Yüksek korumaya sahip ev yapımı bir maske tasarlamak mümkündür, ancak bir çalışma cerrahi maskelerin en iyi seçenek olduğunu göstermektedir. Bir araştırmacı, "Bu sonuçları gördüğümde kumaş maskemi attım" dedi.

Son aylarda, bazı Avrupa havayolları uçuşlarda koronavirüsün yayılmasını kontrol etmek için kumaş maskelerin kullanımını yasakladı , bunun yerine yolcuların bazen tıbbi veya tek kullanımlık olarak adlandırılan cerrahi maskeler veya N95 solunum cihazları takmasını şart koştu.

Bu, pandeminin ilk günlerinde, cerrahi maskelerin ve N95 solunum cihazlarının bulunmasının daha zor olduğu her yerde yaygın olan bez maskenin etkinliği konusundaki tartışmalarda yeni bir dönüm noktası. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) , önleme rehberlerinde hala bez yüz maskelerini tanıtıyor .

Önde gelen bir COVID-19 uzmanı ve Brown Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu dekanı Ashish Jha, 5 Eylül'de Fox News'a yaptığı açıklamada , " Dışarıdaki delta varyantı göz önüne alındığında, muhtemelen maskenizi güncellemeniz gerekiyor " dedi.

Ne tür bir maske kullanmalıyız?

Kafanız karıştıysa endişelenmeyin. Pandeminin başlangıcından bu yana maske kullanımına ilişkin tavsiyeler değişiyor ve son araştırmalar bu konudaki fikirleri daha da değiştirdi. Bu yüzden maskelerle ilgili en güncel bilgileri incelemeye karar verdik. Bildiğimiz şu: 

Salgının başında bize maskeye gerek olmadığı söylendi. Kısa bir süre sonra bu öneri değişti, ancak halktan, bu ürünün ciddi bir sıkıntısı nedeniyle sağlık uzmanları tarafından kullanılan cerrahi tarzdaki maskeleri satın almamaları istendi. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki vatandaşlara bez maske takmaları veya kendi maskelerini yapmaları tavsiye edildi. CDC hala N95 solunum cihazlarının seçilmesine karşı tavsiyede bulunsa da , eksiklik şu anda büyük bir sorun gibi görünmüyor .

"Muhtemelen rahat olduğunuz ve belirli bir ortamda uzun süre giyilebilecek bir şey giymek daha önemlidir."PETER CHİN-HONG, CALİFORNİA-SAN FRANCİSCO ÜNİVERSİTESİ

Ağustos ayının sonlarında, ülkenin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Anthony Fauci, daha yüksek kaliteli maskeler önermeyi reddetti. MSNBC'de " Ne tür bir maske hakkında endişelenmek yerine sadece bir maske takın " dedi.

California-San Francisco Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Peter Chin-Hong, Fauci'nin bir zarar azaltma yaklaşımı benimsediğini açıkladı: "Muhtemelen rahat edeceğiniz ve uzun süre giyilebilecek bir şey giymek daha önemlidir. her zaman elinizdekinin en iyisini kullanmanız gerektiğini söylemek yerine belirli bir ortamda [...]

"Temel olan cerrahi maske olmalı" diye ekledi uzman, "uygulaması daha kolay. Her zaman ekolojik olmasa da ucuzdur." Şahsen, Chin-Hong, orman yangınları olduğunda yalnızca N95 solunum maskeleri takıyor. "Hastanede bile çoğunlukla cerrahi maske takıyorum" diye açıklıyor.

Las mascarillas de tela se han convertido en una opción común para las familias frente al COVID-19. Un nuevo estudio muestra que para prevenir la variante delta lo mejor es utilizar cubrebocas quirúrgicos.
Bez maskeler, COVID-19 karşısında ailelerin ortak tercihi haline geldi. Yeni bir çalışma, cerrahi maskelerin delta varyantını önlemek için en iyi şekilde kullanıldığını gösteriyor.Mary Altaffer / AP

Chin-Hong, hükümetin ve halk sağlığı yetkililerinin cerrahi maske kullanımını vurgulaması gerektiğine inanırken, kumaş maskelerin belirli durumlarda yeterli koruma sağlayabileceğini söyledi. Örneğin, tam aşılı bir kişinin, mekan kalabalık olmadığı sürece kısa süreler için bir kumaş yüz örtüsü takarsa, bir binanın içinde muhtemelen yeterli korumaya sahip olacağını açıklıyor.

Çok şey bağlama bağlıdır, bu yüzden karar vermesine yardımcı olmak için şu soruları sorar: Bir yere girecekseniz, bina insanlarla dolu olacak mı? İçeride ne kadar kalacak? Herkesin maske takması çok olası mı? Siz ve çevrenizdekiler aşıları tam mı? Bağışıklığı baskılanmış bir insan mısınız?

Durum ne kadar riskli olursa, o kadar yüksek kaliteli maske en iyi seçenektir. Chin-Hong, "Hiçbir şeyin sıfır riski yoktur, bu yüzden bu sadece bir risk azaltma meselesidir" dedi.

New South Wales Üniversitesi'nde biyogüvenlik araştırma programı direktörü Raina MacIntyre, "Maskelerin delta varyantıyla mücadele etmek için kesinlikle güçlendirilmesi gerekiyor, ancak bu, N95'leri karşılayamayanların hiçbir seçeneği olmadığı anlamına gelmiyor" dedi. Yüz maskeleri üzerinde çok sayıda çalışma yapan Sidney, Avustralya.

