Dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderleri, ABD ve Çin çıkarlarının 'yakınlaştığı, ayrıldığı' alanları tartıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Xi Jinping, dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderleri arasındaki yaklaşık yedi aylık doğrudan iletişim boşluğunu sona erdirerek telefonda görüştü.

Çağrı Beyaz Saray ve Çin devlet medyası tarafından doğrulandı ve iki lider Cuma sabahı erken saatlerde konuştu.

ABD başkanı Joe Biden ve Çin lideri Xi Jinping , ortak bir zemin bulma girişimlerine yönelik hayal kırıklıklarının devam ettiği bir ortamda, yedi aydır ilk telefon görüşmelerinde konuştular.

Biden tarafından başlatılan 90 dakikalık görüşme, iki lider rekabeti sağlamak için ellerinden paylaşılan sorumluluk tartışılan yok “çatışma içine saptırmak”, bir uygun transkript Beyaz Saray'dan konuşmanın.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin "çıkarlarımızın birleştiği alanlar ve çıkarlarımızın, değerlerimizin ve bakış açılarımızın ayrıldığı alanlar" da dahil olmak üzere "geniş, stratejik bir tartışma" yaptığı belirtildi. Biden ve Xi'nin "açık ve net bir şekilde" ilişki kurma konusunda anlaştıkları belirtildi.

Çin devlet medyası, görüşmenin "samimi" ve "derinlemesine" olduğunu belirterek, Xi'nin ABD'nin Çin politikasının ikisi arasındaki ilişkilere büyük zorluklar getirdiğini söylediğini de sözlerine ekledi .

Dünyanın geleceğinin iki ülkenin ilişkilerini iyi idare edebileceğine bağlı olduğunu söyledi. "Bu, iki ülkenin cevaplaması gereken yüzyılın sorusu" dedi.

Çin raporu, her iki tarafın da sık sık teması sürdürmeyi ve çalışma düzeyindeki ekiplerden iletişimi artırmalarını istemeyi kabul ettiğini ekledi. ABD'li bir yetkiliye göre görüşmede ayrıca ekonomik meseleler, iklim değişikliği ve Covid-19 üzerinde duruldu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden, ABD'nin Hint-Pasifik'te ve dünyada barış, istikrar ve refaha yönelik kalıcı çıkarlarının altını çizdi ve iki lider, rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamak için her iki ulusun sorumluluğunu tartıştı" dedi.

ABD'de ortak bir zemin bulma çabalarının şu ana kadar sonuçsuz kaldığına dair süregelen bir hayal kırıklığı var. ABD-Çin ilişkisi, giderek otoriterleşen Xi ile önceki ABD başkanı Donald Trump arasında on yılların en düşük noktasına geriledi.

Biden yönetimi, Çin'in davranışının diğer yönlerine muhalefetini sürdürürken, iklim krizini ele almak gibi işbirliği alanları arıyor gibi görünüyor. Xinjiang'daki insan hakları ihlalleri ve Hong Kong'daki baskılar, Çin kaynaklı siber güvenlik ihlalleri, pandemiyi ele alış biçimi ve Beyaz Saray'ın "zorlayıcı ve haksız" olarak nitelendirdiği ticari uygulamalar da dahil olmak üzere büyük çekişme sorunları devam ediyor.

Çin'in Güney Çin Denizi ve Tayvan Boğazı'ndaki artan saldırganlığı ve ABD'nin artan varlığı ve Tayvan'a artan desteği de çatışma ihtimaline ilişkin endişeleri artırdı.

İlişkileri ilerletmek için son zamanlarda gösterilen çabalar durdu. Geçen hafta John Kerry, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. Kerry gazetecilere verdiği demeçte, Wang ve Çin heyetini siyasetten daha önemli olan iklim krizi konusunda daha fazlasını yapmaya çağırdığını söyledi.

Ancak Wang, ikili iklim işbirliğinin “Çin-ABD ilişkilerinin daha geniş ortamından ayrılamayacağını” söyledi.

ABD'nin iki tarafın küresel ısınmaya karşı ortak çabalarını bir “vaha” olarak gördüğünü söyledi. "Ama vahayı çevreleyen bir çöl ve vaha çok yakında çölleşebilir."

Wang, Çin'in üst düzey diplomatı Yang Jiechi, ABD dışişleri bakanı Antony Blinken ve ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan'ın da aralarında bulunduğu üst düzey bir toplantı da kamuoyunda düşmanca tepkilere yol açtı.

Beyaz Saray'a göre, Biden'ın göreve başlamasından bu yana ilk kez Perşembe günkü çağrıyı Biden başlattı. Üst düzey bir yönetim yetkilisi Associated Press'e Beyaz Saray'ın Çinlilerle erken angajmanlardan memnun olmadığını söyledi.

Kamuya açıklama yapma yetkisi olmayan ve isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Beyaz Saray yetkililerinin Xi'nin doğrudan Biden'dan duymasının faydalı olabileceğini umduğunu söyledi.

Beyaz Saray yetkilisi, Biden'ın Xi'ye, yönetiminin Çin'i insan hakları, ticaret ve Çin'in uluslararası normların dışında hareket ettiğine inandığı diğer alanlarda baskı yapma politikasından uzaklaşma niyetinde olmadığını açıkça belirttiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim