Ekosistemlerin yok edilmesini engelleme konusunda anlaşmaya varmayı amaçlayan Kunming zirvesinde daha fazla gecikme olacağı korkusuyla uyarı geldi.

BM koruma zirvesi için müzakerelerin eş başkanı, görüşmelerde üçüncü bir gecikmeden korkarak, dünyanın doğanın tahribatını durdurmak için iddialı bir anlaşmaya varmak için zamanının tükenmekte olduğu konusunda uyardı.

Müzakereciler, Ekim ayında Çin'in Kunming kentinde, son on yılın en büyük biyoçeşitlilik zirvesi olan Cop15 için bir araya gelecek ve vahşi yaşamın yok olmasını ve gezegenin ekosistemlerinin insan yapımı yıkımını önlemek için umut edilen Paris tarzı bir anlaşma arayacak.

Zirvenin geçen yıl Ekim ayında yapılması planlanıyordu, ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle iki kez ertelendi.

BM biyolojik çeşitlilik sözleşmesi (CBD) müzakerelerinin eş başkanı Basile van Havre, bu on yıl için biyolojik çeşitlilik hedeflerinin hırsını tehdit edeceğinden korktuğu Kunming zirvesine üçüncü bir gecikme olasılığını gündeme getirdi.

Van Havre, biyoçeşitlilik zirvesinin Çin'de devam etmesi için ülkelerin en az iki hafta boyunca hazırlık görüşmeleri için şahsen bir araya gelmeleri gerektiğini söyledi. Gelişmekte olan ülkelerdeki delegeler için aşılar konusunda büyük bir baskı olmadan görüşmelerin olası olmadığı konusunda uyardı ve Çin'in kısıtlayıcı seyahat politikası göz önüne alındığında, başka bir ülkenin de sürecin mevcut programa bağlı kalmasına yardımcı olmak için hazırlık görüşmelerine ev sahipliği yapması çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim