Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle Belarus ve Ukrayna sınır kontrol noktaları arasında 1000'den fazla Hasidik Yahudi hacı mahsur kaldı 

Hasidik Yahudi hacılar, 18 Eylül 2020 Cuma günü Novaya Guta, Belarus yakınlarındaki Novaya Guta kontrol noktasında Ukrayna sınır muhafızlarının önünde toplandılar. Ukraynalı yetkililer, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle Ukrayna sınırında mahsur kalan binlerce Hasidik Yahudi hacı'nın geri dönmeye başladığını söylüyor. Yaklaşık 2.000 ultra-Ortodoks Yahudi hacı, 1810'da ölen önemli bir Hasidik haham olan Breslovlu Nachman'ın mezarını ziyaret etmek için Ukrayna'nın Uman şehrine gitmek umuduyla Belarus'un Ukrayna sınırına gitti.

Ancak her sonbaharda bir hafta boyunca, geleneksel siyah kıyafetler giymiş on binlerce Hasidik hacı, gürültülü Yahudi Yeni Yılı kutlamaları için sokakları dolduruyor.

Breslov Hasidic hareketinin kurucusu Haham Nahman'ın Uman mezarına bu yılki hac ziyareti, koronavirüs salgını yüzünden izin verilmedi.

Yola çıkan hacılar engellenme karşısında üzüldü ve birçok inanan kişinin yolculukları Ukrayna'nın Belarus sınırında yüzlerce kilometre ötede sona erdi.

Hali hazırda artan vakalar ile Kiev, gezginlerin enfeksiyonlarda daha fazla artışa neden olabileceği korkusuyla Ağustos ayında sınırlarını yabancılara kapattı.

Karar nihayetinde sınır kontrol noktaları arasındaki kimsenin olmadığı topraklarda 1.000'den fazla hacı mahsur bıraktı.

Yasaktan önce ülkeye birkaç bin hacı girdi, 18-20 Eylül kutlamaları için Uman'a gitti ve şehrin normalde 80.000 kişilik olan nüfusu arttı.

Uman sakini Jonathan Cohen AFP'ye siyah bir kippa ve yüz maskesi takarak, "Pandemiyle ilgili sorunlara rağmen hacılar, Haham Nahman'ın her zaman iyileşeceğine inandıkları için geldiler."

Haham Nahman, 18. yüzyılda ortaya çıkan ve özellikle Polonya ve Ukrayna'da gelişen Museviliğin mistik bir kolu olan Hasidizm'in ana figürlerinden biridir.

43 yaşındaki Cohen, "Koronavirüsten çok korkuyoruz. Ancak inancımızla destekleniyoruz" dedi.

Uman'a zamanında ulaşanlar, iman kardeşlerinin içeri girmesine izin verilmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Kudüs'ten seyahat eden bir haham olan Mota Frank, Yeni Yıl kutlamalarına giden günlerde AFP'ye "Onların buraya gelmeleri için mümkün olan her şeyin yapılması gerektiğini düşünüyoruz."

33 yıldır Uman'a seyahat eden 50 yaşındaki genç, "karantina kurallarına uyacaklarını ve tüm kontrolleri geçeceklerini" açıkça belirtmeleri gerektiğini söyledi.

Ancak Ukrayna, onlara geçiş izni vermeyeceği konusunda kararlı kaldı ve Belarus'u hacılara güvenli geçişin müzakere edilebileceği konusunda yanlış umut vermekle suçladı.

Kiev'in hacıları reddetmesi, gergin sahnelere yol açtı ve sınırdaki umut dolu inananlar çevik kuvvet polisi ile karşı karşıya geldi.

Ukrayna ve Beyaz Rusya sınır muhafızları, Cuma gününe kadar, sınırda bekleyen neredeyse herkesin geçiş noktalarından vazgeçtiğini ve geçiş noktalarını terk ettiğini söyledi.

PANDEMIK KORKULAR

Uman belediye başkanı Oleksandr Tsebriy, AFP'ye Kiev'e gittiğini ve Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky'nin ofisinin önünde kamp kurarak onu bu yıl koronavirüs krizi nedeniyle hac ziyaretini iptal etmeye ikna ettiğini söyledi.

Ofisinde yaptığı konuşmada, Ukraynalı yetkililerin olayı tamamen iptal etmeyerek "çok geç tepki verdiklerini" söyledi. Tsebriy, artık kutlamalarında geniş kapsamlı koronavirüs kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldıklarından, Uman'a giden hacılar için "üzülüyorum" dedi.

Şenliklerin merkezi olan Puşkin caddesindeki düzinelerce tabela hacıları "Maske tak!" ve Haham Nahman'ın mezarına giren her müminin ateşleri kontrol ettirildi.

Beyaz duvarlar ve sütunlardan oluşan türbenin içinde, sarı yelekli diğer ibadetçiler taşı dezenfektanla silmeden önce hacılar taş mezara tek tek yaklaşıp öptüler.

Tedbirler, hacıların onlarla yeni enfeksiyonlar da artış getirmeyeceği konusunda yerel halkı güvence altına almak için yeterli değildi - hacılar arasında zorunlu testlerden sonra 10 vakayı ortaya çıkardı.

SIKILAŞTIRILMIŞ GÜVENLIK

40 milyonluk nüfusu ile Avrupa'nın en fakir ülkelerinden biri olan Ukrayna, Perşembe günü 3.584 ile yeni vakalarda rekor bir artış kaydetti.

Ülkedeki toplam vaka sayısı, 3.000'den fazla ölümle birlikte sürekli olarak 169.000'in üzerine çıktı. Bazı Uman halkı, hacıların kasabada özgürce toplanmasına izin verilirken, sakinler kısıtlamalarla yaşamaya zorlandı.

35 yaşındaki ikamet eden Liliya Pogrebnyak AFP'ye verdiği demeçte, hac bölgesi yakınındaki iki okulun bir hafta süreyle kapatılmasına atıfta bulunarak, "Çocuğumun eğitimi kısıtlanıyor."

Hasidik hacılara atıfta bulunarak, yerel halkın "onlara bu yıl gelmeme" hakkına sahip olduğunu söyledi. Hayal kırıklıklarını önlemek için, polis Çarşamba günü tapınak çevresindeki alanlarda güvenliği artırdı.

Tsebriy, bu yılki hac yolculuğundaki gerginliğin geçici olduğunu ve "Uman'ın gelecekte bir noktada tüm turistleri tekrar ağırlayacağını" söyledi. "Ama şimdi, sağlık ve yaşam her şeyden önemlidir" dedi.

Editör: TE Bilisim