Guterres, BM Cenevre Ofisi'nde Afganistan konferansı devam ederken basın toplantısı düzenledi.

BM Genel Sekreteri Guterres Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun "belki de en tehlikeli anlarıyla karşı karşıya kalan" milyonlarca savunmasız Afgan'a acilen bir "can simidi" olunması gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde 11 milyon kişiye acil yardımı desteklemek için Cenevre'de 606 milyon dolarlık çağrıya öncülük eden António Guterres, geçen ay Taliban'ın devralmasının neden olduğu belirsizlikten önce bile insanların dünyanın en kötü krizlerinden birinin pençesinde olduğunu söyledi. .

“Afganistan halkı bir can simidi lazım” diye belirtti . “Onlarca yıl süren savaş, acı ve güvensizlikten sonra belki de en tehlikeli anlarıyla karşı karşıyalar. Şimdi uluslararası toplumun onlarla birlikte durma zamanıdır.”

İhtiyaçlar dramatik bir şekilde arttıkça insani erişim konusundaki endişeleri vurgulayan Bay Guterres, ülkenin yeni yöneticilerinin “yardımın Afganistan halkına ulaştırılmasını sağlamak için işbirliği” sözü verdiğini ileri sürdü. Personelimizin ve tüm yardım görevlilerinin hayati görevlerini güvenlik içinde, taciz, yıldırma veya korku olmadan yapmalarına izin verilmelidir.”

BM şefi, her iki Afgan'dan birinin bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmediğini belirterek, "tıpkı kış yaklaşırken pek çok insanın yemeğinin ay sonuna kadar tükenebileceğini" de sözlerine ekledi.

Hak endişeleri ön planda

Gıda, hayat kurtaran müdahaleler ve ana sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere temel sağlık hizmetlerine yönelik flaş çağrı, Afganistan'ın yeni yöneticilerinin kadın haklarının tehdit altında olduğuna dair derin endişelerin arka planına karşı geliyor.

Pazartesi günü Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'nde konuşan İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan'daki insani ve ekonomik krizin boyutunu vurguladı.

UNAMA

Pek çok Afgan'ın da "özellikle kadınlar, etnik ve dini topluluklar olmak üzere insan hakları için derinden endişe duyduğunu" belirtirken, "yeni ve tehlikeli bir aşamaya" girdiğini iddia etti .

Bayan Bachelet'in yorumları, ofisinden OHCHR'nin geçen hafta barışçıl protestocular üzerinde kamçı, cop ve gerçek mühimmat kullanıldığına dair bir uyarının ardından geldi .

OHCHR geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, izinsiz toplantıların yasaklandığı ve telekomünikasyon şirketlerine Kabil'in belirli bölgelerinde cep telefonlarında interneti kesmeleri söylendiği konusunda uyardı.

Cenevre'deki üst düzey konferansta bu endişelere değinen BM Genel Sekreteri, Afganistan halkı için gıda, hayat kurtaran müdahaleler ve temel sağlık hizmetleri ihtiyacını vurguladı.

Ve insan haklarına bağlı insani çabaları koordine etmek için “sağlam mekanizmaların” kurulduğunda ısrar etti.

Taliban'dan güvence

BM'nin Afganistan halkının "yanında durma" ve son 20 yılda ülke halkı için "zor kazanılan kazanımları" koruma konusundaki kararlılığını yineleyen BM acil yardım şefi Martin Griffiths , Taliban liderliğinden izin vermesi için yazılı güvence aldığını kaydetti. devam etmek için yardım çabaları .

Bu garantiler, geçen hafta Kabil'de Taliban'ın geçici liderleriyle yaptığı görüşme sonrasında, ülkenin yeni yöneticilerini insan haklarına saygı duymaya ve yardım erişimini kolaylaştırmaya çağırdı.

Bay Griffiths, Taliban'ın yazılı taahhütlerinin BM'nin insani yardım projelerine yönelik "mevcut ve önceki engellerin" kaldırılmasını içerdiğini açıklamadan önce, kadınların ve kız çocuklarının diğer hak ve hizmetlerin yanı sıra "dünyanın herhangi bir yerinde" olduğu gibi eğitime erişimi olması gerektiği konusunda ısrar etti. .

BM acil yardım şefi, yardım çalışanlarının da Taliban tarafından korunacağını açıkladı ve ülkenin dini ve kültürel değerlerine uygun olarak kadın hakları ve ifade özgürlüğü konusunda anlaştıklarını da sözlerine ekledi.

Daha fazla yer değiştirme korkusu

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Kabil'den yaptığı konuşmada, Afganistan'da yerinden edilmiş 3,5 milyon insanın yüksek düzeydeki ihtiyaçlarının ve daha büyük acı çekme potansiyelinin altını çizdi.

“Mevcut kriz perspektifinden bakarsanız, hizmetlerin çöküşünün ve zaten bir risk olarak tanımlanan ekonominin, belki artan şiddet ve gerilimle birleştiğinde, çok daha büyük bir yerinden edilmelere yol açabileceğinden korkuyorum. , iç ve dış ve bu çok yakında olabilir.”

Bay Grandi, fonların yakında alınması halinde, ülke dışında yerinden edilmiş savunmasız Afganlara yardımı artırmak için kullanılabileceğini sözlerine ekledi ve aşı kampanyaları ve yeniden yerleştirme programları için mali desteğe duyulan ihtiyacı vurguladı.

Kadınları ve kızları desteklemek

Daha geniş Afganistan çağrısının bir parçası olarak, BM Nüfus Fonu ( UNFPA ), Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının acil ihtiyaçlarına cevap vermek için yaklaşık 30 milyon dolar istiyor .

Fon, ülke genelinde yaklaşık 1,6 milyon savunmasız kadın ve kızın üreme sağlığı ve koruma ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak.

UNFPA, ülkeyi etkileyen mevcut krizlerin ortasında 200 aile sağlık evi ve koruma merkezi aracılığıyla hizmet sunmaya devam ediyor.   

Uluslararası bağış fonlarının askıya alınmasıyla birleşen siyasi huzursuzluk ve devam eden oynaklık, hayat kurtaran sağlık hizmetlerine erişimi kesintiye uğrattı, ajans, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlere verilen desteğin daha da azaltılmasının yıkıcı sonuçlara yol açacağı konusunda uyardı.

Kırsal geçim kaynaklarını kurtarmak

Bu arada, BM Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO ) başkanı, kırsal geçim kaynaklarının korunması ve kitlesel yerinden edilmelerin önlenmesi için acil ihtiyacın altını çizdi .

FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, Afganistan'ın bir sonraki buğday hasadını kurtarmak, çiftlik hayvanlarını canlı tutmak ve ülkede zaten şiddetli olan insani krizlerin kötüleşmesini önlemek için fon sağlanması çağrısında bulundu.

Ajansı, çiftçilere desteği hızlandırmak ve yaklaşan kışlık buğday ekim sezonunu kaçırmamalarını sağlamak için 36 milyon dolar istiyor.   

FAO ayrıca, gelirleri tarıma bağlı olan yaklaşık 3,5 milyon Afgan'a yıl sonuna kadar yardım edecek.

Editör: TE Bilisim