BM Çocuk Fonu (UNICEF), Ağustos ayı başlarında meydana gelen yıkıcı patlamanın ardından Beyrut'ta su kaynaklı hastalık riskinin arttığını belirterek, ailelerin ve müdahale ekiplerinin temiz su ve sanitasyona erişimini sağlamak için acil eylem çağrısında bulundu. 

Lübnan'daki UNICEF ofisinin başkanına göre, artan COVID-19 vakaları zaten zor olan bir durumu karmaşıklaştırıyor . 

UNICEF Lübnan Temsilcisi Yukie Mokuo, "COVID-19 vakaları artmaya devam ederken, patlama nedeniyle hayatları altüst olan çocukların ve ailelerin temiz su ve sanitasyona erişimini sağlamak her zamankinden daha kritik hale geldi" dedi . 

"Toplulukların bu kritik gerekliliğe erişimi olmadığında, su kaynaklı hastalıkların yanı sıra COVID-19 riski birdenbire fırlayabilir" diye ekledi. 

Durum, patlamada evleri hasar gören veya yıkılan yaklaşık 100.000 çocuk da dahil olmak üzere yaklaşık 300.000 kişi için özellikle üzücü. 

Kamusal su yalnızca küçük bir hasara uğramış ve çoğunlukla işlevsel kalmaya devam etmesine rağmen, patlama, su şebekesinden yüzden fazla binayı kesti ve diğer 500'ün üzerinde su sistemlerine zarar verdi. Bu, daha büyük Beyrut bölgesinde güvenli su ve sanitasyona erişim açısından zaten tehlikeli bir durumu daha da karmaşık hale getirdi.  

570 su deposu kuruldu

4 Ağustos patlamasının hemen ardından UNICEF, ortakları ve su yetkilileriyle birlikte su altyapısına verilen zararı değerlendirdiler ve acil ihtiyaçlara yanıt vermeye, gerektiğinde onarımları desteklemeye başladı. 

UNICEF ve ortakları ayrıca yüzden fazla binayı kamu su sistemine yeniden bağladı ve hasarlı olanlara 570 su deposu kurdu, haneler için kamyonla su sağladı, ilk müdahale ekiplerine su sağladı ve etkilenen ailelere 4.300'den fazla hijyen ve 620 bebek seti dağıttı.  

UNICEF ayrıca Lübnan'daki binlerce gence ülkelerini yeniden inşa etmeye yardımcı olmak için ihtiyaç duydukları becerilerle donatmak için eğitim ve kaynak sağlıyor. 

İnsanların COVID'e karşı güvenli bir şekilde ellerini yıkayabilmesini sağlamak  

Koronavirüse karşı korunmak için toplulukların ellerini sabunla ve temiz suyla yıkamasını sağlamak da hayati önem taşıyor . 

Bayan Mokuo, "Acil önceliklerimizden biri, etkilenen çocukların ve ailelerin yanı sıra kritik ön saflarda müdahale edenlerin güvenli suya erişimini sağlamaktı" dedi ve ekledi:  

"İlgili yetkililer ve ortaklarımızla çalışarak 6.650'den fazla çocuğa ve ailelerine ulaşabildik, ancak yapılacak çok şey var ve zaman çok önemli." 

Editör: TE Bilisim