Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres,  "Afganistan'da ortaya çıkan bir kabus"  tan bahsederken,  Perşembe günü dünyanın "Afgan halkına yardım etmek için zamana karşı bir yarış içinde" olduğu konusunda uyardı .

Sadece iki gün önce,  Birleşmiş Milletler  tek bir ülke için şimdiye kadarki en büyük insani yardım çağrısını başlattı  ve bu yıl 5 milyar dolardan fazla paraya ihtiyaç duydu.

New York'ta gazetecilere konuşan BM şefi, temyizin ölçeğinin "umutsuzluğun ölçeğini yansıttığını" söyledi.

"Bebekler kardeşlerini beslemek için satılıyor. Yetersiz beslenen çocuklarla dolup taşan donmuş sağlık tesisleri. İnsanlar ısınmak için eşyalarını yakıyor. Ülke genelinde geçim kaynakları kayboldu.”

Şu anda Afganistan nüfusunun yarısından fazlası hayat kurtaran yardıma muhtaç.

Uluslararası toplumun daha uyumlu bir çabası olmadan Bay Guterres, “ Afganistan'daki hemen hemen her erkek, kadın ve çocuk şiddetli yoksullukla karşı karşıya kalabilir ” dedi. 

'Muhteşem sonuçlar'

Genel Sekretere göre, uygun şekilde finanse edildiğinde, yardım operasyonu “şaşırtıcı sonuçlar” elde etme kapasitesine sahip.

Geçen yıl,  BM ve insani yardım ortakları, bir önceki yıla göre yüzde 60'ın üzerinde bir artışla ülke genelinde 18 milyon kişiye ulaştı .

Bu işçilerin artık yıllardır yasak olan bölgelere ve topluluklara erişimi var, ancak insani yardım operasyonlarının daha fazla paraya ve daha fazla esnekliğe ihtiyacı var. 

Bay Guterres, “Donma sıcaklıkları ve donmuş varlıklar Afganistan halkı için ölümcül bir kombinasyon” diye uyardı.

BM başkanı, paranın hayat ve ekonomiyi kurtarmak için kullanılmasını engelleyen kural ve koşullara da işaret ederek, bunların askıya alınması gerektiğini savundu. 

"Uluslararası fonların kamu sektörü çalışanlarının maaşlarını ödemesine ve Afgan kurumlarının sağlık, eğitim ve diğer hayati hizmetleri sunmasına yardımcı olmasına izin verilmeli" dedi.

'Yaratıcı düzenlemeler'

Bay Guterres, Güvenlik Konseyi'nin  Aralık ayında ülkeye yönelik yaptırım rejimine insani bir istisna getirmesini de  memnuniyetle karşıladı.

Kararın, finansal kurumlara ve ticari aktörlere, yaptırımları ihlal etme korkusu olmadan insani yardım operatörleriyle ilişki kurmaları için yasal güvence sağladığına inanıyor.

Ekonomik çöküşü önlemek için Genel Sekreter, Afganistan Merkez Bankası'nın işlevinin korunması gerektiğine inanıyor. Bunun da ötesinde, döviz rezervlerinin koşullu serbest bırakılması için bir yol belirlenmelidir. 

Ona göre,  Birleşmiş Milletler "yaratıcı yetkilendirilmiş düzenlemeler yoluyla" ekonomiye nakit enjekte etmek için adımlar atıyor , ancak bu "kovada bir damla". 

Genel Sekreter daha sonra, Dünya Bankası tarafından oluşturulan Afganistan Yeniden Yapılanma Güven Fonu'nun (ARTF) olumlu bir örneğini vurguladı. 

Daha geçen ay kurum, BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) ve Dünya Gıda Programı ( WFP ) operasyonlarını finanse etmek için bu fondan 280 milyon dolar transfer etti .

“Umarım kalan 1,2 milyar doları aşan kaynaklar, Afganistan halkının kışı atlatmasına yardımcı olmak için kullanılabilir hale gelir” dedi. 

Temyiz

Uluslararası topluluğa hitap ederken, Genel Sekreter Taliban liderliğine “eşit derecede acil bir savunma” yaptı ve onlardan kadınların ve kızların temel insan haklarını tanımalarını ve korumalarını istedi. 

“Afganistan genelinde kadınlar ve kızlar ofislerden ve sınıflardan kayıp. Bir nesil kız, umutlarının ve hayallerinin paramparça olduğunu görüyor. Kadın bilim adamları, avukatlar ve öğretmenler kilit altında tutuluyor, tüm ülkeye ve hatta dünyaya fayda sağlayacak beceri ve yetenekleri boşa harcıyor.”

“ Hiçbir ülke, nüfusunun yarısının haklarını inkar ederek gelişemez ” dedi. 

Editör: TE Bilisim