Yaşamı Boyunca Sadece Bir Kere Çiçek Açan Bitki: Agave Türkçe adı Sabır ağacı, sabır otu İzmir’in Bergama ilçesinde çiçek açtı.

Bergama ilçesi Özel Medigün Hastanesine ait çiftlikte 10 gün içinde yaklaşık 4m. Birden büyüdü. Daha sonra da çiçek açmaya başladı.

Çiftlik sorumlusu Mehmet Akarsubaşı bitki ile ilgili şu bilgileri paylaştı; "Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan bu bitki, ortalama 60 ila 100 sene arasında değişen ömrü boyunca yalnızca bir kere çiçek açıyor. Bu bitkiyi yetiştiren bazı kimseler, bitkinin çiçek açtığını göremiyorlar bile. Kimisi ona bu sebeple yüzyıl bitkisi diyor.

Akarsubaşı sözlerine şu şekilde devam etti; Türkçe’de sabır otu veya sabır olarak adlandırılmış Agave bitkisi Agavaceae familyasından geliyor. Sabırgiller olarak bilinen bu familyanın en ünlü üyesi Yucca bitkisi.

Bazı bitkiler de vardır topraksız bile yaşar; tillandsia gibi bazıları ise bize sabrı öğretir. İşte Avage bitkisi de o çiçeklerden biri.

Agavenin yetiştiği yerler Orta Amerika ve Meksika. Ülkemizde de Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişebilme imkanına sahip. Agave ve Littaea olmak üzere iki alt grubu olan bitkinin yaklaşık 300 türü var.

Agave’nin boyu 50-60 cm civarında ancak az önce bahsettiğimiz gibi 10 metre boyunda çiçek açabiliyor.

Kaktüs formuna benzeyen yapısı sebebi ile çok fazla su istemeyen bu bitki, tropikal hava koşullarından hoşlanıyor. Tekstilden liköre farklı alanlarda kullanılan Agave’nin çekirdeğinin öz suyundan agave şurubu elde ediliyor.

Birçok gıdada tatlandırıcı olarak kullanılan Agave şurubu, beyaz şekerden %25 daha fazla şeker barındırıyor bünyesinde. Şeker hastaları için bu sebeple daha tercih edilir bir gıda. Şekere kıyaslandığında daha az glikoz ve bol miktarda fruktoz içerir.

Agave şurubu aynı zamanda mayalanmayı da hızlandırıyor. Bu sebeple tatlılarda da tercih ediliyor.

Ayrıca bir şifa kaynağı olan Agave şurubu, cilt enfeksiyonlarına ve iltihaplanmaya da iyi geliyor. Agave’nin genel olarak bir ilaç olarak kullanıldığı zaman birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki üzerinde yapılan bazı çalışmalar kanserli hücrelerin gelişimini durdurduğunu ve mikropları azalttığını belirlemiştir.

Agave’nin tokluk hissi verdiği bilinir. Bu özelliği sebebi ile kilo vermeye yardımcı olur. Besin emilimini artırır ve kolestrolü düşürür.

Agave’nin bol miktarda lif içerdiği ve bu sebeple bağırsak problemlerinin giderilmesinde aktif rol oynar.

Editör: TE Bilisim