Terörist vahşetlerle zaten sarsılmış bir ülkeyi şok eden bir saldırıda bir ortaokul öğretmeninin kafasının kesilmesinin ardından, Fransa genelinde düzinelerce kasaba ve şehirde on binlerce insan dayanışma içinde toplandı.

Göstericiler Pazar günü Paris, Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marsilya, Lille ve Bordeaux gibi şehirlerde ifade özgürlüğünü desteklemek ve Cuma günü peygamber Muhammed'in karikatürlerini tartıştıktan sonra okulunun dışında öldürülen Samuel Paty'ye saygı duruşunda bulundular Onun sınıfı.

Önde gelen siyasetçiler, sivil haklar dernekleri ve öğretmen sendikaları, 2015 yılında İslamcı silahlı kişilerin 12 kişiyi öldürdüğü saldırının ardından "Je suis Charlie" sloganının yankısı olan "Je suis Samuel" ibareli pankartlar tutarak Paris'teki Place de la République'de toplandılar. Charlie Hebdo hiciv gazetesinin büroları.

"Düşüncenin totalitarizmine hayır"

Diğerleri, "Düşüncenin totalitarizmine hayır", "Ben öğretmenim" veya "Yasdaki okullar" yazılı pankartlar tuttu. Alkış patlamaları arasında, diğerleri “İfade özgürlüğü, öğretme özgürlüğü” sloganları attılar veya La Marseillaise'i söylediler.

Paris'teki bir gösterici Fransız televizyonuna, "Bizler tarihimizin sonucuyuz: bu özgürlük, laiklik ve demokrasi değerleri sadece söz olarak kalamaz" dedi. "Onları hayatta tutmalıyız ve burada olmak buna yardımcı oluyor."

Pek çok öğretmen, cinayetin, ebeveynlerin özellikle müdahale etmeye istekli olduğu öğretmenlere yönelik artan şüphe ve eleştirilerin ortasında gerçekleştiğini söyledi. Bir öğretmen Le Monde'a "İşimizi yapmamıza izin verilmeli" dedi. Bir başkası, "Bu duruma gelmesine izin verilemez - artık öğretmek için öldürülebileceğimi biliyorum" dedi.

Mitinglerden önce eğitim bakanı Jean-Michel Blanquer, “dayanışma ve birliğin” hayati olduğunu söyleyerek “herkesi öğretmenlerimize destek olmaya” çağırdı. Dışişleri Bakanı Marlène Schiappa, "öğretmenler, laiklik ve ifade özgürlüğü ve İslamcılığa karşı" Paris mitingine katıldığını söyledi.

Lyon camisinin rektörü ve kıdemli bir Müslüman figür olan Kamel Kabtane, Paty'nin sadece "işini yaptığını" ve bunu yaparken "saygılı" olduğunu söyledi. Kabtane, Agence France-Presse'e “Bu teröristler dindar değiller ama iktidarı ele geçirmek için dini kullanıyorlar” dedi.

Elysée Sarayı Çarşamba günü ulusal bir haraç düzenleneceğini duyurdu. Paris mitingine muhalefet liderleri ve şehrin belediye başkanı Anne Hidalgo ile birlikte katılan başbakan Jean Castex, hükümetin öğretmenleri benzer tehditlerden daha iyi korumak için bir strateji üzerinde çalıştığını söyledi.

Bu trajedi her birimizi etkiliyor

Castex, "Öğretmenlerin, bu iğrenç davranıştan sonra tüm ülkenin arkasında olduğunu bilmesini istiyorum" dedi. "Bu trajedi her birimizi etkiliyor çünkü bu öğretmen aracılığıyla saldırıya uğrayan cumhuriyetti."

47 yaşındaki tarih ve coğrafya öğretmeni, Paris'in yaklaşık 20 mil kuzeybatısındaki Conflans-Sainte-Honorine'deki Bois-d'Aulne ortaokulunun önünde 30 cm'lik bir kasap bıçağıyla 18 yaşındaki bir çocuk tarafından defalarca saldırıya uğradı. saldırgan.

Abdullakh Anzorov adıyla anılan saldırgan, kısa süre sonra polis memurlarına ateş ettiğinde ve onu kapatırken onları bıçaklamaya çalıştığında polis tarafından vurularak öldürüldü. Yetkililer, Çeçen bir ailenin Moskova'da doğduğunu ve ailesiyle birlikte kendisine mülteci statüsü verilen altı yaşında Fransa'ya geldiğini söyledi.

Fransız medyasının bildirdiğine göre Anzorov, Conflans'a yaklaşık 60 mil uzaklıktaki Évreux'de yaşıyordu, okula gitmemişti ve çocukken vandalizm ve kavga siciline sahipken, bilinen hiçbir radikal veya İslamcı ilişkisi yoktu.

Şüpheliye ait Abdoulakh A adlı bir Twitter hesabı, saldırganın cep telefonundan başının kesik bir fotoğrafını yayınladı ve şu mesajla birlikte: "Muhammed'i yere indirmeye cüret eden cehennem köpeklerinden birini öldürdüm."

Bu ayın başlarında, ifade özgürlüğü üzerine bir sınıf tartışmasının bir parçası olarak ve farklı konularda karikatürler ve karikatürlerin yanı sıra Paty, öğrencilerine Charlie Hebdo tarafından yayınlanan Muhammed peygamberin iki karikatürünü gösterdi.

Müslüman çocukların duygularının incinmesini istemediğini

Velilere ve öğretmenlere göre öğretmen, iki karikatürü göstermeden önce sınıfındaki Müslüman çocuklara duygularının incinmesini istemediğini söyleyerek sınıfı terk etme veya geri dönme seçeneği vermişti.

Fransa'nın terörle mücadele savcısı Jean-François Ricard Cumartesi günü yaptığı açıklamada, öğretmenin çizgi filmleri sınıfına gösterdiği için çok sayıda çevrimiçi tehdidin hedefi olduğunu söyledi. Peygamber tasvirleri İslam'da yaygın olarak tabu olarak kabul edilmektedir.

Okuldaki bir kız çocuğunun babası, okuldan kovulmasını talep ederek öğretmene karşı "seferberlik" için internet üzerinden bir çağrı başlatmıştı. Ayrıca Paty adını verdi ve okulun adresini saldırıdan günler önce bir sosyal medya paylaşımında verdi.

Tanınmış bir İslamcı militan, bazı velilere davalarını tartışmak için okula eşlik etti ve resmi bir polise şikayette bulunmaya yardım etti. Kız öğrencinin babası ve İslamcı lider, Anzorov ailesinin dört üyesiyle birlikte Pazar günü gözaltına alınan biri de dahil olmak üzere tutuklanan 11 kişi arasında yer alıyor.

Geçen ay Charlie Hebdo katliamıyla ilgili olarak başlayan duruşmadan bu yana Cuma günkü saldırı türünün ikinci örneğiydi. Dergi, duruşma öncesi karikatürleri yeniden yayınladı ve geçen ay Pakistanlı genç bir adam, derginin eski ofisinin önünde iki kişiyi et bıçağıyla yaraladı.

Editör: TE Bilisim