İki olay arasındaki son derece kısa zaman aralıklarını gözlemlemek için Albert Einstein'dan bir teori uygulamaya konuldu.

Bilim insanları şimdiye kadar kaydedilen en kısa zaman aralığını ölçtüler ve bir ışık parçacığının tek bir hidrojen molekülünü geçmesinin ne kadar sürdüğünü ölçtüler.

Alman araştırmacılardan oluşan bir ekibe göre, ultra hızlı yolculuk 247 zeptosaniye sürdü ve zeptosaniye saniyenin milyarda birinde bir trilyonu temsil ediyor. Bu, bir ondalık nokta ve 20 sıfırın arkasında yazılan 1 rakamına eşdeğerdir.

Zeptosaniye, bir saniyenin milyarda birinin trilyonda biri, yani 10 üzeri eksi 21 saniye olarak tanımlanıyor.

Bulgular, fizikteki daha kısa ve daha kısa zaman aralıklarını ölçmeye yönelik küresel çabaların sonucudur ve bilim insanlarına fotoelektrik etki olarak bilinen şey aracılığıyla atomik değişiklikleri kesin olarak ölçmenin bir yolunu sunar.

Albert Einstein, 1905'te, elektronların ışıkla vurulduktan sonra atomlardan fırlatılabildiği fenomeni açıklayan bir fotoelektrik etki teorisi önerdi. 1999'da Mısırlı kimyager Ahmed Zewail, moleküllerin şeklini nasıl değiştirdiğini gözlemlemek için ultra kısa lazer darbeleri kullandı. Araştırması için Nobel Ödülü kazanmaya devam edecek olan Zewail, bu minik değişiklikleri femtosaniye cinsinden ölçtü; bir femtosaniye, saniyenin milyarda birinin milyonda biridir.

Şimdi, Frankfurt'taki Goethe Üniversitesi'ndeki, Berlin'deki Max Planck Topluluğu'nun Fritz Haber Enstitüsü ve Hamburg'daki bir parçacık hızlandırıcısı olan DESY'deki bilim insanları, daha da kısa bir zaman dilimi ölçtüler. Sonuçları 16 Ekim'de Science dergisinde yayınlandı .

Araştırmacılar, iki proton ve iki elektrondan oluşan bir hidrojen molekülüne PETRA III hızlandırıcıdan X ışınları ateşlediler. Bilim insanları, elektronları serbest bırakmak için tek bir ışık parçacığı veya bir foton kullandıklarını söylediler. Daha sonra, sonraki etkileşimleri tespit etmek için ikinci bir yakın kızılötesi lazerden hızlı patlamalar kullandılar.

Editör: TE Bilisim