BM insan hakları şefi, dünya genelinde acilen ele alınması gereken kötüleşen ekolojik durum konusunda uyarıyor.

Birleşmiş Milletler, çevresel tehditlerin dünya çapındaki çatışmaları kötüleştirdiği ve yakında insan haklarına yönelik en büyük sorunu oluşturacağı konusunda uyardı.

BM hakları şefi Michelle Bachelet Pazartesi günü yaptığı açıklamada, iklim değişikliği, kirlilik ve doğa kaybının insan haklarını ciddi şekilde etkilediğini, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin gerekli önlemleri almadığını söyledi.

Bachelet, “Birbiriyle bağlantılı kirlilik, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik krizleri, çatışmaları, gerilimleri ve yapısal eşitsizlikleri artırarak ve insanları giderek daha savunmasız durumlara zorlayarak tehdit çarpanları olarak hareket ediyor” dedi.

"Bu çevresel tehditler yoğunlaştıkça, çağımızın insan haklarına yönelik en büyük tek zorluğu oluşturacaklar."

Yorumlar, Bachelet'in Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nin 48. oturumunun açılış oturumunda sunduğu küresel güncellemenin bir parçası olarak geldi.

Eski Şili cumhurbaşkanı, çevresel tehditlerin “yeterli gıda, su, eğitim, barınma, sağlık, kalkınma ve hatta yaşamın kendisi de dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki hakları doğrudan ve ciddi şekilde etkilediğini” ve en çok yoksul uluslara zarar verdiğini söyledi.

BM hakları şefi, Sibirya ve Kaliforniya'daki yangınlar ve Çin, Almanya ve Türkiye'deki seller de dahil olmak üzere “öldürücü iklim olaylarını” gösterdi. Bachelet, şiddetli kuraklıkların ayrıca milyonlarca insanı sefalete, açlığa ve yerinden olmaya zorlayabileceği konusunda uyardı.

Bu nedenle çevresel krizi ele almak “insani bir zorunluluk, insan hakları zorunluluğu, barışı inşa etme zorunluluğu ve kalkınma zorunluluğudur”.

“Ayrıca yapılabilir” diye ekledi.

Bachelet'in ofisi, 31 Ekim'de Glasgow'da başlayacak 12 günlük COP26 iklim müzakerelerinde daha iddialı iklim taahhütleri için bastırıyor.

Paris iklim anlaşmaları; "COVID-19 salgınının çevre dostu projelere odaklanma fırsatı sunmasına rağmen, üye devletlerin Sözleşme kapsamında verilen taahhütleri finanse etme ve uygulamadaki başarısızlığı nedeniyle “bu, ne yazık ki tutarlı ve sağlam bir şekilde üstlenilmeyen bir değişimdir”.

BM hakları şefi, "Çıtayı daha yükseğe koymalıyız - aslında ortak geleceğimiz buna bağlı" dedi.

Editör: TE Bilisim