BM göç ajansı IOM ve Avrupa Birliği'nin İnsani Yardım kanadı (ECHO), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, göçmenler ve onlara ev sahipliği yapan topluluklar da dahil olmak üzere Yemen'deki çatışma nedeniyle yerinden edilmiş 325.000'den fazla kişinin ihtiyaçlarına cevap vermek için çabalarını artırdıklarını söyledi.

İhtiyaç sahiplerine acil ihtiyaç duyulan barınma, sağlık, nakit, koruma hizmetleri ile su, sanitasyon ve hijyen (WASH) desteği sağlanacak. 

Son yedi yılda, Yemen'de Suudi liderliğindeki Hükümet yanlısı bir koalisyon ile Husi isyancılar arasındaki çatışma, korkunç bir insani krizi tetikledi, 4,3 milyondan fazla insanı yerinden etti, hayati altyapıyı yok etti ve göçmenlerin, yerinden edilmiş ve ev sahibi kişilerin ihtiyaçlarını ağırlaştırdı. topluluklar, dedi IOM.  

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) ülkedeki Misyonu Başkanı Christa Rottensteiner,  “Yemen'deki göçmenler, özellikle de yaşamları üzerinde çok az kontrole sahip olan Yemen'de korkunç koşullarda yaşayan kadınlar için durum daha da kötüleşiyor”  dedi .

Yükseltme yardımı 

BM'nin insani yardım dairesine göre, üç Yemenliden ikisi insani yardıma güveniyor .  

Ve ülke genelinde en az 7,4 milyon Yemenli barınma ve ev eşyalarına ihtiyaç duyarken, 17,8 milyon Yemenli WASH desteğine ihtiyaç duyuyor.  

Bu arada, artan gıda ve yakıt fiyatlarının ortasında, savaştan önce Yemen'in buğday arzının yaklaşık yüzde 30'unu sağlayan Ukrayna'daki savaşın şiddetlendirdiği ekonomik krizde nüfus hayatta kalmak için mücadele ederken, ihtiyaçlar yoğunlaşmaya devam ediyor.   

Bayan Rottensteiner, “Çatışma, yerinden edilmenin ana itici gücü olmaya devam ediyor, ancak toplulukların insani ihtiyaçları, zayıflayan bir ekonomi nedeniyle ağırlaştı” dedi. 

Devam eden çatışmalara ve insani krize rağmen Yemen, Afrika Boynuzu'ndan birçok kişinin iş fırsatları aramak için gittiği Suudi Arabistan'a göç yolunda önemli bir nokta olmaya devam ediyor.  

On binlerce kişinin mahsur kaldığı ve eve dönemediği veya gideceği yere varamadığı tahmin ediliyor ve birçoğu ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalıyor. Bu yıl şimdiye kadar, 2022'nin ilk dört ayında yaklaşık 25.000 kişinin geldiği tahmin edilen Yemen'e göçmen girişleri yeniden hızlanıyor.  

AB'den gelen katkılar, IOM'nin bu göçmenlerden binlercesine sağlık yardımı, güvenli göç hakkında bilgi ve bireyselleştirilmiş koruma yardımı sağlamasına izin veriyor.  

IOM, ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için, 61 yerinden edilme yerinde saha yönetimini ve hizmet koordinasyonunu desteklemektedir. Çatışma nedeniyle yeni yerinden edilenlere ve barınakları sel ve yangın tehlikesini önleyecek şekilde rehabilitasyona ihtiyaç duyan ailelere nakdi yardım yapılmaktadır.   

Finansman aynı zamanda hayat kurtaran suyun topluluklara dağıtılmasını, hijyen kitleri sağlanmasını, su ve sanitasyon altyapısını iyileştirmesini ve hastalık salgınları riskini azaltmak için hijyen promosyon kampanyaları yürütmesini sağlıyor.  

Bayan Rottensteiner, “AB ile yenilenen bu ortaklık, IOM'nin faaliyetlerine devam etmesine ve binlerce yerinden edilmiş insana ve göçmene, hayatta kalmaları için gerekli olan yardımla ulaşmasına izin veriyor” dedi.  

Editör: TE Bilisim