve iyi yönetişim, siyasi içerme, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğüne bağlı kalmayı savunmaya çağırdı.

Editör: TE Bilisim