3 Eylül 2020 Perşembe günü COVID-19'dan sürdürülebilir kurtarma konulu sanal bir toplantıda bakanlara hitap eden BM başkanı, dünyanın iki acil krizle karşı karşıya olduğunu söyledi: COVID-19 ve iklim değişikliği. 

Bir video mesajında , "Bu anın insanlar ve gezegen için gerçek bir dönüm noktası olacağı ümidiyle her ikisinin de üstesinden gelelim ve gelecek nesilleri bırakalım" dedi . 

Herhangi bir yatırım planında kömürlü termik santralin mantıklı bir durumu yoktur - Genel Sekreter Guterres

Japonya Hükümeti tarafından düzenlenen bakanlar toplantısına çeşitli ülkelerden üst düzey yetkililerin yanı sıra gençlik grupları, sivil toplum kuruluşları, işletmeler ve yerel yönetimlerden temsilciler katıldı. 

Buna paralel olarak, iklim ve çevre politikalarını ve COVID-19'dan kurtarmaya yönelik eylemleri gösteren bir çevrimiçi portal başlatıldı. Redesign 2020 Platform COP26 için irade elde etmenizi sağlamakla ivme, tahakkukunu iklim değişikliği ile ilgili ilerleme BM konferansı, 2021 yılında yapılacak. 

Yenilenebilir enerji daha ucuz ve daha verimli 

Genel Sekreter , yeşil işlere yatırım da dahil olmak üzere sürdürülebilir bir toparlanma için iklim açısından olumlu altı eylemi özetledi ; kirleten endüstrilerden kurtulmak; fosil yakıt sübvansiyonlarının sona erdirilmesi; tüm mali ve politika kararlarında iklim riskinin muhasebeleştirilmesi; Birlikte çalışma; ve - en önemlisi - kimseyi geride bırakmamak. 

Ülkeler, yenilenebilir enerji kullanımını artırarak emisyonları düşürebilir.

Bay Guterres, temiz enerjinin daha fazla iş, daha temiz hava, daha iyi sağlık ve daha güçlü ekonomik büyüme getirdiğini fark ederek hükümetler ve işletmelerin kendilerine doğru yöneldiğinden söz etti. 

Bazıları Japonya'da da dahil olmak üzere dünyanın en büyük yatırımcıları fosil yakıtları terk ediyor çünkü yenilenebilir kaynaklar daha ucuz ve daha verimli, diye devam etti:  

"Yakında mahsur kalan varlıklar haline gelecek olan kömür santrallerinde para yakmanın ekonomik bir anlam ifade etmediğini anlıyorlar." 

BM başkanı ayrıca tüm ülkeleri, özellikle de en büyük sanayileşmiş ülkeler grubu olan G20 üyelerini, 2050'den önce nötr karbon taahhüt etmeye çağırdı. Onları "daha iddialı" ulusal olarak belirlenmiş katkılar (NDC'ler) ve uzun vadeli katkılar sunmaya çağırdı. COP26'dan önceki stratejiler, sıcaklık artışını 1,5 derece Santigrat ile sınırlandırma hedefiyle uyumluydu. 

Japonya bir dünya lideri olabilir 

Japonya'nın birçok alandaki teknolojik gelişimini tanıyan Genel Sekreter, ülkenin sürdürülebilir ve dirençli toparlanma konusunda dünya lideri olabileceğini söyledi. 

Japonya'yı kömür santrallerine yatırımı durdurmaya ve yenilenebilir kaynaklardaki payını artırmaya çağırdı. 

Bay Guterres, "Japonya'nın kömürlü termik santrallerin dış finansmanını sona erdireceğini, 2050'den önce karbon nötrlüğünü taahhüt edeceğini, yerli kömür kullanımı için erken bir çıkış geçişi sağlayacağını ve yenilenebilir enerjinin payını önemli ölçüde artıracağını umuyorum" dedi. 

Bir fırsat penceresi 

Toplantıda konuşan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ( UNFCCC ) İcra Sekreteri Patricia Espinosa, COVID-19 ile iklim krizinin yakınsamasının yalnızca salgından kurtulmak için değil, aynı zamanda daha iyi bir gelecek inşa et.  

Hükümetleri, yeni karbon yoğun altyapılardan uzaklaşmaya çağırdı. " Koronavirüsün yayılmasını önlemek, pandemiye en etkili yaklaşım oldu, bu nedenle gelecekteki emisyonları önlemek, iklim değişikliğini ele almak için en etkili yaklaşım" dedi. 

Koordineli bir küresel çabanın önemini vurgulayarak, herkesi COVID-19'dan kurtulmak, iklim değişikliği gündeminde ilerleme kaydetmek ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için "çok taraflılığın gücünü kucaklamaya" çağırdı. 

G20 için beş maddelik gündem

G20 dışişleri bakanlarının COVID kriziyle ilgili acil bir toplantısına konuşan Bay Guterres, pandeminin "benzeri görülmemiş kilitlemeler, seyahat askıları ve sınırlar arasında sınırlı hareketi" zorladığını belirterek, "mevcut hareket kısıtlamalarının bazılarının daha uzun süre dayanabileceğine dair endişelerin arttığını" sözlerine ekledi.

Tartışma için “beş odak alanı” işaretledi ve önce bilimsel kanıtlara dayanarak seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla ilgili ortak nesnel kriterler üzerinde anlaşma sağlamaya çağırdı.

İkinci olarak, BM başkanı, özel sektörle yakın koordinasyon içinde güvenli seyahati destekleyen sistemlere ve uygulamalara yatırım yapılması çağrısında bulundu. 

Üçüncüsü, önleyici tedbirlerde daha iyi koordinasyon çağrısında bulundu - "özellikle, virüsün yayılmasını önlemek ve artan hareketliliğin potansiyel etkilerinin etkili kontrolüne izin vermek için test ve izlemenin daha sistematik kullanımı ve diğer kanıtlanmış eylemler."

Daha sonra, uluslararası insan haklarına ve mülteci hukukuna tam saygının önemini vurguladı ve ayrıca gelecekteki aşıların küresel sağlık, küresel hareketlilik ve küresel ekonomik iyileşmeyi destekleyerek "her yerde erişilebilir ve uygun fiyatlı bir küresel kamu malı olarak kabul edileceği konusunda anlaşma çağrısında bulundu.

"Tüm eylemler, insan onurunu korumayı sınır ötesi politikalar için yol gösterici ilke olarak kabul etmelidir."  

Tek yön, birlikte

İki önemli cephede “gidecek uzun bir yol” olduğunu söyledi: “Birincisi, pandemiyle birlikte mücadele etme kapasitemizde. Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) tavsiyesi büyük ölçüde göz ardı edilerek, her ülke kendi stratejisini izlediğinde sonuçları gördük. 

"Ülkeler farklı yönlere gittiğinde virüs her yöne gidiyor" diye konuştu.

"İkincisi, pandeminin maruz kaldığı ekonomik ve sosyal etkilere ve altta yatan kırılganlıklara yanıt verecek etkin bir uluslararası dayanışmadan hâlâ yoksunuz."  

Her zamankinden daha fazla, etkili uluslararası dayanışmanın anahtar olduğunu söyledi - "ve uyumlu G20 eylemi - bu öncelikli alanları ilerletmek ve herkes için daha kapsayıcı, dirençli ve sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için."

Editör: TE Bilisim