Özel elçi Deborah Lyons, Güvenlik Konseyi'ni ekonomik ve sosyal çöküşü önlemek için yurtdışında dondurulan varlıkları serbest bırakmaya çağırıyor.

Birleşmiş Milletler, Afganistan'ın uluslararası toplumun "tamamen çöküş" riski altında olduğu konusunda uyardı, Taliban hükümetiyle ilgili endişelere rağmen Afganistan'a para akışını sürdürmenin bir yolunu bulamıyor.

Afganistan'ın yaklaşık 10 milyar dolarlık merkez bankası varlıkları şu anda yurtdışında donduruldu ve yeni yönetim üzerinde kilit kaldıraç olarak kabul ediliyor.

Ancak BM'nin Afganistan özel elçisi Deborah Lyons Perşembe günü Güvenlik Konseyi'ne, "ekonominin ve sosyal düzenin tamamen çökmesini önlemek için" parayı ülkeye sokmanın bir yolunun bulunması gerektiğini söyledi. para biriminin düşmesi, gıda ve yakıt fiyatlarında keskin bir artış ve özel bankalarda nakit eksikliği gibi krizler. Yetkililerin maaşları ödeyecek parası da yok” dedi.

Lyons 15'e verdiği demeçte, "Ekonominin birkaç ay daha nefes almasına izin verilmeli, bu da Taliban'a esneklik gösterme şansı ve bu sefer işleri farklı bir şekilde, özellikle insan hakları, cinsiyet ve terörle mücadele perspektifinden farklı şekilde yapma konusunda gerçek bir irade vermeli" dedi. - üye Konsey, fonların kötüye kullanılmamasını sağlamak için önlemler alınabileceğini söyledi.

ABD liderliğindeki yabancı bağışçılar, ABD'nin ülkedeki askerlerini 20 yıl sonra geri çekmesiyle parçalanan Afganistan hükümetinin kamu harcamalarının yüzde 75'inden fazlasını sağladı .

Başkan Yardımcısı Joe Biden'in yönetimi, insani yardım bağış açıktır ama merkez bankası varlıklarını çözülürken dahil herhangi bir doğrudan ekonomik hayat çizgisi, insanların güvenli bir geçiş sağlayan dahil Taliban'ın eylemlerine birliğini olacağını söylüyor söyledi bırakın . 100'den fazla yolcu taşıyan ilk sivil uçuş Kabil'den Perşembe günü Katar'a indi.

Uluslararası Para Fonu, Taliban'ın yeni acil durum rezervlerinde 440 milyon dolarlık bir miktara erişmesini de engelledi.

“Taliban uluslararası meşruiyet ve destek istiyor. Mesajımız basit: Her türlü meşruiyet ve desteğin kazanılması gerekecek," dedi kıdemli ABD'li diplomat Jeffrey DeLaurentis Güvenlik Konseyi'ne.

Ülkeye milyonlarca acil yardım teklif eden Rusya ve Çin, Afganistan'ın dondurulan varlıklarının serbest bırakılmasını savundu.

Çin'in BM Büyükelçi Yardımcısı Geng Shuang, "Bu varlıklar Afganistan'a aittir ve Afganistan için tehditler veya kısıtlamalar için kaldıraç olarak kullanılmamalıdır." Dedi.

Lyons'un uyarısı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ülkenin ekonomi daraldıkça evrensel yoksullukla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardığı sert bir raporun hemen ardından geldi . UNDP, 18 milyonluk ülkenin halihazırda dünyanın en fakir ülkelerinden biri olduğunu ve insanların yüzde 72'sinin günde bir dolardan fazla parayla geçinemediğini söylüyor.

Taliban ilerledikçe çöken ABD destekli hükümet tarafından atanan Afganistan'ın BM Büyükelçisi Ghulam Isaczai, Güvenlik Konseyi'ni “gerçekten kapsayıcı olmadıkça ve Afganistan'ın özgür iradesi temelinde oluşmadıkça Afganistan'daki herhangi bir hükümeti tanımamaya çağırdı. insanlar."

Lyons, Taliban'ın af vaatlerine rağmen güvenlik güçlerini misilleme amaçlı öldürdüğüne dair "güvenilir iddialar" olduğunu söyledi.

Ayrıca, Taliban'ın dünya örgütünün öncüllerine büyük ölçüde saygı duyduğunu söylemesine rağmen, BM'nin Afgan personelinin artan tacizi olduğunu söylediği şeyden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Taliban liderleri , ayrıntıya girmeden İslam hukuku uyarınca kadın haklarına saygı göstereceklerini söylediler .

Grup daha önce 1996 ve 2001 yılları arasında iktidardayken, kadınların çalışmasına izin verilmedi ve kızların okula gitmesi yasaklandı. Kadınlar örtünmek zorundaydı ve evden çıktıklarında bir erkek akraba onlara eşlik etmek zorunda kaldı.

Lyons, BM'nin kadınların yeniden bu tür kısıtlamalara maruz kaldığına dair artan raporlar aldığını söyledi.

“Bazı bölgelerde kızların eğitime erişimini kısıtladılar ve Afganistan'daki Kadın İşleri Bakanlığı'nı dağıttılar” diye ekledi.

BM, hiçbir ülke tarafından tanınmayan Taliban hükümeti olmasa da Pazartesi günü insani yardım için bir taahhüt konferansı planlıyor.

Destek çağrıları, Taliban'ın Salı günü adını verdiği ve hiçbir kadın ve terörizm iddialarıyla ilgili BM izleme listelerinde birkaç bakanın yer aldığı geçici bir hükümet hakkındaki yaygın endişelere rağmen geldi.

15 yaşındaki Malala Yousafzai, kızların eğitimini savunduğu için Pakistan'daki Taliban kolu tarafından başından vurularak öldürüldü.

Nobel ödüllü, küresel güçleri Taliban'a herhangi bir çalışma ilişkisinin kızların eğitimine bağlı olduğu konusunda “açık ve açık bir mesaj” göndermeye çağırdı.

“Kızların eğitimi için tek sesle konuşmak, Taliban'ı gerçek tavizler vermeye zorlayabilir. Bu sadece Afgan kadınları ve kızları için değil, bölge ve dünyamızın uzun vadeli güvenliği için de hayati önem taşıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim