Yeni bir rapor, ABD ve NATO güçleri ülkeyi terk etmeye hazırlanırken, Afganistan'da büyük ölçüde Taliban'a atfedilen şiddette bir artış olduğunu detaylandırdı.

BM uzmanları, Taliban isyancılarının hükümetle barış müzakerelerini kolaylaştırmak için Afganistan'daki şiddet seviyesini düşürme belirtisi göstermediğini ve 2020'deki "benzeri görülmemiş şiddet"in 2021'e taşınmasıyla askeri konumlarını koz olarak güçlendirmeye çalışıyor gibi göründüklerini söyledi. Cuma günü yeni bir rapor yayınlandı.

Uzmanlar paneli, Afganistan'daki şiddetin bir özelliği haline gelen ve hükümet yetkililerini, kadınları, insan hakları savunucularını ve gazetecileri hedef alan suikastların büyük çoğunluğundan Taliban'ın sorumlu olduğunu bildirdi . Açıklamada, bu saldırıların "hükümetin kapasitesini zayıflatmak ve sivil toplumu sindirmek amacıyla gerçekleştirildiği görülüyor" denildi.

BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan 22 sayfalık raporda panel, ABD ve NATO güçlerinin 2001'de ABD'ye yönelik terör saldırılarının yıldönümü olan 11 Eylül'e kadar geri çekilmesinin , “hava operasyonlarını daha az insansız hava aracıyla sınırlayarak Afgan güçlerine meydan okuyacağını” söyledi. ve radar ve gözetleme yetenekleri, daha az lojistik destek ve topçu ve ayrıca eğitimde bir aksama."

Taliban , 11 Eylül saldırılarının mimarı Usame bin Ladin'i barındırdığı için ABD liderliğindeki bir koalisyon tarafından 2001 yılında Afganistan'da iktidardan düşürüldü .

Washington'un Taliban ile arabuluculuk yaptığı ve Şubat 2020'de imzaladığı bir barış anlaşması, Amerikan birliklerini eve getirmeyi ve 1979'da eski Sovyetler Birliği'nden güçler tarafından Afgan işgalinin ardından kırk yıldan fazla süren amansız savaşları sona erdirmeyi amaçlıyordu.

Taliban ve Afgan temsilcileri arasındaki müzakereler geçen Eylül ayında Katar'ın Doha kentinde başladı ve bu yılın başlarında devam etti. Ancak Taliban 13 Nisan'da -Başkan Joe Biden'ın tüm ABD birliklerinin 11 Eylül'e kadar çekileceğini açıklamasından bir gün önce- tüm yabancı birlikler gidene kadar Afganistan'ın geleceğine karar verme amaçlı hiçbir konferansa katılmayacağını duyurdu.

Taliban'a karşı yaptırımları izleyen BM uzmanları, ayrılmalarına kadar daha fazla şiddet öngördü.

"Taliban söylemi ve ilkbahar savaş sezonu için aktif Taliban hazırlıklarına ilişkin raporlar, grubun bahar saldırısı duyurulsun veya duyurulmasın 2021 için askeri operasyonları artırma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor" dedi.

Uzmanlar ayrıca Afgan güçlerinin koalisyon desteği olmadan nasıl bir yol izleyeceğini sorguladı.

Afgan güçleri, uluslararası koalisyonun yakın hava desteğinin yardımıyla Taliban'ın birçok kazanımını başarıyla tersine çevirdi, ancak bunu ağır zayiat oranlarıyla başardılar" dedi. “Afgan güçlerinin onsuz nasıl bir performans göstereceklerini göreceğiz.”

Uzmanlar paneli, 2020'de azalması beklenen ancak bunun yerine ülkede Birleşmiş Milletler tarafından kaydedilen en yüksek seviyeye yükselen Afganistan'daki şiddetin korkunç bir resmini çizdi - 25.000'den fazla olay, 2019'a göre %10'luk bir artış .

Uzmanlar, Doha görüşmeleri başladığında şiddetin arttığını ve genellikle daha sakin geçen kış aylarında vaka oranlarının 2020 ilkbahar veya yazına göre daha yüksek olduğunu söyledi.

"1 Ocak ile 31 Mart arasında ülke genelinde kaydedilen 7,177 güvenlik olayı ile 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 61'lik bir artışı temsil eden, kış boyunca benzeri görülmemiş şiddet 2021'e taşındı" dedi.

Panel, yaklaşık 58.000 ila 100.000 arasında değişen tahminlerle, Taliban savaşçılarının sayısının sağlam kaldığını söyledi.

Panel, üyelerinin konuştuğu - hükümetler de dahil olmak üzere - birçok kaynağın, Taliban'ın 2020 savaş sezonunu "çeşitli eyalet başkenti çevresindeki boğazları daha da güçlendirmek için kullandığına inandığını söyledi. ”

Editör: TE Bilisim