Bölge sakinleri ve medyaya göre, cunta karşıtı muhaliflerle ordu arasında günlerce süren ve askerlerin sivil evleri bombaladığı çatışmalar sonrasında binlerce kişi Batı Myanmar'daki bir şehirden kaçtı.

Myanmar, Aung San Suu Kyi'nin hükümetinin ordu tarafından Şubat ayında devrilmesinden bu yana kargaşa içinde ve cuntanın ezmeye çalıştığı ülke çapında bir ayaklanmaya yol açtı.

Cunta birliklerine yönelik saldırılar, generaller tarafından reddedilen milletvekillerinin bu ayın başlarında “halkın savunma savaşı” çağrısı yapmalarının ardından arttı.

Cunta sözcüsü Zaw Min Thun Salı günü yaptığı açıklamada, askerlerin 18 Eylül'de Hindistan sınırına yakın uzak Chin eyaletindeki Thantlang'da "pusuya tutulduktan" sonra yerel bir savunma grubunun yaklaşık 100 üyesiyle savaştığını söyledi. Kayıp rakamı vermedi.

İsmini vermek istemeyen bir yerele göre, askerler şehirdeki evlere "rastgele pencerelerden ateş etmeye başladıktan" sonra sakinler Pazartesi günü kaçmaya başladı.

"Neredeyse herkes gitti" diyerek yakınlardaki yaklaşık 500 kişilik bir köyde barındığını ve yüzlerce kişinin Hindistan'a doğru yola çıktığını da sözlerine ekledi. Thantlang'ın son nüfus sayımına göre yaklaşık 7.500 nüfusu var.

Başka bir sakin, askerlerin evini bombalaması ve şehrin çevresinde artan çatışmalar sonrasında yaşlı anne babasıyla Hindistan'a ulaşmak için üç gün boyunca seyahat ettiğini söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla AFP'ye verdiği demeçte, "Askeri bombaladıktan sonra bile kendi evimden kaçmayı hiç düşünmedim ... ama işler daha da kötüye gittiğinde ... sonunda kaçmak zorunda kaldım" dedi.

Hindistan'ın Mizoram eyaletinde sınırın ötesindeki sakinler, 10 Eylül'den bu yana Chin eyaletinden yaklaşık 2.000 ilave mültecinin geldiğini söyledi. Bazıları, askeri uçakların Chin'deki hedeflere bomba attığını gördüklerini söyledi.

Thingsai köyünden bir kişi AFP'ye tercüman aracılığıyla 10 Eylül'de köylülerin sınırın ötesinde silah ve bomba sesleri duyduğunu söyledi. Bir diğeri köylülerin askeri uçakların bomba attığını gördüğünü söyledi.

15 Eylül'de sınırı geçen bir mülteci, Mizoram'a gitmek için üç gün bisiklet sürdüğünü söyledi. “Bombalamadan sonra çok korkuyoruz. Kaçmak zorunda kaldık. İsmini vermeyi reddeden adam, "İki çocuğum orduyla savaşmak ve halkımızı korumak için geride kaldı" dedi.

Medya tarafından yayınlanan videolar ve fotoğraflar, Thantlang'da ordu tarafından tahrip edildiğini söyledikleri binaları ve ıssız sokaklarda dolaşan hayvanları gösterdi.

Askeri sözcü Zaw Min Thun, 18 Eylül çatışmasının ardından çıkan yangında 20 ev ve bir hükümet binasının sebep göstermeden kül olduğunu söyledi.

Son haftalarda, cunta karşıtı savaşçılar, Chin Eyaleti de dahil olmak üzere ülke genelinde orduya ait Mytel'e ait iletişim kulelerine saldırdı.

BM, bölgedeki yeni çatışmaların daha fazla insanın acilen yiyecek ve barınak talep ettikleri Hindistan'a kaçmasına yol açtığı konusunda uyardı.

Yerel bir isyancı grubun sözcüsüne göre, Mayıs ayında hükümet güçleri isyancıları güney Çin'deki Mindat kentinden çıkarmak için topçu ateşi kullandı ve daha sonra su kaynaklarını kesti.

Yerel gözlemcilere göre, darbeden bu yana 1.100'den fazla sivil öldürüldü ve yaklaşık 8.000 kişi tutuklandı.

Cunta, Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği'nin ezici bir farkla kazandığı 2020'nin sonlarında yapılan seçimlerde büyük bir sahtekarlık olduğunu iddia ederek devralmasını savundu.

Editör: TE Bilisim