Polis, Berlin'in merkezindeki sol görüşlü Köpi-Platz kampının tahliye etmek istemesine karşı binlerce kişinin toplanmasıyla çatışma çıktı.

Polis, protestocuların Cuma gecesi Berlin'in merkezindeki bir araç kampının tahliyesine karşı çıkarak mülke ciddi zarar verdiğini ve polis memurlarına saldırdığını söyledi.

Yaklaşık 50 kişinin araçlarda ve vagonlarda doğaçlama evlerde yaşadığı Köpenicker Strasse kampının (takma adı Köpi-Platz) bir bölümünün temizlenmesi, günün erken saatlerinde gerçekleşti.

Protestoda ne oldu?

Almanya'nın başkentinin Kreuzberg semtinde bir polis sözcüsünün bazen "saldırgan" olduğunu söylediği gösteriye 8 bin kadar kişi katıldı.

Sözcü, işaret fişeği ve havai fişek atan protestocularla çıkan çatışmalarda çok sayıda memurun yaralandığını söyledi.

Berliner Morgenpost gazetesine göre 20'den fazla kişi tutuklandı.

Köpi kampı nedir?

Kamp, Berlin'deki sol anarşist sahnenin son sembolik projelerinden biri olarak kabul edilen Köpenicker Strasse konut ve sosyal projesinin yanında bir avlu.

Bir bar, vegan kafe, sinema, spor salonu ve prova salonunun yanı sıra yaklaşık 30 kişinin yaşadığı bina şu anda tahliye tehdidi altında değil.

Ancak avluda araçlarda ve vagonlarda doğaçlama evler oluşturan 50 kadar kişiye Cuma gününe kadar siteyi terk etmeleri emredildi.

Bir zamanlar Doğu Almanya'da Berlin Duvarı'nın yanında yer alan arazi, 2.600 metrekareden (28.000 fit kare) daha fazlasını kaplamaktadır.

Yıllar boyunca birçok tahliye çabası başarısız oldu, ancak Eylül ayında yayınlanan en son karar, Berlin Temyiz Mahkemesi tarafından Çarşamba günü uygulandı ve sakinlerin iznin durdurulması için yaptığı acil bir başvuruyu reddetti.

Tahliye sırasında ne oldu?

Alanı temizlemek için getirilen yüzlerce Berlin polis memuru görev aldı.

Polis Cuma günü yerel saatle (07:00 UTC) sabah 9 civarında harekete geçti ve sakinleri tahliye etmek dört saatten fazla sürdü.

Memurlar, avlunun çitini kesti ve binaya tırmanmalarına yardımcı olmak için mobil iskele kurdu.

Alanda kalanların çoğu kendilerini bahçeye kilitlemiş, bazıları ise yakındaki ağaçlara saklanmıştı.

Birkaç kez, memurlar ve küçük protestocu grupları arasında arbede çıktı.

Polis, 37 kişinin bölgeden temizlendiğini ve protestoculardan bazıları 20 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Siteye ne olacak?

Site, Brandenburg Kapısı'ndan 3 kilometreden (1,9 mil) biraz daha uzakta ve Berlin'in birçok kültürel cazibe merkezine yakın, birinci sınıf bir Berlin gayrimenkulüdür.

Sahibine siteyi dairelere dönüştürmek için izin verildi.

Dayanışma protestosu

Yaklaşık 500 protestocu, tahliyeden etkilenenlerle dayanışma içinde Cuma akşamı kuzeydeki Hamburg kentinde toplandı.

Göstericiler, şehrin Schanzenviertel bölgesindeki Rote Flora'da yürüyüş gerçekleştirdiler.

Editör: TE Bilisim