Anonim bilgisayar korsanları , protestocular başka bir kitlesel miting düzenlerken , kıdemli başkan Alexander Lukashenko'ya karşı sokak gösterilerine yapılan baskılara misilleme olarak 1.000 Belarus polis memurunun kişisel verilerini sızdırdı.

Muhalif haber kanalı Nexta Live tarafından mesajlaşma uygulaması Telegram'da dağıtılan bir bildiride, "Tutuklamalar devam ederken, verileri büyük ölçekte yayınlamaya devam edeceğiz" dedi. "Balaclava altında bile kimse anonim kalmayacak."

Hükümet, Cumartesi akşamı geniş çapta dağıtılan verilerin sızdırılmasından sorumlu olanları bulup cezalandıracağını söyledi.

Pazar günü Belarus'un başkenti Minsk'te on binlerce muhalefet destekçisi, yetkililerin yoğun bir polis varlığı konuşlandırmasına rağmen yürüdü. Protesto, memurların şehirdeki bir kadın yürüyüşünde yüzlerce göstericiyi gözaltına almasından bir gün sonra geldi.

Kırmızı ve beyaz protesto bayrakları tutan insanlar, merkezi bir caddenin tamamını işgal eden “Adalet Yürüyüşü” nde toplandı ve Lukashenko'nun bürolarının bulunduğu, sıkı korunan Bağımsızlık Sarayı'na doğru yürüdü. “Korkaklar kadınları dövüyor”, “Defol!” Gibi sloganlar taşıyan pankartlar açtılar.

Güvenlik güçlerinin sadakati, Lukashenko'nun heyelan zaferini ilan ettiği geçen ayki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra iktidara tutunma yeteneği için çok önemli . Rakipleri, eski Sovyet kolektif çiftlik patronuna altıncı bir dönem vermenin hileli olduğunu söylüyorlar.

Güvenlik güçleri, protesto ve grev dalgasıyla mücadele etmek için binlerce insanı gözaltına aldı, yüzleri genellikle maskeler, maskeler veya isyan kasklarıyla kapatıldı. Bazı protestocular, subayların maskelerini fiziksel olarak yırttı.

Hükümet, Cumartesi günü Lukashenko'ya karşı düzenlenen bir protestoya katılmaktan 390 kadının gözaltına alındığını açıkladı . Çoğu serbest bırakıldı. Gözaltıların boyutu muhalefetin koordinasyon kurulunu “barışçıl protestoculara yönelik şiddetin tırmanmasında yeni bir aşama” konusunda uyarmaya sevk etti.

Tutuklananlar arasında protesto hareketinin en önemli yüzlerinden biri olan 73 yaşındaki aktivist Nina Baginskaya, daha sonra serbest bırakılmasına rağmen.

Lukashenko'nun protestolara yönelik baskısı, AB'yi hükümetine karşı yeni yaptırımlar düşünmeye sevk etti.

Minsk, geçen ayki seçimlerin önde gelen muhalefet adayı Svetlana Tikhanovskaya'nın yakında AB dışişleri bakanları ile görüşebileceğine dair haberlere Cumartesi günü öfkeyle tepki gösterdi.

Editör: TE Bilisim