Çarşamba günü 100'den fazla ülke, biyolojik çeşitliliği en geç 2030 yılına kadar iyileşme yoluna koymayı amaçlayan 2020 sonrası etkili bir küresel çerçeve geliştirmeyi, benimsemeyi ve uygulamayı taahhüt etti.  

Çin'in Kunming kentinde gerçekleşen BM Biyoçeşitlilik Konferansı'nın en son Üst Düzey Segmenti sonunda kabul edilen Kunming Deklarasyonu, Taraf Devletleri karar verme süreçlerinde biyoçeşitliliğin korunması konusunda acilen harekete geçmeye ve korumanın insanı korumadaki önemini kabul etmeye çağırıyor.

Biyoçeşitlilik Fonu 

Segment Pazartesi günü açıldı - gelecek yılki BM Biyoçeşitlilik Konferansı COP15'e giden yolda - ve ayrıca, Fon'u kurmak ve biyoçeşitliliği desteklemek için ülkenin Devlet Başkanı Xi Jinping'in yaklaşık 230 milyar dolar taahhüt ettiği Kunming Biyoçeşitlilik Fonu'nun oluşturulmasıyla sonuçlandı. gelişmekte olan ülkelerde. 

Japon Hükümeti, Japonya Biyoçeşitlilik Fonu'nu da 17 milyar dolar artıracağını açıkladı.  

İmza sahibi ülkeler, pandemi sonrası kurtarma politikalarının, programlarının ve planlarının biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunmasını ve kapsayıcı kalkınmayı teşvik etmesini sağlayarak 2050 “Doğayla Uyum İçinde Yaşama” Vizyonunun tam olarak gerçekleştirilmesi için çalışacak .  

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi İcra Sekreteri, “ Kunming Deklarasyonu'nun kabul edilmesi, önümüzdeki bahar Kunming'de sonuçlanacak 2020 sonrası küresel biyoçeşitlilik çerçevesine yansıtılması gereken hırs düzeyine yönelik dünya çapında desteğin açık bir göstergesidir ” , Elizabeth Maruma Mrema, dedi.  

Anahtar unsurlar  

Anlaşmanın temel unsurları arasında, zararlı sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılması ve yeniden yönlendirilmesi ve ilerlemenin izlenmesine ve gözden geçirilmesine yardımcı olarak yerel toplulukların ve yerli halkların tam ve etkin katılımının tanınması yer alıyor .  

Üst düzey toplantı sırasında, Küresel Çevre Tesisi, BM Kalkınma Programı (  ) ve BM Çevre Programı ( UNEP ) ile ortaklaşa olarak, gelişmekte olan ülkelere acil finansal ve teknik desteği hızlandırma taahhütlerini de duyurdu. Önümüzdeki yıl COP15'te resmi olarak kabul edildikten sonra 2020 sonrası küresel biyoçeşitlilik çerçevesinin hızlı bir şekilde uygulanması.  

Avrupa taahhüdü 

Avrupa Birliği, biyoçeşitlilik için dış finansmanın ikiye katlandığını kaydederken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron  , Sözleşme Sekreterliği'nden yapılan bir basın açıklamasına göre, “iklim fonlarının yüzde 30'unun biyolojik çeşitlilik için kullanılması taahhüdünün” altını çizdi  . 

Birleşik Krallık ayrıca artan iklim finansmanının önemli bir bölümünün biyolojik çeşitliliğe yönlendirileceğini duyurdu.  

Buna ek olarak, 12 trilyon Euro'luk varlığa sahip bir finans kurumları koalisyonu, faaliyetleri ve yatırımları yoluyla biyolojik çeşitliliği korumayı ve iyileştirmeyi taahhüt etti.  

Risk altındaki insan yaşamı 

Üst düzey toplantıda konuşan Çin Ekoloji ve Çevre Bakanı ve COP15 Başkanı Huang Runquiu, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımına ilişkin ilk küresel anlaşmadan bu yana ilerleme kaydedilmesine rağmen, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin kabul edilmesiyle birlikte ilerleme kaydedildiğini söyledi. , “hala benzeri görülmemiş küresel türlerin neslinin tükendiği korkunç bir durumla karşı karşıyayız”.  

“ Biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem bozulması, insanın hayatta kalması ve sürdürülebilir kalkınma için büyük riskler oluşturuyor ” diyen Huang, bu anın “hırsı artırmak, işbirliğini geliştirmek ve diğer çok taraflı anlaşmalar arasında sinerji fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak için yenilenen siyasi iradenin sinyalini verdiğini” sözlerine ekledi.   

Segment, şimdiye kadar, Filipinler'deki Cordillera Bölgesi'nden bir Ibaloi-Kankanaey Igorot olan Josefa Tauli'nin bir müdahalesi de dahil olmak üzere, dönüştürücü eylem için tutkulu çağrılarla damgasını vurdu: eylem, sana sorum sen kimsin ve sen olman gereken kişi misin?”  

Sonraki adımlar 

Ülkelerin, önümüzdeki Ocak ayında yapılacak diğer resmi müzakerelerin ardından Mayıs 2022'de önerilen küresel biyoçeşitlilik çerçevesini benimsemeleri bekleniyor.  

BM Biyoçeşitlilik Konferansı üç eş zamanlı toplantıdan oluşmaktadır. COP15 ek olarak, Taraflar toplantıları  Cartagena Biyogüvenlik Protokolü ve  Nagoya Protokolü  erişimi ve genetik kaynakların paylaşımı, aynı zamanda yer alıyor.  

Konferans iki aşamada gerçekleştiriliyor. Mevcut segment Cuma gününe kadar devam edecek ve bunu 25 Nisan - 8 Mayıs 2022 tarihleri ​​arasında Kunming'de yüz yüze toplantılar izleyecek.

Editör: TE Bilisim