BM Genel Sekreteri António Guterres hükümetler, yerel yetkililer ve özel sektör temsilcilerine Salı günü çevrimiçi bir araya gelerek, dünyanın hala kömüre olan bağımlılığı sona erdirerek küresel ısınmayı sınırlamak için bir "mücadele şansı" olduğunu söyledi. 

Powering Past Coal Alliance üyelerine hitaben yaptığı konuşmada BM başkanı, bu on yılda sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin üzerinde 1,5 santigrat dereceye kadar tutmanın mümkün olduğunu vurguladı. 

António Guterres, “Bir zamanlar kömür, tüm bölgelere ucuz elektrik ve topluluklara hayati işler getiriyordu. O günler geride kaldı”.   

"Elektrik sektöründen kömürün aşamalı olarak kaldırılması, 1,5 derecelik hedefe ulaşmak için en önemli adımdır" dedi .

'Ölümcül bir bağımlılığı' sona erdirmek 

Bay Guterres, "kömüre ölümcül bağımlılık" olarak adlandırdığı şeyi sona erdirmek için üç alanda eylemin altını çizdi. 

Ülkeleri, özellikle 2030 yılına kadar bunu yapmaya çağırılan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) 37 üyesini boru hattındaki tüm kömür projelerini iptal etmeye çağırdı. 

BM başkanı ayrıca, kömüre yönelik uluslararası finansmanı sona erdirmek ve yenilenebilir enerjiye geçiş yapan gelişmekte olan ülkelere daha fazla destek sağlamak için çağrıda bulundu. 

 "Ayrıca tüm çok taraflı ve kamu bankalarından - ticari bankalardaki veya emeklilik fonlarındaki yatırımcılardan - yatırımlarını şimdi yeni yenilenebilir enerji ekonomisine kaydırmalarını istiyorum” diye ekledi. 

Adil bir geçiş 

Kömürden daha temiz enerji kaynaklarına geçiş adil olmalı, diye devam etti, çünkü bu geçişin etkisi bölgelere göre değişiklik gösterecek. 

 "Geçişin hızı ve ölçeğiyle gelen ciddi zorlukları ele almak için toplu ve acil bir sorumluluğumuz var. Genel Sekreter, kömür topluluklarının ihtiyaçları tanınmalı ve somut çözümler çok yerel düzeyde sağlanmalıdır ”dedi. 

Herkes için Sürdürülebilir Enerji Genel Sekreteri'nin CEO'su ve Özel Temsilcisi Damilola Ogunbiyi, dünyanın birçok yerinde, bu geçişin enerji kaynaklarına genel erişimi iyileştirmekle el ele gittiğini söyledi.

Konferansta, dünya çapında yaklaşık 790 milyon insanın hala temel elektriğe sahip olmadığını, 2,8 milyarının temiz pişirme yakıtlarına erişimi olmadığını söyledi. 

"Şimdi. İnsanların daha iyi iyileşmek istedikleri bir dönüm noktasındayız, ancak bunu yapmak için en iyi fırsatları arıyorlar ”dedi Bayan Ogunbiyi. "Ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek, yeni işler yaratmak ve tüm potansiyeli gerçekleştirmek için fırsatlar sunmak için sürdürülebilir enerjiye yatırımları vurguluyoruz." 

Teşvik edici eğilimler: BM iklim elçisi

BM İklim ve Finans Özel Temsilcisi, finans sektörünün temiz enerji hedefine ulaşmada sahip olduğu kilit rolün altını çizdi. 

Eski İngiltere Bankası Başkanı Mark Carney, konu iş dünyası için en önemli stratejik öncelik haline geldiğinden, son beş yılda tanık olduğu "cesaret verici" eğilimlerden bahsetti.   

"Çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor ve fırsat arayışının hızlanma olduğu çok olumlu bir yönde yaygınlaşıyor" dedi. 

Ancak BM elçisi, çok taraflı kalkınma bankaları da dahil olmak üzere özel ve kamu finansmanının uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim