Joe Biden, ABD başkanı olarak ilk yurtdışı gezisini İngiltere'ye yaptığı sırada dünya demokrasilerinin bir arada durması gerektiğini vurguladı.

Biden, Perşembe günü G7 zirvesi öncesinde Cornwall'da Boris Johnson ile görüşecek ve Brexit ticaret anlaşmazlığının Kuzey İrlanda barış sürecini "tehlikeye atmasına " izin vermemek için bir uyarı vermesi bekleniyor.

Başkan ayrıca, Avrupa ziyaretini transatlantik ittifakları desteklemek için kullanarak, Donald Trump yıllarından sonra ABD'nin ciddi bir uluslararası diplomatik güç olarak geri döndüğünü göstermeye çalışacak.

Biden, Air Force One ile İngiltere'ye uçtu ve Perşembe günkü Johnson ve Carbis Körfezi'ndeki G7 zirvesi için Cornwall'a gitmeden önce RAF Mildenhall'daki ABD hava üssüne indi.

Üssündeki ABD askeri personeli ve hizmet ailelerinden oluşan bir dinleyici kitlesine şunları söyledi: “ABD'nin geri döndüğünü ve dünya demokrasilerinin en zorlu zorluklarla ve geleceğimiz için en önemli meselelerle mücadele etmek için bir arada olduklarını açıkça belirteceğiz. ”

İklim kriziyle mücadele etmek ve Covid-19 salgınını sona erdirmek için uluslararası eylem çağrısında bulundu.

Biden, "Bu diplomasi çok önemli çünkü tek başına hareket eden hiçbir ulus bugün karşılaştığımız tüm zorlukların üstesinden gelemez - çünkü dünya değişiyor" dedi.

ABD'nin , gelecek yıl boyunca 92 düşük gelirli ülkeye ve Afrika Birliği'ne bağışlanmak üzere küresel Covax ittifakı aracılığıyla paylaşmak üzere 500 milyon doz daha Pfizer Covid-19 aşısı satın alması bekleniyor .

Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Johnson ile yapacağı görüşmeler öncesinde, cumhurbaşkanının Brexit'in yol açtığı sorunlar hakkında "çok derin" endişeleri olduğu konusunda uyardı .

Sullivan, cumhurbaşkanının Brexit sonrası Kuzey İrlanda Protokolünün Hayırlı Cuma Anlaşmasının korunmasını sağlamak için “kritik” olduğuna inandığını söyledi . İngiltere ve AB, İrlanda Denizi'nden geçen mallar üzerindeki kontrol sorununu çözmeye çalışıyor.

Danışman BBC'ye her iki tarafın da müzakerelere devam etmesi gerektiğini söyledi ve şunları ekledi: "İlerlemek için buldukları her yol, özünde Hayırlı Cuma Anlaşması'nın kazanımlarını temelden korumalı ve onu tehlikeye atmamalı.

"Başkan Biden'ın Cornwall'dayken göndereceği mesaj bu."

Sullivan , Kuzey İrlanda endişelerinin giderilmemesinin bir transatlantik ticaret anlaşmasını tehlikeye atıp atmayacağını söylemeyi reddetti , ancak “endişemiz Kuzey İrlanda meselesinde çok derin” dedi.

RAF Mildenhall'a inip personele hitap ettikten sonra Biden ve karısı Jill, Cornwall'a uçtu.

Biden'ın Avrupa gezisi aynı zamanda bir NATO toplantısına giriyor ve Rusya'dan Vladimir Putin ile “bilmesini istediğim şeyi ona bildirmek için” konuşuyor.

Zirve sona erdikten sonra, başkan ve First Lady, Kraliçe ile Windsor Kalesi'nde buluşacak.

Editör: TE Bilisim