ABD hükümeti, Savunma Bakanlığı tarafından bu hafta çevrimiçi olarak yayınlanan belgelere göre, Guantanamo Körfezi askeri hapishanesinden beş mahkumun daha serbest bırakılmasını onayladı.

Gözaltına alınan beş kişiden üçü Yemenli, biri Somalili ve beşincisi Kenyalı.

11 Eylül 2001 El Kaide saldırısının ardından yirmi yıl önce sözde "teröre karşı savaş" tutukluları için açılan hapishanede 85 yıl topluca geçirdiler.

Hiçbir suçlama yapılmadı, tutuklular salıverilmeleri onaylandı - Kasım ve Aralık'taki dava incelemelerinden sonra karar verildi - Küba'daki ABD Deniz Üssü'ndeki hapishane tesisinde halen tutulan 39 erkekten toplam 18'i.

Serbest bırakılmaları yeni onaylananlar, Somali Guleed Hassan Ahmed (Guled Hassan Duran olarak da bilinir); Kenyalı Muhammed Abdul Malik Bajabu; ve Yemen'den Omar Muhammed Ali al-Rammah, Moath Hamza al-Alwi ve Süheyl al-Sharabi.

Pentagon'un Periyodik İnceleme Kurulu, hepsinin ABD için bir tehdit oluşturmadığını veya artık bir tehdit oluşturmadığını tespit etti.

Ancak diğerlerinin onayladığı gibi, Washington kendi ülkeleri veya diğer ülkelerle onları kabul etmek için düzenlemeler aradığı için serbest bırakılmaları ertelenebilir.

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri, o ülkedeki iç savaş nedeniyle Yemenlileri veya anavatanları iç çatışmalara batmış olan Somalilileri ülkelerine geri göndermeyecek.

Serbest bırakma onayları, Başkan Joe Biden yönetiminin, selefi Donald Trump'ın eylemi fiilen dondurduktan sonra Guantanamo'daki 39'un durumlarını çözmek için hızlandırılmış çabalarını gösterdi.

Salı günü, Guantanamo hapishanesinin açılışının 20. yıldönümünü kutladı ve uluslararası insan hakları gruplarından hapishaneyi kapatma çağrılarını getirdi.

39 kişiden 10'u yargılanmakta, çoğu hala ön işlemlerde; ikisi terörle ilgili suçlamaları kabul etti; ve dokuzu arafta kaldı, ne suçlandı ne de serbest bırakıldı.

Editör: TE Bilisim