BM Genel Sekreteri António Guterres'in Kişinev ziyaretinin ikinci gününde, Ukraynalıların yüzde 95'inin Moldovalı ailelerle yaşadığı için mülteci kamplarının olmadığı bir göç krizine dikkat çekti.

Mültecilere gösterilen misafirperverliğe hayranlıkla, “ İnsanlar evlerini ve kalplerini Ukraynalılara açtı ” dedi.

BM şefi ziyareti sırasında iki odalı dairelerinde mültecileri barındıran bir çifte uğradı.

Emekli bir çift olan Vasiliy ve Klavdia Turkanu, Nikolayev'den gelen tüm mültecileri bir anne ,  kız ve büyükanneye aldı. Daha önce de Odessa'dan iki adamı ağırlamışlardı.

Klavdia üzgün üzgün, "Yaşadıklarını anlıyoruz," dedi ve misafirlerinin savaşın sonuna kadar burada kalabileceklerini temin etti.

“ Seyahat ederken ev hasreti çekiyoruz. Ve eve dönemezler ”.

Kocası, “insanlar barış içinde yaşayabilecekleri ve her şeyi dostane bir şekilde müzakere edebilecekleri halde neden savaşlar yapıyorlar” diye merak etti.

Bay Guterres, misafirperverliklerinden etkilendi ve “böyle dramatik koşullar altında evlerini terk etmek zorunda kalan insanlarla iletişim kurmanın güçlü bir duygusal deneyim olduğunu” kabul etti.

Moldova bir dayanışma örneği olabilir ” dedi.

Nakit en iyi şekilde çalışır

BM başkanı, bu koşullar altında nakit yardımın en iyi destek şekli olduğunu savundu.

BM mültecileri, UNHCR ve BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) dahil olmak üzere BM kuruluşları Nakit Yardım Programı ile hareket halindekilere yardım ediyor .

Çernobayevka'dan Lubov Fedorovna Genel Sekreter'e verdiği demeçte, "Moldova ve Birleşmiş Milletler'e yardımları ve destekleri için gerçekten minnettarız" dedi.

"Köyümüz, roketler kelimenin tam anlamıyla başımızın üzerinde uçtuğu için savaş nedeniyle ünlü oldu," diye yanaklarından aşağı akan gözyaşlarıyla devam etti.

MoldExpo – Mülteci Merkezi

Odessa bölgesinden dört çocuk annesi Irina, Moldova'nın en büyük mülteci merkezine  –  MoldExpo sergi alanına –  geçici olarak yerleştikten sonra hıçkırıklarını tutamadı.

“Savaş başlar başlamaz ayrıldık, çocuklarımız için gerçekten korktuk. Ve dün alışveriş merkezimizin tamamen harap olduğunu öğrendik” dedi Bay Guterres.

Savaşın başlangıcından bu yana, bu ve diğer kabul merkezleri yaklaşık yarım milyon mülteciyi işledi.

Ve Ukrayna'nın kütlesinin zirvesinde, Kişinev kompleksi on binden fazla insanı barındırıyordu.

Çoğu farklı ülkelere taşınmış olsa da, Moldova'da yaklaşık yüz bin kişi kaldı.

Çok katmanlı kriz yiyecek, barınma, psikolojik destek ve tıbbi yardım gerektiriyor - BM şefinin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yaptığı yıllarda aşina olduğu sorunlar.

Moldova , UNHCR, UNICEF, Nüfus Fonu ( UNFPA ), Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ) ve Dünya Gıda Programı ( WFP ) dahil olmak  üzere BM ailesinin yardımıyla mültecilere temel kolaylıklar  sağlıyor .

Kolay hedefler

BM Genel Sekreteri'nin gözlemine göre, bu krizle ilgili benzersiz olan şey, mültecilerin çoğunlukla kadın ve çocuklardan oluşmasıdır.

UN Women ile çalışan sivil toplum kuruluşlarına yaptığı konuşmada, “Erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmiyor, kadınlar ve çocuklar yalnız ve savunmasızlar” dedi .

“Kolaylıkla toplumsal cinsiyete dayalı şiddet veya insan ticareti mağduru olabilirler”.

Moldova'nın kolluk kuvvetleri ve sivil toplumla işbirliği içinde BM, Ukraynalıları bu tür suçlardan korumak için elinden gelen her şeyi yapıyor.

Koruma altında

Kadın Hukuk Merkezi sınırda çalışıyor ve kadınları olası bir tehlikeye karşı uyarıyor.

Başı Mariana Buruiana, bu tür suçlara karşı başlıca silahın "farkındalık" olduğunu söyledi.

BM Haber başka bir örgütün, “La Strada” başkanı ile yakın tarihli bir şikayeti tartıştı.

Elena Botezatu, bazı çalışanların bir adamın seyahat arkadaşı olan genç bir kadına nasıl davrandığını fark ettiklerinde şüphelendiklerini anlattı.

“Moldova polisinin insan ticaretiyle mücadele konusunda uzmanlaşmış birimine derhal haber verdik” dedi. 

Moldova'yı Desteklemek

Ukrayna'daki savaş Moldova ekonomisi üzerinde muazzam bir baskı oluştursa da BM başkanı ülkenin Avrupa Birliği üyesi olmadığını ve desteğine güvenemeyeceğini hatırlattı.

Bir toplantı sırasında Cumhurbaşkanı Maia Sandu'ya BM'nin Moldova'yı terk etmeyeceğine dair güvence verdi ve uluslararası toplumu, nüfus büyüklüğüne göre en fazla sayıda mülteciyi kabul eden küçük Avrupa ülkesini desteklemeye çağırdı.

Gençlik meselesi

Yoğun programına rağmen, Genel Sekreter Moldova gençliğinin temsilcileriyle görüşmek için zaman ayırdı.

BM Moldova Ergenler ve Gençlik Danışma Paneli üyeleri, daha iyi bir yaşam arayışı içinde toplu halde ülkeyi terk eden gençlerin önemli konusunu gündeme getirdi .

Göçü durdurmak için Bay Guterres, anavatanlarında eğitim, çalışma ve mali bağımsızlık gibi belirli koşulların sağlanmasının önemini vurguladı.

Üst düzey BM yetkilisi, Moldova'nın kazandığı kapsamlı desteği sağlamak için uluslararası toplumu harekete geçirme sözü verdi.

Editör: TE Bilisim