António Guterres, ülkeleri, "güvenliğimiz için" nükleer silahsızlanmaya doğru "ortak yola" dönmeye çağırıyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres bu Cuma günü, dünyanın bu tür silahlara sahip güçler arasındaki "artan güvensizlik ve gerilimden" beslenen "nükleer bir felaketin gölgesi" altında yaşadığı konusunda uyardı.

Güvenliğimiz için tüm ülkeleri silahsızlanma yolunda "ortak bir yola" geri dönmeye çağırdı.

Son Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü'nü anmak için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda üst düzey bir toplantıda konuşan Guterres , dünyayı bu silahlardan kurtarmaya yönelik ilerlemenin "durduğunu ve aksi yönde hızla ilerlediğini belirtti ." 

"Niteliksel Nükleer Silah Yarışı"

Bu bağlamda Guterres, Rusya ve ABD'nin Stratejik Silahları Azaltma Anlaşması'nı (START III veya Yeni BAŞLATMA) beş yıl daha uzatma ihtiyacının altını çizdi ve bu paktın - Dünyanın en büyük nükleer cephaneleri - 2021'in başlarında sona erecek ve " dizginlenmemiş stratejik rekabete geri dönme olasılığını" artıracak.

Portekizli diplomata göre, bu cephanelikleri modernize etme programları, sayılara değil, "daha hızlı, daha gizli ve daha hassas" silahlara dayanan "nükleer silahlarda niteliksel bir yarışı tehdit ediyor".  

Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması

Guterres ayrıca, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) nükleer silahsızlanmanın bir "köşe taşı" olmaya devam ettiğini vurguladı ve taraflarından, beş yıllık gözden geçirmeyi erteleyecek olan koronavirüs salgını nedeniyle "ekstra zamanı" güçlendirmek için kullanmalarını istedi.

Öte yandan genel sekreter, 2017 yılında 122 ülke tarafından kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın yürürlüğe girmesini beklediğini belirtti. 46 ülke tarafından halihazırda onaylanmış olan anlaşma, 50 onay aldıktan sonra 90 gün içinde yürürlüğe girecek.

Editör: TE Bilisim