MacIntyre, "yüksek performanslı bir bez maske tasarlamanın mümkün olduğunu" da sözlerine ekledi. Birlikte yazdığı deneysel bir laboratuvar çalışması , çok katmanlı bir kumaş maskenin damlacıkları etkili bir şekilde engelleyebileceğini buldu . ACS Biomaterials Science & Engineering dergisinde Mayıs ayında yayınlanan çalışma, damlacık engelleme performansının cerrahi maskelere benzer olması için pamuk, keten, polyester ve naylon kombinasyonu ile en az üç katman giyilmesini öneriyor.

Filtrelemeyi iyileştirmek için önemli olan sadece katmanlar değil, aynı zamanda uyumdur. CDC tarafından cerrahi veya kumaş maskenin daha iyi oturması için önerilen bir teknik , kayışları bağlamak ve yanları katlamaktır . Nefes alıp verirken önden sıcak hava geldiğini hissediyorsanız, maske genellikle size iyi gelir .

Son araştırmalar ne diyor?

Bu ay yayınlanan geniş çaplı bir çalışma, cerrahi maskelerin özellikle semptomatik enfeksiyonları azaltmada etkili olduğunu buldu .

Yale, Stanford ve kar amacı gütmeyen GreenVoice'den araştırmacılar, kırsal Bangladeş'te en az sekiz hafta boyunca 340.000'den fazla yetişkini izledi. Bangladeşlilerin yaklaşık yarısı ücretsiz tanıtım ve maske dağıtımı aldı. Araştırmacıların müdahale ettiği köylerde maske kullanımı yüzde 13'ten yüzde 42'ye çıktı. Aynı köylerde daha az doğrulanmış COVID-19 enfeksiyonu bildirildi ve ilgili semptomların insidansı daha düşüktü.

Bez maske dağıtılan köylerde semptomlarda %8,5, cerrahi maske verilen köylerde ise %14 azalma görüldü. Genellikle COVID-19 ile ilişkili semptomları olan yetişkinlerin üçte biri virüs için kan testi yaptırmayı kabul ettiğinde, araştırmacılar cerrahi maske takanlarda %11'lik bir azalma buldular. 

"Bu sonuçları görünce bez maskemi attım"

STEPHEN LUBY, STANFORD ÜNİVERSİTESİ

60 yaş ve üstü kişilerde cerrahi maskeler enfeksiyonları üçte bir oranında azalttı. Araştırmacılar, bez maske takanlar arasında enfeksiyonlarda %5'lik bir azalma gözlemlediler. Bu çalışma, delta varyantı ülkede yaygın olarak dağıtılmadan önce yapıldı ve bilimsel değerlendirmeden geçmedi, ancak bazı uzmanlar metodolojisini ve sonuçlarını şimdiden övdü .

Stanford Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü ve ortak yazar Stephen Luby, "Bu sonuçları gördüğümde kumaş maskemi attım" dedi . "Eğer delta dolaşıyorsa ve bir maske kullanacaksanız, neden verilere göre iyi olan bir maske kullanmıyorsunuz?"

Çalışmaya öncülük eden Yale ekonomisti Jason Abaluck, "Cerrahi maskelerin etkili olduğuna dair çok güçlü kanıtlar bulduk" diye ekledi . “Buna ilişkin okumam, bez maskelerin muhtemelen bir miktar etkinliği olduğu yönünde. Muhtemelen hiç yoktan iyidirler” diye ekledi.

Abaluck, çalışmasının bez maskeler için karışık kanıtlar sunduğundan şüpheleniyor çünkü semptomları olduğunu söyleyen kişilerin sadece üçte biri COVID-19 için kan testi yaptırmayı kabul etti. Başka bir deyişle, örnek boyutu önemli bir şey gözlemlemek için çok küçüktü. 

"Tüm bu sonuç kümesinin en olası yorumu, [kumaş maskelerin] gerçekten yardımcı olduğudur. Aslında, bizi COVID-19'a yakalanma olasılığımızı azaltıyorlar, bu yüzden daha az semptom gördük "dedi. İkinci bir olasılık, bez maskelerin benzer semptomlara sahip diğer solunum hastalıklarını önlemesidir, dedi.

Diğer bazı araştırmalar , kumaş maskeler de dahil olmak üzere topluluk maskelerinin kullanımının COVID-19'un yayılmasını azalttığını buldu . Ancak Bangladeş'te çalışan araştırmacılar, bu testlerin dezavantajları olduğunu ve bu nedenle randomize klinik araştırmalarını yürüttüklerini söylüyor. 

Örneğin, bu çalışmalardan bazıları, maske takmanın zorunlu olduğu ve fiziksel mesafe gibi diğer COVID azaltma önlemleri uygulanırken yapıldığı için normal ortamlarda maskelerin bağımsız etkisini gözlemleyemedi. Bununla birlikte, araştırmacılar bu çalışmaların genel değerlendirmesine katılıyor: Maske takan kişilerin, maske takan kişilere göre enfekte olma olasılığı daha düşük.

“Bu bilimin doğasıdır. Bilim gelişiyor” dedi Luby, “Bez maskelerle biraz koruma sağladığımıza dair kanıtlarımız vardı ve şimdi cerrahi maskelerle daha iyi koruma sağladığımıza dair daha yeni kanıtlarımız var” dedi.

Editör: TE Bilisim