ABD Adalet Bakanlığı, anayasaya aykırı olduğu için tüzüğe itiraz eden dava mahkemelerden geçerken geçici yasaklama emri istiyor

Kürtaj hakları aktivistleri 11 Eylül'de Austin'deki Teksas Eyaleti Meclis Binası'nda toplandı.
Kürtaj hakları aktivistleri 11 Eylül'de Austin'deki Teksas Eyaleti Meclis Binası'nda toplandı. Yeni bir Teksas yasası, embriyoda kardiyak aktivite tespit edildikten sonra kürtaj yapılmasını yasaklıyor. Fotoğraf: Jordan Vonderhaar/Getty Images

Biden yönetiminin resmen etkili bir rakipler önlemek mahkeme meydan amaçlanmaktadır söylüyorlar yeni yasal tasarım altında devlet neredeyse tüm kürtaj yasaklayan yeni Teksas yasasının blok güçlerine federal yargıç istedi.

ABD Adalet Bakanlığı'nın 45 sayfalık acil önergesi, kürtaj yasağını kaldıran geçici bir yasaklama emri veya ihtiyati tedbir talep ederken, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle tüzüğe itiraz eden davası mahkemelerde ilerliyor.

Cumhuriyet destekli yasa, embriyoda kardiyak aktivite tespit edildikten sonra , genellikle gebeliğin altı haftasında başlayan, birçok kadın hamile olduğunu bile fark etmeden yapılan kürtajları yasaklıyor .

Tecavüz veya ensestten kaynaklanan gebelikler için hiçbir istisna sağlamaz, ancak annenin sağlığını korumak için dar tanımlanmış muafiyetler yapar. Tedbiri yasalaştıran vali Greg Abbott, bu ayın başlarında devletin “tüm tecavüzcüleri ortadan kaldıracağını” söyleyerek yasayı savundu .

Dava, ABD yüksek mahkemesinin 1 Eylül'de altı haftalık kürtaj yasağının yargı denetimine kadar yürürlükte kalmasına izin vermesi ve kürtaj hakları savunucularından bir eleştiri ateşi açmasının ardından yakından izleniyor .

Yüksek mahkeme, Teksas yasasının anayasaya uygunluğunu ele almadı . Ancak, mahkemenin muhafazakar çoğunluğunun, bir kadının hamileliğini fetüsün yaşayabilirliğinden önce, yaklaşık 24-28.

Kürtaj hakları destekçileri, mahkemenin SB 8 olarak bilinen Teksas tüzüğündeki hükümlerin mahkeme zorluklarından kaçmak için tasarlandığını söylemesine özellikle öfkelendiler.

Kanun, bir kadının altı hafta sonra kürtaj yaptırmasına yardımcı olan kişilere karşı, ister prosedürü uygulayan bir doktor olsun, isterse bir kadını bir doktora götüren bir kişi olsun, hukuk davası açarak devletten ziyade özel vatandaşlara güveniyor. klinik. Ve bu tür davaları açan kişilerin en az 10.000 $ 'lık ödül toplamasına izin veriyor.

“SB 8, kadınların ve hizmet sağlayıcıların haklarını korumak için dava açabilmeleri için yargı yetkisine ilişkin engeller oluşturmak üzere tasarlanmış olsa da, bu engeller bu dava yoluyla aranan rahatlamayı engellemez - Birleşik Devletler tarafından Teksas eyaletinin kendisine karşı açılan bir dava, ” dedi DOJ hareketi.

Salı günkü hareket, Adalet Bakanlığı'nın 9 Eylül'de açtığı davaya atanan ve daha önce geçen yıl başka bir büyük kürtaj davasında Abbott aleyhine karar veren eyalet başkenti Austin'deki ABD Bölge Yargıcı Lee Yeakel'e sunuldu.

Kürtaj düşmanları, Biden yönetiminin en son Teksas yasasına meydan okumasının nihayetinde başarısız olacağını tahmin ediyor.

Editör: TE Bilisim