Başkan, çekilmenin sorumluluğunu üstlendiğini söylüyor ancak başkalarının da suçu üstlenmesi gerektiğini savunuyor.

Joe Biden, Afganistan'dan kanlı ve genellikle kaotik olan geri çekilmenin sorumluluğunu üstlendiğini ve bunun ABD dış politikasında askeri güce daha az güvenerek yeni bir döneme işaret etmesi gerektiğini söyledi .

Son ABD askerinin Kabil'den ayrılmasından 24 saat sonra Beyaz Saray'dan ulusa seslenen Biden, geri çekilmenin ele alınması konusundaki eleştirmenleriyle yüzleşmeye çalıştı. Afgan başkentinin düşüşünü takip eden 17 gün içinde 124.000 sivilin tahliyesini kutladı ve daha az müdahaleci bir geleceğe işaret ederek ABD'nin yurtdışındaki rolü konusunda “sayfayı çevirmenin” zamanının geldiğini söyledi.

“ Afganistan ile ilgili bu karar sadece Afganistan ile ilgili değil. Bu, diğer ülkeleri yeniden inşa etmek için büyük askeri operasyonlar çağını sona erdirmekle ilgili” dedi.

Devlet yemek odasında gazetecilere bakan Biden, kameraya baktı ve ısrarla "akıllıca" bir karar olduğu için sorumluluk aldığını söyledi. Yönetiminin Afgan ordusunun çöküş hızını öngörmediğini itiraf etti, ancak selefi ve eski Afgan cumhurbaşkanı Eşref Ghani'yi seçerek etrafta dolaşmak için daha fazla suç olduğunu da açıkça belirtti.

Doha anlaşmasını Donald Trump'ın ayrılan yönetiminden devraldığını belirtti. Bir yıl önce Taliban ile imzalanan bu anlaşma, ABD'nin 1 Mayıs'ta geri çekilmesini Afganistan içindeki herhangi bir siyasi anlaşmaya bağlı kılmıyordu ve 5.000 Taliban mahkumunun serbest bırakılmasına izin verdi. Biden, serbest bırakılanların “Afganistan'ın kontrolünü yeni ele geçirenler arasında Taliban'ın bazı üst düzey savaş komutanları da dahil olmak üzere” olduğunu söyledi.

Biden, "Ben göreve geldiğimde Taliban 2001'den beri en güçlü askeri konumundaydı, ülkenin neredeyse yarısını kontrol ediyor ya da ona karşı çıkıyordu" dedi.

"Yani basit bir kararla karşı karşıyayız: ya son yönetimin verdiği taahhüdü yerine getirin ve Afganistan'ı terk edin ya da ayrılmadığımızı söyleyin ve savaşa geri dönmek için on binlerce asker daha gönderelim."

“Bu savaşı sonsuza kadar uzatmayacaktım” dedi.

Bu temel kararda Biden'ın sağlam desteği var. Salı günü yayınlanan bir Pew Araştırma Merkezi anketi , ABD'li yetişkinlerin %54'ünün çekilme kararının doğru karar olduğunu kabul ettiğini gösterdi. Ancak Biden'ın bu konuda izlediği yol için sınırlı bir coşku vardı. Ankete katılanların dörtte birinden biraz fazlası yönetimin mükemmel veya iyi bir iş çıkardığını söylerken, %42'si kötü performans gösterdiğini söyledi.

Biden, ABD'nin çekilmesinin ardından Afgan güvenlik güçlerinin bir süre dayanabileceği varsayımının "doğru olmadığını" itiraf etti. Ancak en büyük hatanın, Kabil'i terk eden ve Taliban kapanırken ülkeden kaçan Ghani'ye inanmak olduğunu öne sürdü.

Afgan halkının “kendi hükümetinin çöküşünü ve cumhurbaşkanının yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma, ülkeyi düşmanları Taliban'a teslim etmesi ve ABD personeli ve müttefiklerimiz için riski önemli ölçüde artırması nedeniyle kaçtığını” izlediğini söyledi.

Biden'ın konuşmasına saatler kala Reuters haber ajansı , Biden ile Gani arasında 23 Temmuz'da gerçekleşen ve iki liderin de askeri felaketin bu kadar yakın olduğuna dair herhangi bir ipucu bulunmadığının açık olduğu son telefon görüşmesinden alıntılar yayınladı.

Biden, şu anda Birleşik Arap Emirlikleri'nde olduğuna inanılan Ghani'ye “Açıkça en iyi orduya sahipsin” dedi. "70-80.000'e karşı 300.000 iyi silahlanmış gücünüz var ve açıkça iyi savaşma yeteneğine sahipler."

Görüşmede Biden, Ghani'ye Afgan hükümetinin "algı sorunu" dediği sorunu çözmesi için baskı yaptı.

Biden, "Size dünya çapında ve Afganistan'ın bazı bölgelerindeki algıyı söylememe gerek yok, inanıyorum ki, Taliban'a karşı mücadele açısından işlerin iyi gitmediğine inanıyorum" dedi. Ve bir ihtiyaç var, doğru olsun ya da olmasın, farklı bir resim tasarlamaya ihtiyaç var.”

Kongre'deki Cumhuriyetçi liderler Salı günkü saldırılarını Biden yönetiminin onları "karada" bıraktığını iddia ederek birkaç yüz ABD vatandaşının tahliye edilmediği gerçeğine odakladılar.

Yarım saatlik konuşmanın çoğunda savunmacı bir tavır sergileyen cumhurbaşkanı, 31 Ağustos'a kadar olan süreye bağlı kalmanın ve tahliyenin kesilmesinin “sivil ve askeri danışmanlarımın oybirliğiyle tavsiyesi” olduğunu söyledi.

