Ukrayna medyası muhabirleri Maria Kolesnikova, Minsk'ten kaçırıldıktan sonra Ukrayna'ya girmeyi reddetti.

Ukrayna basınında çıkan haberlere göre, Belarus muhalefet figürü Maria Kolesnikova, ülkesinden sınır dışı edilmekten kaçınmak için pasaportunu yırttı.

7 Eylül Pazartesi günü, maskeli kişiler Kolesnikova'yı Minsk'in merkezinden kaçırdı ve onu uzaklaştırdı. Muhalif meslektaşlarından ikisi de ortadan kayboldu. Üç aktivist daha sonra 8 Eylül Salı günü sabah 4 civarında gelen bir otomobille Ukrayna ile Alexandrovka sınırına götürüldü.

Raporlara göre, Kolesnikova pasaportu ile geçmeyi reddetti ve kasıtlı olarak yırttı. Bir kaynak Interfax-Ukrayna ajansına verdiği demeçte , "Onu sınır dışı etmeye çalışırken pasaportunu yırttı ve sınır muhafızları tarafından Ukrayna topraklarına girmesine izin verilmedi" dedi .

Ukrayna içişleri bakan yardımcısı Anton Geraşçenko, Facebook'ta Kolesnikova'nın “anavatanından zorla sınır dışı edilmesini” başarıyla engellediğini bildirdi.

Onunla birlikte aktivistlerin - Anton Rodnenkov ve Ivan Kravtsov - Ukrayna'da olduklarına inanılıyor. Resmi Belarus Belta haber ajansı, Kolesnikova'nın Ukrayna sınırını geçmeden giden arabadan itildiğini söyledi. Beyaz Rusya sınır muhafızları daha sonra Kolsenikova'yı yeniden ele geçirmiş görünüyor. Yetkililer ne olduğunu doğrulamadı ve sınırdaki olaylar ve nerede olduğu belirsiz.

“Kolesnikova şimdi gözaltına alındı. Beyaz Rusya sınır muhafızları sözcüsü Anton Bychokovsky Reuters'e verdiği demeçte, nerede olduğunu somut olarak söyleyemem ama gözaltına alındı ​​”dedi. "Grubun Belarus'u terk etmesine göre gözaltına alındı."

Kolesnikova, 9 Ağustos'taki tartışmalı seçimlerde uzun süredir cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'ya karşı zafer iddiasında bulunan muhalefet adayı Svetlana Tikhanovskaya'nın kampanya ortağıydı .

Pazartesi günü, oyların % 80'ini Lukashenko'ya veren resmi seçim sonuçlarının yaygın bir şekilde reddedilmesi üzerine barışçıl bir iktidar devri için kurulan koordinasyon konseyinin en az üç diğer üyesiyle birlikte tutuklandı.

Almanya ve İngiltere, Kolesnikova'nın nerede olduğu konusunda cevap talep etti. İngiliz dışişleri bakanı Dominic Raab tweet attı: “ Maria Kolesnikova'nın ? Belarus'taki refahı için ciddi endişeler var . Lukashenko'nun rejimi, onun güvenli bir şekilde geri dönmesini en yüksek önceliği haline getirmelidir. Rejim protestoculara gaddarca davranmaya son vermeli, siyasi tutukluları serbest bırakmalı ve muhalefetle diyaloğa başlamalı. "

Editör: TE Bilisim