Ukrayna cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Perşembe günü Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv kentinin şiddetli patlamalarla sarsıldığı ve ülkenin en büyük nükleer santraline yakın bir şehrin çeşitli bölgelerdeki Rus saldırıları sırasında bombardımana maruz kaldığı belirtildi.

Ofisin günlük güncellemesinde, 24 saat içinde en az dört sivilin öldüğü ve 10'unun da yaralandığı, dokuz Ukrayna bölgesinin ateşe verildiği belirtildi.

Ayrılıkçıların elindeki doğudaki Donetsk kenti de bombardımana tutuldu ve Rus destekli yerel yetkililer beş sivilin öldüğünü ve altı kişinin de yaralandığını söyledi.

Kyiv, son haftalarda sık sık hedef alınan Mykolaiv'in iki semtinin bombalandığını söyledi.

Rus kuvvetlerinin, merkezi Dnipropetrovsk bölgesindeki Nikopol'a 60 roket fırlattığı bildirildi. Ukrayna makamlarına göre, 107.000 kentte yaklaşık 50 konut binası hasar gördü ve bazı mermiler elektrik hatlarına çarparak şehir sakinlerini elektriksiz bıraktı.

Nikopol, savaşın başlarında Rus birlikleri tarafından ele geçirilen Zaporizhzhia nükleer santralinden Dinyeper nehrinin karşısında yer almaktadır.

ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü uzmanları, Rusya'nın bölgeyi kasten bombalayarak “Ukrayna'yı zor bir duruma soktuğuna” inanıyor.

Enstitü'nün son raporunda, “Ukrayna, uluslararası kınama ve nükleer bir olayı (Ukrayna kuvvetlerinin yapması muhtemel değildir) riske atarak ateşe karşılık verir veya Ukrayna kuvvetleri, Rus kuvvetlerinin etkili bir 'güvenli bölgeden' Ukrayna mevzilerine ateş etmeye devam etmesine izin verir” dedi.

BM nükleer gözlem dairesi başkanı bu hafta başlarında Zaporizhzhia tesisindeki durum hakkında alarm verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Korgeneral İgor Konaşenkov Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Zaporizhzhia bölgesindeki Novoivanivka köyü yakınlarındaki iki Ukraynalı mühimmat deposunu ve Zaporizhzhia tren istasyonunun yakınında bir yakıt deposunu vurduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, kuzey Ukrayna'da ülkenin en büyük ikinci şehri olan Kharkiv'in Rusya'dan bombalandığı belirtildi. Sık sık hedef alınan şehirde çok sayıda sanayi tesisi vuruldu. Yakındaki Chuhuiv şehrinde, bir roket beş katlı bir konut binasına çarptı.

Son haftalarda çatışmaların yoğunlaştığı doğu Donetsk bölgesinde, tüm büyük şehirlerde konut binaları bombalandı ve Ocheretyne köyünde bir okul yıkıldı. Bölge, gaz kaynakları ve kısmen elektrik ve su kaynakları olmadan mücadele ediyor; sakinleri tahliye ediliyor.

Donetsk kentinde, Rus destekli ayrılıkçı yetkililer, Perşembe günü kentin orta kısmını bombalamaktan Ukrayna güçlerini sorumlu tuttu. Saldırıya uğrayan bölge, birkaç gün önce öldürülen tanınmış bir ayrılıkçı subayın veda töreninin yapıldığı bir tiyatronun yakınındaydı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın katılımını reddetti. Kanıt sunmadan, bombardımandan Rus veya ayrılıkçı güçlerin sorumlu olduğunu iddia etti.

Rusya ve Ukrayna defalarca birbirlerini kendi kontrolleri altındaki bölgelere ateş açmakla suçladılar.

Rus güçleri, Donetsk'e komşu olan Luhansk bölgesini çoktan ele geçirdi. Ukrayna valisi Serhiy Haidai sosyal medyada yerel halkın Kiev güçlerine karşı savaşmak için seferber edildiğini ve “vazgeçilmez maden işçilerinin bile götürüldüğünü” söyledi.

Ukraynalı yetkililer, yine neredeyse tamamen işgal altındaki güney Kherson bölgesinde Ruslarla işbirliği yapmayı reddettiği bildirilen bir belediye başkanının başka bir kaçırıldığını bildirdi.

Hornostaivka köyünün belediye başkanı Serhiy Lyakhno'nun kaçırıldığının bildirildiği, Rusya'nın Kiev'den bir karşı saldırı beklentisiyle ve bölgenin Rusya'nın bir parçası haline gelmesi için planlanan referandum öncesinde bölgede daha fazla asker toplamasıyla ortaya çıktı.

Editör: TE Bilisim