Rapor, Taliban'ın yabancı birliklerin ayrılmasından yararlanması nedeniyle 1 Mayıs'tan bu yana ölüm ve yaralanmalarda 'akut artış' ortaya koyuyor.

Afganistan'da, uluslararası kuvvetlerin nihai geri çekilmeye başladığı ve Taliban'ın büyük bir saldırı başlattığı 1 Mayıs'tan bu yana yaşanan yoğun çatışmalarda rekor sayıda sivil öldürüldü ve yaralandı .

BM'ye göre, şimdiye kadarki ağır kayıplar büyük ölçüde kırsal alanlardaki savaşlardan geliyor. Silahlı Çatışmada Sivillerin Korunması adlı raporunda, çatışmanın daha yoğun nüfuslu kasaba ve şehirlere sıçraması halinde sonuçların feci olabileceğini söylüyor.

Ülkenin büyük bir kısmı, yetkililerin ABD ve diğer güçlerin ülkeyi terk etmesi için belirlenen orijinal süreye denk gelmek üzere iki ay önce saldırılarını başlatmalarından bu yana isyancıların eline düştü . BM raporu, savaşın siviller üzerindeki etkisinin ülke çapındaki ilk açıklamasıdır.

Rapor, yılın ilk altı ayında, ölümlerin ve yaralanmaların yarısından fazlasından isyancı grupların sorumlu olduğu, rekor düzeyde zayiat seviyelerine dikkat çekiyor. Ayrıca, 1 Mayıs'tan bu yana iki aydaki "akut yükselişin" özellikle endişe verici olduğunu söylüyor.

Bu dönemde 783 sivil öldü ve 1.609 kişi yaralandı, bu rakam yılın ilk dört ayındaki ölüm sayısına neredeyse eşit ve BM'nin 2009'da kayıt tutmaya başlamasından bu yana Mayıs ve Haziran aylarındaki en yüksek rakamlar. Aynı zamanda muhtemelen en kötüleri de olacaklar. Taliban 2001'de iktidardan düştüğünden beri .

BM genel sekreterinin Afganistan özel temsilcisi Deborah Lyons, “Taliban ve Afgan liderlerini, çatışmanın acımasız ve ürpertici gidişatına ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat etmeye çağırıyorum” dedi.

Afgan güvenlik güçleri, Jawzjan eyaletinin Şiberghan kentinde Taliban militanlarıyla karşılıklı ateş açtı. Fotoğraf: Xinhua/Rex/Shutterstock

“Rapor, artan şiddet durdurulmazsa, bu yıl benzeri görülmemiş sayıda Afgan sivilin yok olacağına ve sakat kalacağına dair açık bir uyarı veriyor.”

BM, kayıpların yaklaşık üçte ikisinin bölgesel IŞİD örgütü de dahil olmak üzere isyancı gruplardan kaynaklandığını söyledi. Yaklaşık dörtte biri hükümet ve müttefiklerinin sorumluluğundaydı. Diğerleri açıkça herhangi bir gruba atfedilemez.

BM'nin kayıt tutmaya başlamasından bu yana ilk kez uluslararası güçlerin eylemlerinde hiçbir sivil kayıp yaşanmadı. Çatışmanın artık neredeyse tamamen Afganlar arasında olduğu belirtildi.

Şiddetten özellikle kadınlar ve kızlar çok kötü etkileniyor. Raporun mide bulandırıcı olarak tanımladığı bir eğilim, her iki grup için de yılın altı ayı boyunca rekor seviyelere ulaştı. En şok edici olay, belki de Kabil'de bir kız okuluna düzenlenen ve çoğunluğu kız öğrenciler olan en az 85 kişinin öldüğü ve 200'den fazla kişinin yaralandığı saldırıydı.

Sivil kayıplardaki artış, ülke çapında artan istikrarsızlığa rağmen Ocak ve Haziran arasında istikrarlı bir şekilde düştüğü dört yıllık bir dönemi sonlandırıyor.

Doğaçlama mayınlar, üç ölüm ve yaralanmadan birden fazlasından sorumlu olan önde gelen can kaybı nedeniydi. Son zamanlardaki çatışmalar, Taliban'ın ele geçirdiği bölgelerde yollara ve evlerin içine daha fazla kişinin yerleştirilmesine yol açmış gibi görünüyor.

Helmand eyaletindeki çatışmalardan kaçan kadın ve çocuklar, gezici bir klinikte doktora görünmek için bekliyor. Fotoğraf: Elise Blanchard/AFP/Getty Images

BM, üzerlerine basan veya kazıp çıkaran herkes tarafından etkinleştirilme eğiliminde olduklarından, ayrım gözetmediklerini ve uluslararası hukuka göre yasadışı olabileceğini söyledi.

Raporda, "cihazların hükümet karşıtı unsurların kontrolü altındaki bölgelere giden yollara yerleştirildiği ve yakın zamanda terk ettikleri köylerdeki sivil evlerin içine ve çevresine bırakıldığı birçok olayı belgeledik" denildi.

Karada savaş, en yüksek ikinci can kaybına neden oldu ve Afganistan'ın kontrolü için verilen savaş kentsel alanlara taşınırsa rakamlar daha da tırmanabilir.

Raporda, "Mayıs ve Haziran aylarının en ölümcül aylarında savaş alanı eylemlerinin çoğu, şehirlerin dışında, nispeten düşük nüfus seviyelerine sahip bölgelerde gerçekleşti" dedi.

BM, nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu kentsel alanlarda yoğun bir askeri harekatın gerçekleştirilmesi halinde Afgan siviller için sonuçların felaket olabileceğinden ciddi şekilde endişe duyuyor” dedi.

Sivillerin isyancılar tarafından hedefli olarak öldürülmesi, ölümlerin üçüncü önde gelen nedeniydi ve bunu Afgan ordusunun hava saldırıları izledi. Yılın ilk altı ayındaki hava saldırılarının sayısı, 2020 seviyesinden üç kattan fazla artarak 4.250'den fazla göreve ulaştı ve bu saldırılardan kaynaklanan sivil kayıplar ikiye katlandı.

BM ayrıca Mayıs ve Haziran aylarında Taliban kontrolüne giren bölgelerdeki yıkım ve yağmalarla ilgili endişelerini de dile getirdi. Raporda, "sivil evler, okullar, klinikler, elektrik ve cep telefonu kuleleri, şehir su kaynakları, köprüler, dükkanlar ve konut apartman binaları" hedef alındı.

“Sivil mülkün kasıtlı olarak tahrip edilmesi olaylarının büyük çoğunluğu … yeni bir alanın kontrolünü ele geçirdikten sonra Taliban savaşçılarının suç ortaklığına atfedildi veya yapıldı.”

Lyons, Taliban ve Afgan liderlerini “müzakere masasında çabalarınızı yoğunlaştırmaya, Afgan-Afgan savaşını durdurmaya” çağırdı. Afgan halkını koruyun ve onlara daha iyi bir gelecek için umut verin.”

Emma Graham Harrison

Editör: TE Bilisim