BM Genel Sekreteri António Guterres Salı günü yaptığı açıklamada, nükleer silahların “ülkelerin sorunları diyalog ve işbirliği yoluyla çözemediklerinin ölümcül bir hatırlatıcısı” olduğunu söyledi ve uluslararası toplumu bu silahlardan tamamen vazgeçmeye çağırdı.  

BM Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşmasına Taraf Devletlerin Birinci Toplantısı'na bir video mesajında , "Bu silahlar sahte güvenlik ve caydırıcılık vaatleri sunuyor - yalnızca yıkım, ölüm ve sonsuz eşiği garanti ediyor", "Onlar bizi yok etmeden önce bu silahları yok edelim" dedi.

'Yok etme tarifi' 

BM şefi, İkinci Dünya Savaşı sırasında bu iki büyük Japon kentine yapılan atom bombalarına atıfta bulunarak, Hiroşima ve Nagazaki'nin “korkunç derslerinin” hafızalardan silindiğini söyledi.   

Bununla birlikte, dünya genelinde hala 13.000'den fazla nükleer silah bulundurduğu için, “bir zamanlar düşünülemez olan nükleer çatışma ihtimali şimdi yeniden olasılık alanına döndü” diye uyardı. 

“Jeopolitik gerilimler ve güvensizlikle dolu bir dünyada, bu bir imha reçetesidir. Bir avuç devlet tarafından kullanılan nükleer silahların gezegenimizdeki tüm yaşamı tehlikeye atmasına izin veremeyiz. Kıyamet kapısını çalmayı bırakmalıyız” dedi. 

Sayın Guterres katılımcılara, Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nın nükleer silahların olmadığı bir dünya ortak arzusuna doğru önemli bir adım olduğunu söyledi. 

Nükleer silahları veya diğer nükleer patlayıcı cihazları geliştirme, test etme, üretme, üretme, edinme veya stoklama gibi nükleer silahlarla ilgili her türlü faaliyeti yasaklar. 

Anlaşma Temmuz 2017'de kabul edildi ve Ocak 2021'de yürürlüğe girdi. 86 ülke tarafından imzalandı ve 65 ülke tarafından onaylandı. 

Nükleersiz dünya 

Genel Sekreter,  Viyana'daki toplantıya hükümetler, sivil toplum grupları ve diğer gözlemcilerin katılarak, “silahsızlanmanın herkesin işidir, çünkü hayatın kendisi herkesin işidir” şeklindeki temel gerçeği yansıttığını söyledi.

Orada alınan kararların, Antlaşma'nın küresel silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarının temel bir unsuru olarak konumunu güçlendirmeye yardımcı olacağını ekleyerek, daha fazla ülkenin gemiye katılmaya ikna edileceğini umduğunu da sözlerine ekledi. 

Bu belayı ancak dayanışma içinde birleştirerek ortadan kaldırabilir ve herkes için daha iyi, daha barışçıl ve güvene dayalı bir dünya inşa etme işine geri dönebiliriz.” 

Editör: TE Bilisim