Üç tane varken kimin bir Batman'e ihtiyacı var? Muhtemelen kimse yok, ama Hollywood'un 2022'de bize verdiği şey bu. 4 Mart'ta, Alacakaranlık'ın adamı Robert Pattinson, Matt Reeves'in Batman'inde Gotham City'e ilk yolculuğunu yapıyor. Ardından, 4 Kasım'da, adalet Ligi üyesi The Flash'ın büyük ekran uyarlamasında Batman rolünü paylaşmaya hazır görünen kıdemli pelerinli haçlılar Ben Affleck ve Michael Keaton geri dönüyor.

Bu çok sayıda Batman - ve bu sadece büyük ekran. Çizgi roman, animasyon ve video oyunu çan kulelerinde de biraz daha asılı var. Geç Adam West, Val Kilmer ve Christian Bale (birkaç isim) gibi eski canlı aksiyon Batman'lerinin bazılarında ve hatta belki de biz hazırken eğlenceli Lego filmlerinde faktör ve biz' Elimizde oldukça koloni var.

Bunun bize gösterdiği şey, Batman'in sürekli olarak yeniden tasavvur edilen çok yönlü bir adam olduğudur. Neredeyse 80 yıldır, DC Comics'in Kara Şövalyesinin film ve televizyon tasvirleri zamanla değişti, ancak bu her zaman iyi bir şey olmadı.

Batman'in bir tarihi

1943'te Lewis Wilson bize genellikle unutulmuş bir ikinci dünya savaşı dönemi Batman'i verdi . Sam Amca adına "kötü" Japonlara karşı savaşan Batman'ın bu versiyonu, 1941 Pearl Harbor saldırısından sonra Japon Amerikalıların zorla gözaltında tutulmasıyla körüklenen, açıkça ırkçı bir propaganda çalışmasıdır.

1960'lara gelindiğinde, Leslie H. Martinson'ın yönettiği Batman: The Movie ve ilgili ABC televizyon dizisi Batman'daki kaportayı takma sırası Adam West'e gelmişti. The Joker, The Riddler, The Penguin ve Catwoman gibi geleneksel düşmanlarla bir kez daha savaşan açık ırkçılık, televizyon versiyonunda çoğunlukla yumuşatıldı. Bunun yerine, gösteri parlak renkler, kaba şiddet, kadın karakterlerinin cinselleştirilmesi ve pek de ince olmayan bir homoerotik alt metinle doluydu ve Kara Şövalye'nin bir kamp parodisinde açıkça kendi kendisiyle dalga geçiyordu.

Koyu yeşil bir arka plana karşı Batman ve Robin'in 1960'lardaki çizgi film versiyonları.
Batman ve Robin, 1960'ların televizyon dizisinden açılış kredisi. 20th Century Fox , CC BY-NC-ND

Yaklaşık 20 yıl sonra, Michael Keaton, Tim Burton'ın Batman ve Batman Dönüyor filmine geldiğinde, kampı Batman'den kovmanın zamanı gelmişti. 

Şimdi ağır bir gotik görünüm ve hisle yüklü olan Keaton ve Burton'ın Batman'i, franchise'ı daha kasvetli Batman anlatılarının yolunu açan karanlık ve kasvetli bir tona geri döndürdü. Özellikle Michelle Pfeiffer'in Catwoman kılığında kadın karakterlerin açıkça cinselleştirilmesi hâlâ aramızdaydı.

Jack Nicholson'ın Joker'inde ve Danny DeVito'nun The Penguin'inde kötülüğün bir işareti olarak fiziksel şekil bozukluğu özellikle dikkat çekiciydi. Ama Batman'in elastan kıyafeti ve pelerini gitti, yerini militarist vücut zırhı ve buna uygun şiddet ile değiştirdi - ancak bu, Joel Schumacher'in Val Kilmer'ın oynadığı Batman Forever'ın daha gösterişli yanak dili aile dostu yorumları ve ticari ve eleştirel olmasıyla neredeyse raydan çıktı. felaket takibi, Batman Dönüyor, George Clooney ile.

21. yüzyılın başında, franchise'ı bir kez daha sıfırlamak için Christopher Nolan ve Kara Şövalye Üçlemesi (Batman Başlıyor, Kara Şövalye ve Kara Şövalye Yükseliyor) bitmişti. Christian Bale'in Batman'i belki de Bruce Wayne'in neredeyse giydiği mayo kadar sert ve keskin olduğu “tamamen” hiper-erkeksi olan ilk kişiydi.

Kötü adamların güdüleri gibi şiddet de daha gerçekçi ve cesurdu. Hâlâ yüzleri bozuk olsa da, Heath Ledger'ın Joker'i toplu katliam yapan bir psikopata dönüştüren ikonik performansıyla artık yerel terör eylemlerine katılmayı tercih ettiler.

Bu düşünceli hiper erkeklik, Ben Affleck'in Zach Snyder'ın 2016 gişe rekorları kıran Batman v Superman: Adaletin Şafağı ve 2017'den gişe bombası Justice League'deki çağdaş Batman tasvirine de sıçradı. Bu yüzden, bir sonraki Batman olarak aynı derecede kara kara düşünen Twilight yıldızı Robert Pattinson'ın duyurulmasının DC fandomunu sallaması şaşırtıcı değildi.

Aynısından daha fazlası mı?

Pattinson 2020'de yeni rolü için çalışarak sorunlu erkeksi vücut imajlarına katkıda bulunmak istemediğini açıkladığında yangına daha fazla yakıt eklendi. Ancak, Batman için tanıtım kampanyası 2022'de hızlanmaya başladığında, Pattinson, antrenman yapmamakla ilgili şaka yaptığını açıkladı ve şimdi bize bir aktörün Batman'i oynamak istemesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Birçok Hollywood franchise'ının geçmişlerinin tartışmalı kinayelerini terk ettiği bir zamanda, Batman öyle değilmiş gibi görünüyor. Fragmanlardan öğrenebildiğimiz kadarıyla, Pattinson'ın Batman'i, ağır zırhla güçlendirilmiş ve güçlendirilmiş vücuduyla bir hiper-erkeklik gösterisi olmaya hazır görünüyor.

Hızlı arabaların adrenalin patlaması ve fiziksel şiddet de önde ve merkezde. Zoe Kravitz'in canlandırdığı, vücudu Batman gibi zırhlı olmayan, ancak cinselliğiyle güçlendirilen Kedi Kadın'ın cinselleştirilmiş sunumu gibi.

Andy Serkis'in Alfred'inin (Batman'ın uşağı) yüzüne ve Pattinson'ın Batman'inin vücuduna travma işaretleri olarak kazınmış yara izleriyle ve Colin Farrell'in Penguen'inin kötülüğünü gösteren daha önemli bir deformiteyle, yüzdeki şekil bozukluklarının kullanımı genişletilmiş gibi görünüyor. Sonunda, Batman'i değiştirmek kolay görünüyor, ancak bagajını geride bırakmak çok daha zor.

John Quinn

Lecturer in Screen & Performance, School of Business and Creative Industries, University of the West of Scotland

Editör: TE Bilisim