Genel Sekreter  António Guterres , Pazartesi günü Nijerya'nın Zamfara Eyaletinde hafta sonu gerçekleştirilen ve çok sayıda sivilin öldürüldüğü “korkunç” saldırıları şiddetle kınadı.  

Haber ajanslarına göre, geçen hafta askeri hava saldırılarının ardından silahlı haydutların saldırılarında tahminen 200 kişi öldü ve 10.000 kişi yerinden oldu. 

Bir de  açıklamada , BM başkanı için Nijeryalı çağrıda, kurbanlarının ailelerine yaptığı içten taziyelerini “adalet bu iğrenç suçların sorumlularının getirmekte yedek hiçbir çaba.” 

Bay Guterres ayrıca terörizm, şiddet içeren aşırılıkçılık ve organize suçla mücadelelerinde Birleşmiş Milletler'in Nijerya Hükümetine ve halkına dayanışmasını ve desteğini yeniden teyit etti.  

Kaçırma ve şiddet suçlarında artış 

Kuzeybatı Nijerya, 2020'nin sonlarından bu yana kitlesel kaçırma ve diğer şiddet suçlarında keskin bir artış gördü. 

Nisan 2021 yılında, BM Mülteciler Ajansı ( UNHCR )  uyardı  Ekim ayında, BM Dünya Gıda Programı (güvensizlik o yıl Çad Gölü havzasında büyük bir insani acil oluşturduk ve bazı 3.300.000 kişiyi kökünden sökülmüş ve WFP )  uyardı  o ailelerin bu ülkenin bu bölümünde “açlığın kapısını çalıyordu”.  

Çatışmalardan etkilenen Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde yaklaşık 4,4 milyon insan akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldı. Bir milyondan fazla çocuk zaten yetersiz besleniyor.  

Yine geçen yıl, okullarda bir dizi saldırı ve kaçırma olayının ardından, bir düzineden fazla BM tarafından atanan bağımsız uzman  , gençlerin travma yaşamasına yardımcı olmak için çok az şey yapıldığı konusunda uyardı  ve ülkedeki BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) temsilcisi, Peter Hawkins,   bu tür olayların birçokları için “bir yaşam biçimi” haline geldiğini açıkladı .  

Aileleri ve yetkilileri rehinelerini fidye ödemeye zorlayarak hızlı para kazanmayı uman haydutlar, genellikle Devlet kontrolünün hemen dışındaki ve genellikle kırsal alanlardaki kurumları hedef alıyor. 

Editör: TE Bilisim