ABD, Taliban tarafından risk altında olan binlerce Afgan özel vize başvuru sahibini tahliye etmeye hazırlanıyor.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'daki durumdan kaynaklanan "beklenmedik acil" mülteci ihtiyaçlarını karşılamak için acil durum fonundan 100 milyon dolara kadar yetki verdiğini söyledi.

Beyaz Saray, Biden'ın Cuma günü, ABD devlet kurumlarının envanterlerinden aynı ihtiyaçları karşılamak için 200 milyon dolarlık hizmet ve makale serbest bırakılmasını da onayladığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, ABD hükümeti için çalıştıkları için Taliban tarafından risk altında olan özel göçmen vizeleri (SIV'ler) için binlerce Afgan başvuranı tahliye etmeye hazırlanıyor.

Tahliye edilenlerin ve ailelerinin ilk partisinin ay sonundan önce Virginia'daki bir ABD askeri üssü olan Fort Lee'ye uçarak vize başvurularının son işlemlerini bekleyecekleri bekleniyor.

Pentagon Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Richmond'un yaklaşık 48 km (30 mil) güneyindeki tesise yaklaşık 2.500 Afgan'ın getirilebileceğini söyledi.

Biden yönetimi, SIV başvuru sahiplerinin ve ailelerinin konaklayabileceği ABD ve denizaşırı ülkelerdeki diğer ABD tesislerini gözden geçiriyor.

2001 ABD liderliğindeki işgalden sonra ABD hükümeti için çevirmen olarak veya başka işlerde çalışan Afganlar için özel göçmen vizeleri mevcuttur .

Perşembe günü, ABD Temsilciler Meclisi, boru hattındaki tüm potansiyel olarak uygun başvuruları kapsayacak şekilde 8 bin kişiye verilebilecek SIV sayısını artıracak bir yasa çıkardı.

ABD'li yetkililer, bu tür yaklaşık 18.000 başvurunun işleme alındığını söylüyor.

Cuma günü erken saatlerde Kanada hükümeti , son 20 yılda Kanada ile çalışmış olan potansiyel olarak binlerce Afgan'ın yeniden yerleşimini hızlandıracağını söyledi, ancak kimin uygun olacağı veya şu anda Taliban'dan tehlikede olan kişilerin ne zaman olacağına dair birkaç ayrıntı verdi. gelmeye başlayın.

Hükümet, Kanadalı gazilerin baskısıyla karşı karşıya kalıyor, onları ve ailelerini destekleyen Afganların Taliban tarafından tutuklanma ve hatta ölümle karşı karşıya kalmasından endişe ediyor.

Afganların ve halihazırda sahada olan Kanada ekiplerinin güvenliği ve güvenliği için, bu operasyonun nasıl gerçekleştirileceğine ve tam olarak ne zaman başlayacağına dair kesin detayları korumalıyız” dedi. Göç Bakanı Marco Mendicino.

ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi, Taliban'ı ülkenin bazı kısımlarını ele geçirme konusunda cesaretlendirdi. Ele geçirilen topraklar, Kanada ordusunun ülkedeki 13 yıllık görevi sırasında en uzun süreyi geçirdiği güneydeki Kandahar eyaletinin bazı kısımlarını içeriyor.

Yine Cuma günü, grubun Kabil'de yeni bir hükümet kuruluncaya ve Başkan Eşref Gani görevden alınana kadar Afganistan'da barış olmayacağını söylemesinin ardından ABD, Taliban'ı müzakereye çağırdı .

Aynı zamanda grubun müzakere ekibinin bir üyesi olan Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, Associated Press'e verdiği röportajda, uçurumdaki bir ülkede bundan sonra ne olması gerektiği konusundaki tutumlarını ortaya koydu.

Shaheen, çatışmadaki tüm taraflarca kabul edilebilir bir müzakere hükümeti Kabil'de kurulduğunda ve Ghani'nin hükümeti gittiğinde Taliban'ın silahlarını bırakacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jalina Porter, telefonda düzenlediği basın toplantısında, "Taliban'ı, Afganistan'ın geleceği için adil ve kalıcı bir çözüme yol açacak siyasi bir yol haritası belirlemek için ciddi müzakerelere katılmaya çağırıyoruz" dedi.

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Biden'ın Afgan cumhurbaşkanına verdiği desteği doğruladı. Biden'ın günün ilerleyen saatlerinde Ghani ile telefonla görüşmeyi planladığını söyledi.

Psaki gazetecilere verdiği demeçte, "Başkan ve yönetim, Eşref Gani de dahil olmak üzere Afgan halkının liderliğini destekliyor" dedi.

“Afgan liderleri, Afgan hükümeti üyeleri ve Taliban arasında kesinlikle desteklediğimiz devam eden siyasi müzakereler ve tartışmalar olduğunu belirtmek isterim. Afganistan'da kalıcı barışın tek sonucunun siyasi bir çözüm olduğuna inanıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim