Pazartesi günü sanal Dünya Ekonomik Forumu'na hitap eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri  António Guterres , dünya ve iş dünyası liderlerine “eylemde küresel dayanışmanın eksik olduğunu” söyledi.

COVID-19 pandemisi nedeniyle, Forum, Davos Gündemi başlığı altında önümüzdeki yıl boyunca bir dizi çevrimiçi genel kurul ve tartışma için İsviçre'nin Davos kentindeki yıllık toplantısını ikinci kez rafa kaldırdı. 

New York'tan konuşan Bay Guterres, bu yılki etkinliğin “ ekonomiler, insanlar ve gezegenimiz için son derece zor bir dönemin gölgesinde ” gerçekleştiğini söyledi .

BM'nin geçen hafta yayınlanan amiral gemisi ekonomik tahminine göre   , dünya felç edici bir ekonomik krizin derinliklerinden çıkıyor, ancak toparlanma kırılgan ve dengesiz olmaya devam ediyor. 

Kalıcı işgücü piyasası zorlukları, tedarik zinciri kesintileri, artan enflasyon ve yaklaşan borç tuzakları ile birlikte, toparlanma şimdi büyük ölçüde yavaşlıyor.

BM başkanı, "Son iki yıl basit ama acımasız bir gerçeği gösterdi - birini geride bırakırsak, herkesi geride bırakırız" dedi. 

Aşı eşitliği

Genel Sekreter daha sonra Forumdaki tüm katılımcıları üç acil alana odaklanmaya çağırdı. 

İlki, salgınla eşitlik ve adaletle yüzleşmek olduğunu açıkladı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO )  geçen yılın sonuna kadar tüm ülkelerdeki  insanların yüzde 40'ını ve bu yılın ortasına kadar yüzde 70'ini aşılamayı hedeflediğini  hatırlatan Guterres, dünyanın yakın bile olmadığını söyledi.

Aslında, yüksek gelirli ülkelerdeki aşı oranlarının Afrika ülkelerinden "utanç verici bir şekilde" yedi kat daha yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Aşı eşitliğine odaklanmanın yanı sıra, dünyanın her ülkede izleme, erken teşhis ve hızlı müdahale planlarına yapılan yatırımlarla bir sonraki pandemiye hazırlanması gerektiğini savundu. 

DSÖ'nün otoritesinin de güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Bu yıl Davos'taki toplantının yerini bir dizi çevrimiçi etkinlik aldı

Bu yıl, Davos'taki toplantının yerini WEF/Benedikt von Loebell tarafından bir dizi çevrimiçi etkinlik aldı.

Küresel finansal revizyon

Acil eylem gerektiren ikinci alan ise küresel finans sistemidir.

Guterres, “ Küresel finansal sistemde reform yapmamız gerekiyor, bu yüzden tüm ülkeler için çalışıyor ” dedi. "Bu kritik anda, dengesiz bir toparlanmayı taşa yerleştiriyoruz."

On kurtarma dolarından sekizinden fazlası gelişmiş ülkelerde harcanırken, BM başkanı düşük gelirli ülkelerin büyük bir dezavantajda olduğuna inanıyor. 

“Bir nesildeki en yavaş büyümelerini yaşıyorlar ve ne yazık ki yetersiz ulusal bütçelerle kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar” dedi. 

Guterres rekor düzeyde enflasyona, daralan maliyeye, yüksek faiz oranlarına ve yükselen enerji ve gıda fiyatlarına işaret ederek, bunların başta düşük ve orta gelirli ülkeler olmak üzere dünyanın her köşesini vurduğunu söyledi. 

Ona göre, “ küresel finans sistemi en çok ihtiyaç duydukları anda onları yüzüstü bıraktı .”

Amaca uygun

Bu ulusların “yükselen borçlar ve fahiş faiz oranlarıyla zincire vurulduklarına” ve artan yoksulluk, işsizlik ve kalkınma kayıplarına rağmen borçtan kurtulmaya uygun olmadığına inanıyor. 

