Perşembe günü  BM  insan hakları uzmanları  , tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili beş gün süren gösterilerin ardından, Belarus genelinde güvenlik güçlerinin barışçıl protestoculara ve gazetecilere karşı kullandığı şiddet düzeyini şiddetle eleştirdiler .

Belarus'ta polis şiddeti

Çok sayıda protestocu gözaltına alındı ​​ve uzmanlar, uluslararası toplumu, uzun zamandır otoriter lider Alexander Lukashenko'nun 1994 yılından beri hüküm sürdüğü doğu Avrupa ülkesine kendi vatandaşlarına saldırmayı bırakması için baskı yapmaya çağırdı.

Diyalog girişimi yok

BM uzmanları, "Barışçıl protestoculara ve gazetecilere yönelik polis şiddetine öfkeleniyoruz" dedi. "Güvenlik güçleri protestocularla diyalog arayışında değil veya barışçıl toplanma özgürlüğü haklarını kullanmalarına izin vermiyor."

BM insan hakları bürosu ( OHCHR ) tarafından yayınlanan bir basın açıklamasında, haber kuruluşlarından ve izleyenlerden gelen video görüntülerinde, sivil polis ve sivil giyimli erkeklerin, reşit olmayanlar ve gönüllü sağlık görevlileri de dahil olmak üzere yoldan geçenleri ayrım gözetmeksizin dövdüğünü gösterdiğini söyledi .

Haberlere göre, Lukashenko'yu yankılanan kazanan ilan eden resmi sonuçlar, hem Avrupa Birliği hem de Amerika Birleşik Devletleri tarafından haksız olduğu ve hileli bir sürecin ürünü olduğu gerekçesiyle kınandı.

Belarus'ta yoğun gözaltı

'Sistematik usulsüzlükler'

Protestolar, basın açıklamasının seçimleri gölgeleyen "sistematik usulsüzlüklere ve uluslararası seçim standartlarının ihlallerine ilişkin inandırıcı raporlar" olarak adlandırdığı olaylarla alevlendi.

Uzmanlar, seçim sonrası krizi sona erdirmek için diyalog aramak yerine, "yetkililer yalnızca protestoları hızla dağıtmak ve olabildiğince çok insanı tutuklamakla ilgileniyor gibi görünüyor" dedi. Gösteriler büyük ölçüde barışçı geçmesine rağmen en az 6.700 kişi gözaltına alındı.

Uzmanlar, gözaltına alınanların çoğunun hapsedildikleri sırada dövüldükleri veya başka bir şekilde kötü muamele gördükleri yönündeki endişelerini dile getirdiler.

Basın açıklamasına göre, güvenlik güçleri sık sık aşırı, gereksiz ve ayrım gözetmeyen güç kullanımına başvurdu. Yaklaşık 300 kişi yaralandı ve iki ölüm bildirildi. Tutuklanan düzinelerce kişinin nerede olduğu bilinmiyor.

BM uzmanları, "Hiçbir koşulda hiç kimse bir protestoya barışçıl bir şekilde katıldığı için fiziksel olarak zarar görmemeli veya cezai olarak gözaltına alınmamalıdır" dedi.

Özgürlükler 'büyük ölçüde kısıtlandı'

Ayrıca, son haftalarda en az 50 gazeteci, blogcu, insan hakları savunucusu ve aktivistin gözaltına alınması ve taciz edilmesiyle ifade özgürlüğünün "büyük ölçüde kısıtlandığı" ve birçoğunun kamuoyunda huzursuzluğu kışkırttığı iddiasıyla cezai soruşturmalarla karşı karşıya olduğu konusunda endişelerini dile getirdiler.

Seçim günü ve sonraki günlerde İnternet erişimi ülke genelinde kısmen veya tamamen kısıtlandı. OHCHR, İnternet kesintilerinin Belarusluları bir bilgi boşluğuna soktuğunu, ancak birçok sosyal medya ve haber web sitesinin tamamen engellendiğini söylüyor.

“Kapatmanın açıkça siyasi bir amacı var: Beyaz Rusya'daki insanların bilgiye erişim ve artan protesto sırasında iletişim kurma haklarını bastırmak. Bağımsız uzmanlar, tedbir doğası gereği orantısız ve ifade özgürlüğü ile uyumsuz ”dedi.

Hükümet 'geçirmez'

"Beyaz Rusya Hükümeti, bizimki de dahil olmak üzere - barışçıl protestoculara yönelik baskıları durdurma yönündeki tüm çağrılara karşı çıktı” diye eklediler.

"Uluslararası toplumu, Belarus Hükümetine temel haklarını kullanan kendi vatandaşlarına şiddetli bir şekilde saldırmayı durdurması için baskıyı güçlendirmeye çağırıyoruz" dediler. "İnsan haklarına tam saygı ve protestoculara yönelik şiddetten hesap verebilirlik çağrısında bulunuyoruz."

Özel Raportörler, Bağımsız Uzmanlar ve Çalışma Grupları  , İnsan Hakları Konseyi'nin Özel Prosedürleri olarak bilinen şeyin bir parçasıdır  .

Uzmanlar gönüllülük esasına göre çalışıyorlar, BM personeli değiller ve yaptıkları iş için maaş almıyorlar.

Editör: TE Bilisim