BM mülteci ajansı, 1 Ocak'tan bu yana İran, Pakistan ve Tacikistan'a en az 35.400 Afgan mültecinin geldiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler'in mülteci ajansı, komşu ülkelerdeki on binlerce Afgan'ın, geçen ay Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinden sonra oraya sığınan uluslararası mülteci korumasına ihtiyaç duyduğunun düşünüldüğünü söylüyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yayınlanan verilere göre, 1 Ocak - 22 Temmuz 2021 arasındaki dönemde – Taliban'ın Afgan hükümetini devirmesinden hemen önce – yaklaşık 4.000 Afgan'ın İran, Pakistan ve Tacikistan'da yeni mülteciler haline geldiği tahmin ediliyordu.

BM ajansının Çarşamba günkü son raporunda, bu sayının 22 Eylül'e kadar neredeyse dokuz kat artarak 35.400'e yükseldiğini söyledi.

Ajansın son Afganistan durum raporunda , “Pakistan ve İran'da UNHCR'ye yaklaşan Afgan yeni gelenlerin çoğunluğunun büyük çoğunluğunun belgesi yok ve UNHCR tarafından görüşülen Afgan yeni gelenlerin büyük çoğunluğunun Afganistan'ı güvenlikle ilgili nedenlerle terk ettiğini bildirdi ” diyor.

Afganlar, Pakistan'ın Belucistan eyaletindeki bir sınır kasabası olan Chaman'ın eteklerinde İslamabad merkezli bir yardım kuruluşu tarafından dağıtılan yiyecekleri almak için toplanıyor [AP Photo]

Verilere göre bu yıl İran'a en az 19.300 yeni Afgan mülteci giriş yaptı, 10.800'ü Pakistan'a ve 5.300'ü Tacikistan'a gitti, gerçek rakamların daha yüksek olabileceğini de sözlerine ekledi.

UNHCR son günlerde bölgesel hükümetleri, ülkede istikrar sağlanmadığı takdirde Afganistan'dan kitlesel mülteci hareketini ateşleyen bir insani kriz olasılığı konusunda uyardı.

Ancak şimdiye kadar UNHCR, bölge ülkelerine sığınan Afganların sınır hareketlerinin sınırlı olduğunu söyledi.

Geçen hafta, UNHCR başkanı Filippo Grandi durumu incelemek ve Pakistanlı yetkililerle Afganistan'daki durum ve Pakistan'ın devam eden yardım operasyonlarına verdiği destek hakkında görüşmelerde bulunmak için Afganistan'ı ve komşu Pakistan'ı ziyaret etti.

Grandi, dünya güçlerini, temel kamu hizmetlerinin yürütülmesini kolaylaştırmak veya bir yönetişim “patlaması” olasılığıyla yüzleşmek için Taliban hükümetiyle ilişki kurmaya çağırdı .

Uluslararası toplumun Afganistan'ın işleyişini sağlamak için gerekli yönü, gerekli yolları bulması önemlidir" dedi.

"Afganistan'da bir patlama olduğu için, örneğin sağlık veya eğitim gibi kamu hizmetlerinin çökmesi, devlet işlevini yitirirse, bu insani olmaktan çok daha büyük bir krize yol açacaktır."

"Afganistan'da bir patlama olduğu için, örneğin sağlık veya eğitim gibi kamu hizmetlerinin çökmesi, devlet işlevini yitirirse, bu insani olmaktan çok daha büyük bir krize yol açacaktır."

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki Afgan mülteciler UNHCR ofisinin önünde protesto gösterisi yaptı [File: Manish Swarup/AP]

En son UNHCR raporu, Afganların özellikle düzensiz kara yolları üzerinden İran'a yönelik hareketlerinin artmasına rağmen, potansiyel mültecilerin Pakistan'a hareketinin bu sınırdaki hareketin “normal seviyelerinin üzerinde görülmediğini” söylüyor.

Afganistan aynı zamanda ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin (IDP'ler) kitlesel hareketleriyle boğuşmaya devam ediyor ve 3,5 milyondan fazla kişi ülke içindeki diğer bölgelere göç etti.

Bunlardan 340.000'den fazlası son iki ayda kaçtı ve bu, Taliban'ın Afgan hükümetine karşı kampanyasının yoğunlaşması ve ardından 15 Ağustos'ta ülkenin başkentini ele geçirmesiyle aynı zamana denk geldi.

Editör: TE Bilisim