"Onların tavsiyesi, geri kalan Amerikalıların ve diğerlerinin ülke dışına çıkışını sağlamanın en güvenli yolunun Kabil'de tehlikede olan 6.000 askerle karada devam etmek değil, onları askeri olmayan yollarla çıkarmak olduğuydu" dedi. dedim.

Biden, 5 bin 500'den fazla Amerikalı sivilin tahliye edildiğini kaydetti.

ABD askerleri, son Amerikan askerlerinin Afganistan'ı terk etmesiyle Salı günü Kuveyt'te karaya çıktı.
ABD askerleri, son Amerikan askerlerinin Afganistan'ı terk etmesiyle Salı günü Kuveyt'te karaya çıktı. Fotoğraf: ABD Hava Kuvvetleri/ZUMA Press Wire Service/REX/Shutterstock

Şimdi, Afganistan'da ayrılma niyetiyle yaklaşık 100 ila 200 Amerikalı'nın kaldığına inanıyoruz" dedi. "Kalanların çoğu, Afganistan'daki aile kökleri nedeniyle daha önce kalmaya karar vermiş, uzun süredir ikamet eden çifte vatandaştır."

Başkan, ABD diplomasisinin artık onlar için bir çıkış yolu bulmaya odaklanacağını söyleyerek, “Kalan Amerikalılar için bir son tarih yok” dedi.

Biden , Afganistan'da küçük bir ABD askeri birliğinin Gani hükümetini desteklemek için kalabileceği önerilerini özellikle ele aldı . Bu tür fikirlerin, Amerika'nın “sonsuz savaşlarında” tekrarlanan konuşlandırmaların yükünü taşımak zorunda olmayan ezici çoğunluğa kolayca geldiğini ima etti.

"Bu ülkenin yüzde 1'inde o üniformayı giyen, ulusumuzu savunmak için canını ortaya koymaya istekli olan yüzde 1'lik kesimden ne kadar istediğimizi yeterince insanın anladığını sanmıyorum" dedi. Biden'ın Irak'ta görev yapan ve 2015'te beyin tümörü nedeniyle ölen oğlu Beau'yu çağırdığı konuşmanın pasajları.

Gazilerimizin birçoğu ve aileleri cehennemden geçti” dedi. "Gönderildikten sonra dağıtım, ailelerinden yıllarca uzakta, kaçırılan doğum günleri, yıldönümleri, tatillerde boş sandalyeler, mali mücadeleler, boşanmalar, uzuv kaybı, travmatik beyin hasarı, travma sonrası stres."

Uzmanlar, bu intiharların kaçının askerlik hizmetine atfedilebileceğinin bilinmediğini iddia etse de, Amerika'da her gün 18 gazinin intihar ettiğini söyledi. Gazi işleri departmanı Daily Beast'e gaziler kriz yardım hattına yapılan çağrıların Kabil'in düşüşünden bu yana önemli ölçüde arttığını söyledi.

Biden, “Herhangi bir savaşta düşük dereceli, düşük risk veya düşük maliyetli hiçbir şey yoktur” dedi.

“Afganistan'da artık açık uçlu bir görevde net bir amacımız yoktu. Afganistan'daki 20 yıllık savaştan sonra, uzun zaman önce sona ermesi gereken bir savaşa Amerika'nın oğullarından ve kızlarından başka bir nesli göndermeyi reddettim” dedi.

Cumhurbaşkanı, Afganistan'ın hatalarından ders alma zamanının geldiğini söyledi. Dış politikada giderek daha fazla “Biden doktrini” olarak görülen şeyin ilkelerini ortaya koydu.

“Öncelikle, asla ulaşamayacağımız değil, net ve ulaşılabilir hedeflerle misyonlar belirlemeliyiz. İkincisi, Amerika Birleşik Devletleri'nin temel ulusal güvenlik çıkarlarına net bir şekilde odaklanmalıyız” dedi.

Başkan, Afganistan'daki ABD savaşının en büyük hatalarından birinin, El Kaide'nin ABD'ye saldırmasını durdurmaktan bir ulus inşa etmeye kadar hedeflerdeki amansız sapma olduğunu savundu.

“Bu zihniyetten, bu tür büyük ölçekli asker konuşlandırmalarından hareket etmek, bizi evde daha güçlü, daha etkili ve daha güvenli hale getirecek” dedi.

Ancak Biden, askeri tasarruftan bahsederken bile bunu, geçen Perşembe günü Kabil havaalanının dışındaki yıkıcı bombalı saldırıyı gerçekleştirdiğine inanılan İslam Devleti'ne (İD) yönelik tehditlerle dengeledi .

"Seninle işimiz henüz bitmedi" dedi. Amerika'ya zarar vermek isteyenlere Biden'ın mesajı şuydu: “Affetmeyeceğiz. Biz unutmayacağız. Seni dünyanın sonuna kadar avlayacağız ve en büyük bedeli ödeyeceksin.”

Askeri yollarla amansız intikam arayışı, ABD'yi geçmişte “sonsuz savaşlara” sürükledi. Biden, saatinde bunun olmayacağı konusunda ısrar etti, ancak yakın tarih, kırılması zor bir alışkanlık olduğunu gösteriyor.

Biden'ın konuşmasından on bir yıl önce, Barack Obama Irak'taki “savaş görevinin” sona erdiğini duyurdu. Bundan dört yıl sonra Obama, ABD güçlerinin İD'le savaşmaları için ülkeye geri dönmesini emretti.

Editör: TE Bilisim