BHP, Glencore ve Anglo American, Kolombiya kömür madeninde çevresel zarar ve insan hakları ihlalleri nedeniyle OECD soruşturmasıyla karşı karşıya.

BHP de dahil olmak üzere dünyanın en büyük madencilerinden üçü, Latin Amerika'nın en büyük açık ocak madenini kapatmak zorunda kalabilir ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), çevresel yıkımı ve iddia edilen insan hakları ihlallerini araştırmaya koyulabilir.

Soruşturma, Birleşmiş Milletler'in BHP, Anglo American ve Glencore'u Venezuela sınırı yakınındaki La Guajira bölgesinde Kolombiya'daki devasa Cerrejon termal kömür madeninde bazı operasyonları askıya almaya çağırmasından sadece aylar sonra geldi.

Maden 30 yıldır faaliyet gösteriyor ve Yerli Wayuu halkı da dahil olmak üzere yerel topluluk tarafından uzun süredir zorla tahliyeler, kirlilik ve insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor.

OECD'ye şikayetler, Kolombiyalı ve uluslararası insan hakları ve çevre gruplarından oluşan bir koalisyonun desteğiyle Global Legal Action Network (GLAN) tarafından Avustralya, İrlanda, İsviçre ve Birleşik Krallık'ta yapılmıştır.

Maden devleri, Cerrejon'daki madenciliği aşamalı olarak durdurmaya, çevreyi iyileştirmeye ve OECD'nin çokuluslu şirketlere yönelik yönergeleri uyarınca sorunlardan kendilerinin sorumlu olduğunu tespit etmesi halinde çevredeki toplulukları tazmin etmeye zorlanabilir.

GLAN müdürü Gearoid O'Cuinn, maden sahiplerinin temel insan haklarına saygı gösterme konusunda sistematik bir başarısızlık olduğunu söyledi.

"Kolombiya'da karada hem insan hakları açısından hem de madenin operasyonları nedeniyle çevresel açıdan ciddi şekilde etkilenen Yerli topluluklara ve Afro-Kolombiyalı topluluklara verilen zararlara odaklanıyoruz"dedi.

Madendeki kömürün önemli bir alıcısı olan İrlanda Elektrik Tedarik Kurulu'na da şikayetler geldi.

Birleşmiş Milletler uzmanı, Cerrejon'da madenciliğin durdurulması çağrısında bulundu

Geçen yıl Eylül ayında, BM'nin insan hakları ve çevre özel raportörü David Boyd, Cerrejon'un Kolombiya'nın en büyük Yerli grubu Wayuu'nun çevreye ve sağlığına ciddi şekilde zarar verdiğini söyledi.

Geçen yıl, Kolombiya Anayasa Mahkemesi, yakınlarda yaşayan toplulukların kanında yüksek oranda zararlı metal bulunduğunu tespit ettikten sonra, Cerrejon'a sağlığı ve çevreyi koruma talimatı verdi.

Cerrejon, yılda 550 milyon ton kömürü taşıyan 150 kilometrelik demiryolu ve liman işletmesi ile dünyanın en büyük kömür madenlerinden biridir.

Ancak Dr O'Cuinn, üç büyük madenciye karşı herhangi bir eylemin OECD yönergelerini uygulayan hükümetlere bağlı olduğunu söyledi.

"Bunların bağlayıcı olmaması, bu gönüllü kılavuzların yetersizliğinin gerçekten altını çiziyor" dedi.

Kolombiyalı bir insan hakları örgütü olan CAJAR'da avukat olan Rosa María Mateus Parra, Cerrejon'un operasyonunun adaletsizliği körükleyen büyük çokuluslu şirketlere "çarpıcı bir örnek" olduğunu söyledi.

"La Guajira halkı madenin muazzam sosyal ve çevresel maliyetlerini üstlenirken, iklim krizinin ortasında zararlı fosil yakıt kömürü dünya çapında ihraç ediliyor ve az sayıda şirket muazzam karlar elde ediyor," dedi.

Cerrejon çevreyi temizleyeceğine söz verdi

Kasım ayında Cerrejon, faaliyetlerinde çevre ve sağlık gerekliliklerine uymak, bir toplum sağlığı merkezi inşa etmek, çevreyi iyileştirmek ve mahkeme tarafından emredilen diğer önlemleri uygulamak için geleneksel sahiplerle bir ön anlaşmaya vardığını söyledi.

Ancak toplum liderleri, Cerrejon ile bir anlaşma olduğunu yalanladı.

Geçen yıl İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bir raporu, özellikle La Guajira bölgesindeki kırsal Yerli topluluklar arasında yüksek oranda yetersiz beslenme olduğunu söyledi.

STK, "yeterli gıda, su ve sağlık hizmetlerine erişim eksikliğinin yanı sıra, komşu Venezuela'daki bir insani kriz, hükümetin yolsuzluğu ve kötü yönetimi ve iklim değişikliği nedeniyle karmaşık hale gelen yüksek yoksulluk oranları" olduğunu söyledi.

GLAN, sınırların ötesinde yasal işlemleri takip eden avukatlar, araştırmacı gazeteciler ve akademisyenlerden oluşan bir sivil toplum kuruluşudur.

BHP, Yeni Güney Galler'in kuzeyindeki Hunter Vadisi'ndeki Cerrejon ve Arthur Dağı da dahil olmak üzere termal kömür madenlerinden bazılarını satmaya çalışıyor.

Son yıllarda, Güney Amerika dünyanın en kötü madencilik felaketlerinden bazılarına tanık oldu.

2015 yılında, BHP ve demir cevheri devi Vale'nin ortak sahibi olduğu Brezilya'daki Samarco madeninde dev bir atık barajının çökmesi, 19 kişinin ölümüne neden oldu ve ülkenin en kötü çevre felaketi oldu.

2019'da Brezilya'daki başka bir Vale madeninde bir atık barajı çöktüğünde yaklaşık 300 kişi öldü.

Editör: TE Bilisim