Dünyanın "büyük tehlikede" olduğuna dair uyarıda bulunan Birleşmiş Milletler başkanı, liderlerin üç yıl içinde ilk kez yüz yüze bir araya gelmelerinin çatışmalar ve iklim felaketleri, artan yoksulluk ve eşitsizlik ile mücadele etmesi ve bölünmeleri ele alması gerektiğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana daha da kötüleşen büyük güçler arasında.

Salı günü liderler toplantısının başlamasına yol açan konuşmalarda ve açıklamalarda, Genel Sekreter Antonio Guterres, yalnızca “tam anlamıyla yanmakta olan” gezegeni kurtarmakla kalmayıp, devam eden COVID- 19 pandemi. Ayrıca, eğitim, sağlık ve kadın hakları için kaybedilen zemini gören “gelişmekte olan ülkelerin toparlanması için finansmana erişim eksikliğine - bir nesilde görülmeyen bir krize” işaret etti.

Guterres, "dünyanın durumu" konuşmasını Salı günkü yıllık üst düzey küresel toplantının açılışında yapacak. BM sözcüsü Stephane Dujarric, bunun “jeopolitik bölünmelerin hepimizi riske attığı” bir dünya için “sağduyulu, sağlam ve çözüm odaklı bir karne” olacağını söyledi.

Dujarric Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, "Açıklamalarında şeker kaplama olmayacak, ancak umudun nedenlerini sıralayacak" dedi.

Dünya liderlerinin 77. Genel Kurul toplantısı, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk büyük savaşının - küresel bir gıda krizini tetikleyen ve büyük güçler arasında Soğuk Savaş'tan beri görülmemiş bir şekilde çatlaklar açan Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın - gölgesinde toplanıyor. 

Yine de yaklaşık 150 devlet ve hükümet başkanı en son konuşmacılar listesinde yer alıyor. Bu, gezegenin parçalanmış durumuna rağmen, Birleşmiş Milletler'in cumhurbaşkanları, başbakanlar, hükümdarlar ve bakanların yalnızca görüşlerini iletmekle kalmayıp aynı zamanda küresel gündemdeki zorlukları tartışmak için özel olarak bir araya geldikleri kilit toplanma yeri olmaya devam ettiğinin bir işaretidir -- ve umarım biraz ilerleme kaydeder.

Pek çokları için bu gündemin başında: Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgali, bu sadece küçük komşusunun egemenliğini tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda ülkenin şu anda Rusya işgali altındaki güneydoğu bölgesinde Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde bir nükleer felaket korkusu uyandırıyor.

Birçok ülkedeki liderler, daha geniş bir savaşı önlemeye ve Avrupa'da barışı yeniden sağlamaya çalışıyor. Ancak diplomatlar bu hafta herhangi bir atılım beklemiyorlar.

Ukrayna ve Rusya'dan önemli tahıl ve gübre ihracatının kaybı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde bir gıda krizini ve diğer birçok ülkede enflasyon ve artan yaşam maliyetini tetikledi. Gündemin üst sıralarında bu konular var.

Pazartesi günü, aşırı yoksulluğu sona erdirmek, tüm çocuklar için kaliteli eğitim sağlamak ve cinsiyet eşitliğini sağlamak da dahil olmak üzere 2030 için BM hedeflerini tanıtmak için bir toplantıda Guterres, dünyanın birçok acil tehlikesinin “uzun vadeli kalkınma önceliklerimizi bir kenara koymayı cazip hale getirdiğini” söyledi. ”

Ancak BM başkanı, aralarında eğitim, onurlu işler, kadınlar ve kızlar için tam eşitlik, kapsamlı sağlık hizmetleri ve iklim kriziyle mücadele için eylem gibi bazı şeylerin bekleyemeyeceğini söyledi. Kamu ve özel finansman ve yatırım ve her şeyden önce barış çağrısında bulundu.

Editör: Güven BOĞA