Bilim insanları, dünyadaki bitkilerin beşte ikisinin neslinin tükenme riski altında olduğu konusunda uyardı.

Araştırmacılar, ortadan kaybolmadan önce yeni türleri adlandırmak ve tanımlamak için zamana karşı yarıştıklarını söylüyorlar.

Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri tarafından hazırlanan bir rapora göre bitkiler ilaç, yakıt ve gıda olarak büyük umut vaat ediyor.

Ancak gıda güvenliği ve iklim değişikliği gibi küresel sorunları ele almak için bitki ve mantarları kullanma fırsatları kaybediliyor.

Yok olma çağında yaşıyoruz.

Dünya Bitkileri ve Mantarlarının Durumu değerlendirmesi, 42 ülkedeki 200'den fazla bilim insanının araştırmasına dayanmaktadır.

Rapor, biyoçeşitlilik kaybını ele almak için dünya liderlerinin harekete geçmesi için baskı yapacak olan Birleşmiş Milletler zirvesi gününde yayınlandı.

Kew'in bilim direktörü Prof. Alexandre Antonelli, yok olma çağında yaşıyoruz dedi.

"Bu, risk ve acil eylem ihtiyacının çok endişe verici bir resmi," dedi.

"Zamana karşı yarışı kaybediyoruz çünkü türler, bulabildiğimizden ve isimlendirdiğimizden daha hızlı yok oluyor. Birçoğu, tıbbın en acil zorluklarından bazılarını ve hatta belki de ortaya çıkmakta olan ve halihazırda olduğumuz pandemileri çözmek için önemli ipuçları tutabilir. bugün görmek. "

Rapor, mevcut bitki türlerinin yalnızca küçük bir kısmının gıda ve biyoyakıt olarak kullanıldığını ortaya koydu.

7.000'den fazla yenilebilir bitki gelecekteki mahsuller için potansiyele sahiptir, ancak artan dünya nüfusunu beslemek için yalnızca bir avuç dolusu kullanılmaktadır.

Dünya çapında milyonlarca kişiye enerji sağlayabilecek yaklaşık 2.500 bitki bulunurken, biyoyakıtların büyük çoğunluğunu yalnızca altı ürün - mısır, şeker kamışı, soya fasulyesi, palmiye yağı, kolza tohumu ve buğday - üretiyor.

Kew'de koruma bilimi başkanı Dr Colin Clubbe, BBC News'e şunları söyledi: "Şu anda dünyadaki bitki ve mantarların bu kadar küçük bir kısmını, ister yiyecek, ister ilaç veya yakıt için, vahşi türlerin potansiyel hazine sandığını görmezden gelerek kullanıyoruz. şimdi artan bilgiye ve insanlığın iyiliği için araştırma tekniklerine sahibiz. "

Bilim insanları, yok olma riskinin daha önce düşünülenden çok daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor ve tahmin edilen vasküler bitkilerin tahmini 140.000 veya% 39.4'ü, 2016'da% 21'e kıyasla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Artan tahminlerin kısmen daha karmaşık ve doğru koruma değerlendirmelerine bağlı olduğunu söylüyorlar.

Yapay zeka gibi teknolojiler kullanılarak risk değerlendirmelerinin hızlı bir şekilde izlenmesini ve bitki koruma için daha fazla finansman çağrısında bulunuyorlar.

Araştırma, tıp için kullanılan 723 bitkinin neslinin tükenme riski altında olduğunu ve dünyanın bazı bölgelerinde aşırı hasada bir sorun olduğunu ortaya koydu.

Ve 2019'da 1,942 bitki ve 1,886 mantar, yiyecek, içecek, ilaç veya lif olarak değerli olabilecek türler de dahil olmak üzere bilim için yeni olarak adlandırıldı.

Rapor, dünyanın çoğu yerinden daha iyi incelenen Birleşik Krallık florası hakkında bir bölüm içermektedir.

Bununla birlikte, İngiltere'nin çiçekli bitkilerinin üzerinde mutabık kalınan tek bir liste ve 12.000 ila 20.000 arasında değişen tahminlerle mantarlar konusunda daha fazla belirsizlik yoktur.

By Helen Briggs

BBC Environment correspondent

Editör: TE Bilisim