Amaca uygun bir sisteme duyulan ihtiyacı vurgulayan BM başkanı, acil borç yeniden yapılandırması, uzun vadeli borç mimarisinde reformlar ve Borç Tedavisi için Ortak Çerçeve'nin orta gelirli ülkeleri kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.

Bay Guterres ayrıca hükümetlerden ve kurumlardan yatırım risklerini ölçmek, yolsuzluk ve yasadışı finansal akışları ele almak ve vergi sistemlerinin “adil ve eşitsizlikleri gerçekten azaltacak şekilde tasarlanmasını” sağlamak için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın ötesine geçmelerini istedi.

Genel Sekreter için ilk öncelik, hedeflenen kömürün aşamalı olarak kaldırılması olmalıdır.

Genel Sekreter için ilk öncelik, Unsplash/Markus Spiske tarafından hedeflenen kömürün aşamalı olarak kaldırılması olmalıdır.

Gerçek iklim eylemi

Genel Sekreter tarafından vurgulanan üçüncü ve son alan, gelişmekte olan ülkelerde iklim eylemiydi. 

Tüm gelişmiş ülkeler, 2030 yılına kadar emisyonları büyük ölçüde azaltma sözlerini tutsalar bile, küresel emisyonlar, 1.5 derece hedefini ulaşılabilir tutmak için hala çok yüksek olacaktır. 

BM destekli araştırmalara göre, dünyanın  bu on yılda küresel emisyonlarda yüzde 45'lik bir azalmaya ihtiyacı var  , ancak 2030 yılına kadar yüzde 14 oranında artacak. 

Bay Guterres, 1,2 derecelik ısınmanın “zaten yıkıcı sonuçlar ve dolar ve umutsuzlukla ölçülen yükselen fiyat etiketleri getirdiğini” savundu.

Son yirmi yılda, iklimle ilgili felaketlerin ekonomik bedeli yüzde 82 oranında arttı. Daha geçen yıl, aşırı hava koşulları 120 milyar dolarlık sigortalı kayıplara neden oldu ve 10.000 kişiyi öldürdü. 

2020'de iklim şokları, savaş ve şiddet nedeniyle yerinden edilenlerden üç kat daha fazla, 30 milyon insanı evlerini terk etmeye zorladı. Ve bir milyar çocuk, iklim değişikliğinin etkilerinden muzdarip olma konusunda son derece yüksek bir risk altındadır. 

Bay Guterres, "Bu gemiyi tersine çevirmek, büyük emisyon salan her ülkede, hükümetlerden ve işletmelerden büyük bir irade ve yaratıcılık gerektirecektir" dedi. 

Genel Sekreter António Guterres, Dünya Ekonomik Forumu'na hitap ediyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres , BM Photo/Eskinder Debebe tarafından Dünya Ekonomik Forumu'na hitap ediyor.

Öncelikler

Genel Sekreter için ilk öncelik, hedeflenen kömürün aşamalı olarak kaldırılması olmalıdır. Yeni kömür santralleri kurulmamalıdır. 

Endonezya ve Vietnam Hükümetleri kömürden çıkma ve yenilenebilir enerjiye geçme niyetlerini açıkladılar. Güney Afrika artık kömürün ötesine geçmek için adil bir enerji geçiş ortaklığına sahip. 

Geçen hafta, BM başkanı, net sıfır hedefi etrafında 130 trilyon dolardan fazla harekete geçen bir grup olan Net Zero için Glasgow Mali İttifakı'nın bir toplantısına katıldı. 

Ona göre ittifak “altın standardı belirledi” ve “tüm finansal sistem onların liderliğini takip etmeli”.

Bay Guterres, bu alanların üçünde de  uluslararası toplumun küresel iş dünyasının desteğine, fikirlerine, finansmanına ve sesine ihtiyacı olduğunu savundu. 

Ona göre, dünya "on milyonlarca insanı yoksulluk, yoksulluk ve sağlıksız yaşamlara mahkum etmeye devam eden eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri tekrarlamaya gücü yetmez."

“Zenginler ve fakirler arasında duvarlar inşa etmeye devam edemeyiz”, diye bitirdi. 

Editör: TE Bilisim