Yalnızlık hayatımızın birçok noktasında karşımıza çıksa da, özellikle akut olduğu zamanlar vardır. Üniversiteden ayrılmak, iş değiştirmek veya şehir değiştirmek gibi büyük geçişler, çevremizdeki insanlardan izole ve sosyal olarak dışlanmış hissetmemize neden olabilir.

Yerleşik sosyal öğrenci konut ağı veya lisansüstü programı olmayan insanlarla tanışmak zor olabilir. Araştırmacılara göre, özellikle 16-24 yaş arası kişiler ve ev kiralayan gençler yalnızlık, izolasyon ve depresyon yaşama riski altındadır.

Arkadaş edinirken, dünya görüşümüzü ve yaşam deneyimlerimizi paylaşacaklarını varsayarak, genellikle benzer yaştaki insanları ararız. Ancak bu, arkadaşlık kurmak için her zaman güvenilir bir gösterge değildir.

Aynı fikirde olan insanlarla, yaştan bağımsız olarak bağlantılar kurulur. Farklı yaş gruplarından iki veya daha fazla insan arasında kurulan nesiller arası dostluklar, toplumda yaşlı ayrımcılığıyla mücadeleye de yardımcı olabilecek yalnızlığın panzehiridir.

Son araştırmamızda , sosyal bilimci Riikke Korkiamäki ve ben, farklı bir yaş grubundan en az bir arkadaşı olan daha yaşlı ve daha genç katılımcılarla röportaj yaparak konuyu araştırdık.

Yaşlı ve genç insanlar arasındaki arkadaşlığın sosyal içermeyi ve aidiyeti teşvik ederken aynı zamanda eğlenceli, ilginç ve her iki taraf için de faydalı olduğunu bulduk. Bir katılımcının belirttiği gibi, “İnsanlar insandır, doğum günü kartlarımızı boynumuzda taşımayız.”

Farklı bir nesilden arkadaş edinmek için birçok neden olduğunu daha büyük ve daha genç arkadaşlardan öğrendik. İşte onlardan dördü.

Farklılıkları kucaklayın ve birbirinden öğrenin

Nesiller arası arkadaşınızla ilgi alanlarını, değerleri ve görüşleri büyük olasılıkla paylaşacak olsanız da, farklılıklar da ilginç ve faydalı olabilir. Yaşlı insanlar, işyerinde ve ötesinde kişisel deneyim kazanmak ve beceri ve “know-how” geliştirmek için daha uzun zamana sahip oldular.

Eski arkadaşınız muhtemelen bu deneyimleri sizinle paylaşacaktır. Genç arkadaş olarak, dijital bir yerli olma olasılığınız daha yüksektir ve eski arkadaşınızı teknoloji, popüler kültür ve daha fazlası hakkında güncel tutmanıza yardımcı olabilirsiniz.

Al ve ver, nesiller arası dostluğun temel bir özelliğidir. Desteğin sadece alıcısı değil, aynı zamanda velinimeti olmak, insanların eşit ve destekleyici bir arkadaş olarak kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.

Bir araştırma katılımcısının itiraf ettiği gibi, arkadaşlar arasındaki karşılıklı alışveriş, "kişisel tatmin açısından, sadece ihtiyaç duyulduğunu, faydalı olduğunu ve talep edildiğini hissetmek açısından önemliydi - bilirsiniz, tam da bu arkadaşlık tarzında".

Her arkadaşlık gibi, eğlenceli

Eğlence ve kahkaha bu dostlukların olmazsa olmazı. Bir katılımcı, aynı mizah anlayışına sahip olmanın ve şakaları paylaşmanın, eski arkadaşlarıyla arkadaşlıklarının eğlenceli bir unsuru olduğunu belirtmiştir.

Bir diğeri, “Gerçekten ondan daha yaşlı hissetmiyorum. Çok gülüyoruz, biliyorsun. Sohbet etmek, gülmek, fıkralar anlatmak… Ona her şeyi söyleyebilirim.”

Yeni destek ağları bulun

Farklı nesiller arasındaki dostluk, akranlarla olan arkadaşlıklardan farklı şekillerde güçlü ve genellikle gözden kaçan bir destek, ilgi ve katılım kaynağıdır.

Daha genç katılımcılar, daha büyük arkadaşlarının ağlara sağladıkları “köprüler” ve benzer yaştaki arkadaşlarının sağlayamadığı desteklerden bahsetti. Bu, yeni bir şehirde veya ülkede, hatta yeni bir işyerindeyseniz kullanışlı bir özelliktir.

Yaş ayrımcılığına karşı koymak için üzerinize düşeni yapın

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Avrupa'daki genç insanlar diğer yaş gruplarına göre daha fazla algılanan yaş ayrımcılığı rapor ederken , her üç kişiden biri yaş ayrımcılığının hedefi olduğunu bildiriyor. Yaş ayrımcılığı, esenliğe zarar verebilir, izolasyona ve zihinsel sıkıntıya neden olabilir.

Kuşaklar arası arkadaşlık, farklı yaş grupları hakkındaki klişeleri ve önyargıları azaltabilir ve insanlar birbirlerini tanıdıkça ve anladıkça ve yaştan bağımsız olarak arkadaşlık bağları kurdukça yaşlı ayrımcılığına karşı koymaya yardımcı olabilir.

Eski arkadaşlarla nasıl tanışılır

Kulüplere katılmayı ve her yaştan insanın bir araya geldiği boş zaman aktivitelerinin tadını çıkarmayı deneyin ya da belki sadece yaşlı bir iş arkadaşınızla bir kahve alın.

Yaşlı ve genç insanlar arasındaki dostluklar en beklenmedik yerlerde de kurulabilir. Araştırma katılımcılarımızdan biri, bir alışveriş merkezinin otoparkında ezmekten kıl payı kurtulduğu bir kadınla ömür boyu sürecek bir dostluğa başladı.

Kazadan kurtulmak için kahve içmeye gittiklerinde, birbirlerinin arkadaşlığından keyif aldıklarını ve denizde yüzme tutkusunu paylaştıklarını keşfettiler ve böylece arkadaşlıkları başladı.

Her zamanki klişelerin ve klişelerin ötesine bakarsak, yaşıtlarımızın ötesinde insanlarla arkadaşlık kurma fırsatları ve getirdikleri harika faydalar her yanımızdadır.

Assistant Professor in Social Policy, Trinity College Dublin

Editör: Güven BOĞA