Büyüklerin bohçalarını açın bakalım neler dökülür? Aynur teyze anlattı. Çocukken bayram öncesi köy yerinde torbalar dikilirmiş. Bayram sabahı ev ev gezip torbaların içlerini doldurmak gerekmiş. Bizim torbaların içi önce buğday dolarmış.

Çocuklar geceden hazırladıkları empirime pazen kumaştan dikilmiş ve başucuna kondurulmuş tek tip (anne ve kardeşler aynı olmak üzere ) elbiselerini sabahın ilk aydınlığında giyinir, ev ev gezip bayramlık buğday toplarlarmış. Sabırla, heyecanla dolan heybelerini köy bakkalına götürüp yerine ağırlığınca şeker sucuğu, leblebi, gofret, şeker ve mutluluk alırlarmış. Hem buğdayın bereketi satana kalır, hem çocuk gönlü sevinir, hem de bakkal amca hevesle beklermiş.

Bir el öpme güzelliği vardır. Herkes değil parantez içinde sevdiğimiz büyüklerimizin elleri öpülür sıraya girerek. Yaşa hürmetle dua almak güzeldir zannımca.  Bol kazançlı olmasının yanında mendil içinde verilmesi özendir. Ben bir bayram, çocukların isimlerinin baş harfini mendile işlemeye çalışarak gerçekleştirmeye çalışmışım ritüeli. Bir bayram sürdü. Sıradaki el öpmek istemeyen, mızmızlanan torun da bir göz-dudak-baş üçlemesiyle susturulur. Kaç saniye sürer ki sanki. Yanına da iliştirir büyüğün iç rahatlamasını.

Öncesinde fıtığa sebep yaprak sarmalar sarılırken, çiğ çiğ kaçırır sayıyı indirirdik. Zaten zamana karşı leblebi gibi tükenirdi zavallılar. Sevmediğimiz misafirlere sayıca az verirken söylenirdik. Ne uğraştık o mu yesin şimdi diye. Tatlı biz de burmadır. Sarı burma. Bence baklavayı falan nakavt eder. Hem sarmanın yanına en yakışanıdır.

Sonra beraber yapılan bayram sabahı kahvaltısının tadı diğer bayrama kadar sürer. Kalabalık olan güzeldir. Hasret evin en büyüğünün yanında giderilirdi . Artık masada olmayanlar boğazda düğüm andıktan sonra, eskiler başkaydı diye başlarlardı sohbete. Her eski bambaşkadır çünkü. Küs gelinler tabak taşıma faslında iletişim kurma vesilesiyle barışır, ince belli çayı höpürdetirken entarilerini konuşur, kahve eşliğinde elalemi çekiştirirlerdi.

…Şimdi şu zor zamanlarda bu anlatımlar bizden biraaaaaz uzakta, ancak anlatınca yaklaşıyor anılar… Çekirdek ailede anlatılırken gelenekler izleyin birbirinizi, en çok da çocukları. Gözünü, kaşını, heyecanını, önce tatlı mı yiyor tuzlu mu, bizi inceleyişlerini, sohbetlerini, masa altından itişmeleri… Bayramınız olsun. Acısını çıkartacağımız bayramlar olsun….

Editör: TE Bilisim