Ülkenin en çok kömür üreten eyaleti olan Wyoming'deki proje, geleneksel yakıtlardan farklı yakıtlarla çalışan küçük, gelişmiş bir reaktör olarak hayata geçirilecek.

Milyarder arkadaşlar Bill Gates ve Warren Buffett tarafından yönetilen enerji şirketleri, emekli olan bir kömür santralinin sahasında ilk Natrium nükleer reaktör projesini başlatmak için Wyoming'i seçti.

Gates tarafından yaklaşık 15 yıl önce kurulan TerraPower ve Warren Buffett'in Berkshire Hathaway'inin sahibi olduğu enerji şirketi PacifiCorp, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Natrium reaktörü gösteri tesisinin tam yerinin yıl sonuna kadar açıklanmasının beklendiğini söyledi.

Geleneksel reaktörlerden farklı yakıtlarla çalışan küçük gelişmiş reaktörler, bazıları tarafından, devletler iklim değişikliğine neden olan emisyonları kesmeye çalışırken rüzgar ve güneş gibi kesintili güç kaynaklarını tamamlayabilecek kritik karbon içermeyen bir teknoloji olarak görülüyor.

Gates, projeyi Cheyenne, Wyoming'de başlatmak için düzenlediği basın toplantısında, “Natrium'un enerji endüstrisi için bir oyun değiştirici olacağını düşünüyoruz” dedi.

Wyoming'in valisi Mark Gordon, “Bu, karbon negatif olmak için en hızlı ve en net yolumuz” dedi. Ülkenin en çok kömür üreten eyaleti olan Wyoming'de “Nükleer enerji, yukarıda bahsedilen enerji stratejimin açıkça bir parçası”.

Proje, en yüksek güç talebi sırasında sistemin güç çıkışını 500 MW'a yükseltebilecek erimiş tuz bazlı enerji depolamalı 345 megavat sodyum soğutmalı hızlı reaktöre sahiptir. TerraPower geçen yıl tesislerin yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağını söyledi.

Geçen yılın sonlarında ABD enerji departmanı, Natrium teknolojisini sergilemesi için ilk finansman olarak TerraPower'a 80 milyon dolar verdi ve departman, kongre ödeneklerine tabi olarak önümüzdeki yıllarda ek finansman taahhüt etti.

TerraPower'ın başkanı ve CEO'su Chris Levesque, gösteri tesisinin inşasının yaklaşık yedi yıl süreceğini söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, “2030'larda şebekede bu tür temiz enerjiye ihtiyacımız var” dedi.

Nükleer enerji uzmanları, gelişmiş reaktörlerin geleneksel olanlardan daha yüksek risklere sahip olabileceği konusunda uyardı. Yakın tarihli bir rapora göre , birçok gelişmiş reaktör için yakıtın geleneksel yakıttan çok daha yüksek oranda zenginleştirilmesi gerekecek, bu da yakıt tedarik zincirinin ham nükleer silah yaratmak isteyen militanlar için çekici bir hedef olabileceği anlamına geliyor .

Levesque, santrallerin nükleer atıkları genel olarak azalttığı için nükleer silahların yayılması riskini azaltacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim