Kazakistan'da ölümcül şiddet olaylarına ilişkin endişe verici raporların ortasında,  BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri  ve  Genel Sekreter Orta Asya Özel Temsilcisi  itidal ve diyalog çağrısında bulundu.  

Perşembe günü New York'ta gazetecilere konuşan  Genel Sekreter Sözcüsü Stéphane Dujarric, Örgütün durumu "çok yakından" takip etmeye devam ettiğini söyledi. 

Bay Dujarric, Perşembe sabahı Özel Temsilci Natalia Gherman ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhtar Tileuberdi arasındaki görüşme de dahil olmak üzere, BM ile ülkedeki yetkililer arasında birçok teması doğruladı.  

Bu görüşmeler sırasında, durumu ele almak için kısıtlama uygulamak, şiddetten kaçınmak ve diyalogu teşvik etmek için yapılan çağrılar, Genel Sekreter adına Sayın Gürman tarafından tekrarlandı.

Düzinelerce kurban 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de güvenlik güçleri, protestocular ve diğerleri dahil herkesi şiddetten kaçınmaya ve barışçıl bir çözüm aramaya çağırdı. 

Bir  açıklamada ,  ana şehir olan Almatı'daki bir polis sözcüsünün güvenlik güçlerinin düzinelerce protestocuyu öldürdüğünü bildirdiğini söyledi . Ayrıca protestolarda yaklaşık 1000 kişinin de yaralandığı bildirildi.  

Haber ajanslarına göre, protestolar Pazar günü hükümetin, birçoğunun arabaları ve ısınması için kullandığı LPG veya sıvılaştırılmış petrol gazı üzerindeki fiyat sınırını kaldırmasıyla başladı, ancak huzursuzluk o zamandan beri uzun süredir devam eden siyasi şikayetleri de kapsayacak şekilde yayıldı. 

İçişleri Bakanlığı, olaylarda 12 kolluk görevlisinin hayatını kaybettiğini ve 317 polis memuru ile Ulusal Muhafız mensubunun da yaralandığını bildirdi. 

“Uluslararası hukuk açıktır: İnsanların barışçıl protesto ve ifade özgürlüğü hakları vardır. Aynı zamanda, protestocular ne kadar kızgın veya kırgın olurlarsa olsunlar, başkalarına karşı şiddete başvurmamalıdır” dedi. 

Çevik kuvvet polisinin Almatı'da göstericilerle çıkan çatışmalarda göz yaşartıcı gaz ve flaş bombası kullandığı iddia ediliyor. Aynı zamanda, protestocular bazı hükümet binalarını ele geçirerek ateşe verdi ve polis karakollarına saldırmaya çalıştı. 

Bayan Bachelet ayrıca, 6 Ocak'ta Almatı belediye binasının önünde askeri ve silahlı kişiler arasında yoğun bir silahlı çatışma yaşandığına dair haberlere de işaret etti. 

Yüksek Komiser, Kazak makamlarına, kuvvetin katı gereklilik ve orantılılık şartlarına tabi olarak kullanılması gerektiğini hatırlattı. 

Olağanüstü hal 

Ana şehir Almatı ve başkent Nur-Sultan da dahil olmak üzere 5 Ocak'ta çeşitli bölgelerde ilan edilen olağanüstü hal şimdi tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildi. 

23:00 - 07:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı da dahil olmak üzere karar, kısıtlamaların en az 19 Ocak'a kadar yürürlükte kalması çağrısında bulundu. 

Bayan Bachelet, Devletlerin olağanüstü hal ilan etme hakkına sahip olduğunu söyledi, ancak “insan haklarının herhangi bir şekilde derogasyonu, katı gereklilik ve orantılılık gerekliliklerine tabidir” dedi. 

Yaşam hakkı, işkence ve diğer kötü muamele yasağı ve keyfi olarak gözaltına alınmama hakkı da dahil olmak üzere bazı haklar her koşulda uygulanmaya devam ediyor” dedi.  

Kazak makamları Çarşamba günü, Rusya, Beyaz Rusya, Tacikistan, Kırgızistan ve Ermenistan'ı içeren bölgesel bir güvenlik anlaşması olan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) kapsamında ülkeye güvenlik güçlerinin gönderilmesini istedi. 

Gözaltılar 

Kazak yetkililer ayrıca 2 binden fazla kişinin polis tarafından gözaltına alındığını bildirdi.  

Bayan Bachelet, yalnızca barışçıl protesto ve ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için tutuklanan ve gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Tüm insan hakları ihlalleri iddialarının “derhal, bağımsız ve kapsamlı bir şekilde soruşturulması” gerektiğini vurguladı. 

Pazar gününden bu yana, İnternet hizmetleri önemli ölçüde kesintiye uğradı ve tamamen kapanmaya başladı. 

Yüksek Komiser'e göre  interneti kapatmak "bir krize cevap değil, şiddeti ve huzursuzluğu körükleme riskidir." 

Yetkilileri, COVID-19 salgını sırasında acil sağlık hizmetleri için hayati önem taşıyan İnternet hizmetlerinin “derhal ve tamamen geri yüklenmesini” sağlamaya çağırdı . 

Son günlerde, Kazak Hükümeti protestocularla kapsayıcı ve yapıcı bir diyalog kurmayı umduğunu söyledi.  

Bayan Bachelet, bu diyaloğun gerçekleşmesini sağlamak ve olağanüstü hal sırasında ve sonrasında insan haklarına saygı duymak ve korumak için artık "tüm adımları atma" zamanının geldiğini söyledi.  

Editör: TE Bilisim